Σημαντική η εκπαίδευση για την πρόληψη αλλά και τη διαχείριση του διαβήτη

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, στις αναπτυγμένες χώρες κάθε 10 περίπου δευτερόλεπτα 3 άτομα ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από διαβήτη, και υπολογίζεται ότι το 2030 περίπου 522 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας θα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σε αντίθεση με τα 336 εκατομμύρια που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα. Αυτή η συνειδητοποίηση δημιούργησε επιτακτικά την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης και πιο ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισής του.

Με το μήνυμα «Μάθε για το Διαβήτη»,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ξεκινάει το 2013 Εκστρατεία Ενημέρωσης στο Νομό Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία του μέλλοντος των πολιτών της χώρας.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., βιώνοντας από πολύ κοντά τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη κινείται και φέτος πάνω σε δυο βασικούς άξονες δράσης, που και οι δυο έχουν τον ίδιο βασικό στόχο: την Ενημέρωση και την Εκπαίδευση.

Η Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κα Αθανασία Καρούνου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Όλοι οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα και συγκεκριμένα:

 •  Η ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων είναι πρωταρχικής σημασίας εάν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να φρενάρουμε το σημερινό ρυθμό αύξησης των περιστατικών του σακχαρώδη διαβήτη. Εκπαιδευόμαστε από νωρίς και όλοι μαζί προστατεύουμε το μέλλον μας.
 • Η  Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την  πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης.
 • Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, εφαρμόζοντας πολιτικές πρόληψης και φροντίζοντας για τη σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας τότε και μόνο τότε θα μειωθούν τα  κόστη για το διαβήτη. Για εμάς τους πάσχοντες είναι θέμα που αφορά την υγεία μας, αφορά την ίδια μας τη ζωή. Μείωση του κόστους για το διαβήτη, δε σημαίνει μείωση των παροχών.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας:

 •  η συμμετοχή (10%), που επέβαλε με απόφασή του το Υπουργείο Υγείας στην ινσουλίνη για τους ινσουλινοθεραπευόμενους (τύπου ΙΙ), και η συμμετοχή 25% στα αναλώσιμα υλικά για τους Τύπου ΙΙ και το διαβήτη κύησης.
 •  η διαρκής απειλή «εμπάργκο» των φαρμακείων
 • οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων και η υποβάθμιση ή κατάργηση των διαβητολογικών κέντρων μέσω των Οργανισμών των Νοσοκομείων
 • η γενικότερη έλλειψη φαρμάκων και ινσουλινών και ιδιαίτερα  στα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους άπορους πάσχοντες
 • η επιδίωξη κατάργησης του προνοιακού επιδόματος στους άνεργους και έμμεσα ασφαλισμένους
 • η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία στα αντιδιαβητικά δισκία για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι πάσχοντες πληρώνουν εκτός από την συμμετοχή του 10% στα χάπια και την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο φθηνότερο φάρμακο και εκείνο που  ο θεράπων ιατρός θεωρεί κατάλληλο για τη ρύθμιση του διαβήτη τους. Το κόστος για τους ασφαλισμένους αυξάνεται όταν υπάρχουν επιπλοκές και απαιτείται επιπλέον θεραπευτική αγωγή. Πρέπει να εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες από αυτήν την ρύθμιση.
 • η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός το οποίο θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα  σε όλους τους χρόνια πάσχοντες  λόγω της υπολειτουργικότητας των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.
 •  οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν και μετά την ενοποίησή τους στον ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη. Μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής έχουμε μεταξύ άλλων στον ΟΠΑΔ και στον ΟΓΑ και αφορούν κυρίως στα αναλώσιμα της αντλίας συνεχούς έκχυσης ινσουλίνης, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους χρήστες.
 •  η διακοπή ασφάλισης μετά το 26 έτος, άνεργων φοιτητών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταβάλουν το κόστος του απαραίτητου φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού από την τσέπη τους.

«Η Ελλάδα εξαιτίας του τρόπου ζωής (υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) συγκαταλέγεται στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με Διαβήτη. Αυτό επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε ο Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ Λαϊκό.

Εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη από ειδικούς επαγγελματίες υγείας

Σημαντικότατη είναι η εκπαίδευση για τη διαχείριση της νόσου. Πρέπει το άτομο με διαβήτη να μάθει τι είναι ο διαβήτης, πώς λειτουργεί στο σώμα του, κάθε πότε πρέπει να μετρήσει το σάκχαρό του και γιατί.

«Η εκπαίδευση είναι έργο συλλογικό και αφορά στο σύνολο της  εκπαιδευτικής ομάδας, και το δυσκολότερο μέρος είναι η κινητοποίηση του ατόμου με διαβήτη. Η  εκπαίδευση είναι το κλειδί της επιτυχίας ενός προγράμματος πρωτογενούς και δευτερογενούς παρέμβασης στο σακχαρώδη διαβήτη.  Η συμμετοχή της εκπαιδευτικής ομάδας είναι καθοριστική, απαραίτητη και αναγκαία με στόχο την άριστη ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη», δήλωσε η κα Άννα Γκρόζου, Επισκέπτρια Υγείας, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Διαβητολογικού Κέντρου Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Παράγοντες που βοηθούν το άτομο με διαβήτη

Η ευεξία και η οικογενειακή υποστήριξη, όπως και η καλή γνώση για το τι είναι διαβήτης βοηθούν το άτομο σημαντικά. Από κει και πέρα χρειάζεται επανατροφοδότηση της εκπαίδευσης γιατί ο διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα.  Στα κέντρα εκπαίδευσης, οι υπεύθυνοι θα ακούσουν και θα ξανακούσουν τον ασθενή, θα συζητήσουν μαζί τους για τους λόγους που ενδεχομένως δεν μπορούν να συμμορφωθούν κ.ά.