Σοκ: Καθολικοί ιερείς κακοποιούσαν σεξουαλικά κωφά παιδιά σε οικοτροφείο στο Μόντρεαλ

Αυτή ανήκει στις ειδήσεις που πραγματικά δεν θέλουμε να διαβάζουμε, ούτε να μεταδίδουμε. Όμως, όταν συμβαίνουν τέτοια αποτρόπαιες πράξεις, δεν πρέπει να σωπαίνει κανείς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το 1940 ως το 1982, πεντακόσιοι ως εξακόσιοι κωφοί ηλικίας 8 ως 17 ετών φέρονται να έπεσαν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης σε ένα οικοτροφείο του Μόντρεαλ. Δράστες ήταν 28 μέλη της τοπικής καθολικής κοινότητας και 6 εργαζόμενοι στο οικοτροφείο.

«Τουλάχιστον 300 παιδιά έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής παρενόχλησης, γεγονός που καθιστά το σκάνδαλο αυτό το μεγαλύτερο στην ιστορία με θύματα κωφά παιδιά, μεγαλύτερο κι από εκείνο που αποκαλύφθηκε το 2010 και αφορούσε 200 θύματα ενός αμερικανού ιερέα», λέει ο Κάρλο Ταρίνι, εκπρόσωπος της Ενωσης του Κεμπέκ για τα θύματα των ιερωμένων. «Υπό την αιγίδα της καθολικής Εκκλησίας, το Κεμπέκ ήταν εκείνη την εποχή ο Παράδεισος των παιδεραστών ιερέων!»

Η εγκληματική τακτική ιερέων και εργαζομένων, αποκαλύφθηκε στις 22 Νοεμβρίου,σε  μια συγκλονιστική εκπομπή της καναδικής τηλεόρασης που έδωσε τον λόγο σε πρώην τρόφιμους του οικοτροφείου. Χθες, το Κέντρο της κωφής κοινότητας του Μόντρεαλ οργάνωσε διαδήλωση μπροστά στο παλιό Ινστιτούτο Κωφαλάλων της πόλης, που μετατρέπεται τώρα σε πολυτελή διαμερίσματα. Το κτίριο αυτό δημιουργεί ζοφερές αναμνήσεις στους κωφούς που στέλνονταν εδώ απ’όλο το Κεμπέκ.

Στόχος των θυμάτων είναι τώρα να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν την άνοιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η διαδικασία όμως είναι πολύ αργή. Ο μέσος όρος ηλικίας των κατηγορουμένων είναι τα 70 χρόνια. Κάποιοι ιερείς έχουν πεθάνει, αλλά υπάρχουν κάποιοι που ακόμα  εξακολουθούν να ασκούν τα “καθήκοντά” τους.