Αρχική Νέα Στα αζήτητα και μετά θάνατον η 11χρονη Στέφκα

Στα αζήτητα και μετά θάνατον η 11χρονη Στέφκα

Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την ημέρα που άφησε την τελευταία της πνοή η μικρή τσιγγάνα κι ακόμα το κορμάκι της μένει παγωμένο στα αζήτητα του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”. Μεγάλωσε στο δρόμο, δούλευε στα φανάρια κι όταν γυρνούσε στο σπίτι την περίμενε μια γυναίκα που φώναζε "γιαγιά" κι ας μην ήταν. Αυτή ήταν και ο μοναδικός άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε για το άψυχο κορμάκι της. Για το κορμάκι που ακόμα κι όταν η Στέφκα ήταν ζωντανή, πάγωνε στα φανάρια ζητιανεύοντας μερικά ευρώ για το φαγητό τους.

Πιθανότατα η 11χρονη Στέφκα, που έχασε τη ζωή της στην άσφαλτο, εκεί που περνούσε τις μέρες της, να μην θυμόταν τους γονείς της. Την μεγάλωνε ο παππούς της και η σύντροφός του. Την περασμένη Τρίτη, η μικρή βρήκε ένα ποδηλατάκι πεταμένο στα σκουπίδια και βρήκε ευκαιρία να παίξει με τους φίλους της, τα άλλα "παιδιά των φαναριών". Το παιχνίδι της ήταν μοιραίο. Αν και είχε μεγαλώσει στο δρόμο, το παιδί ξεχάστηκε με το παιχνίδι και σε δευτερόλεπτα βρέθηκε κάτω από τις ρόδες λεωφορείου που μετέφερε άλλα, περισσότερο τυχερά από εκείνη παιδιά, στο σχολείο.
Ο μόνος άνθρωπος που τη αναζήτησε ήταν η "γιαγιά" που ζούσε μαζί της. Όμως, μεταξύ τους δεν είχανε καμία συγγένεια και τα στοιχεία της γυναίκας δεν έχουν ταυτισθεί έως σήμερα. Μάλιστα το διαβατήριο του κοριτσιού διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε άλλο κορίτσι που ζει στη Βουλγαρία.

Προξενικές αρχές και Τροχαία Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπιστούν τα ακριβή στοιχεία του παιδιού και ήδη στάλθηκαν φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα της 11χρονης στη βουλγαρική αστυνομία, μέσω Ιντερπόλ, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό της.

Η Στέφκα δεν ήταν άγνωστη στις κοινωνικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης. "Ήταν ένα από τα παιδιά των φαναριών" μας είπε η η Βαλμπόνα Χιστούνα από την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων "Άρσις" που εκπονεί πρόγραμμα για τα "παιδιά των φαναριών". "Την ξέραμε και την είχαμε πλησιάσει για να την πείσουμε να πάει σχολείο, αλλά εκείνη αρνιόταν." Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, η μικρή είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια και ζούσε με την "γιαγιά". Ο πραγματικός παππούς της, πηγαινοερχόταν στη Βουλγαρία.

"Η οργάνωσή μας προσπαθεί να προσεγγίσει αυτά τα παιδιά και να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με την περίπτωση" επισημαίνει η κυρία Χιστούνα. Στόχος της" Άρσις" είναι η υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους με την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης (διατροφή- ένδυση- υλικά καθαριότητας κ.λ.π.) , την εύρεση εργασίας στους κηδεμόνες, νομικές συμβουλές και συνοδεία σε υπηρεσίες με μεταφραστές, εγγραφή των παιδιών στο σχολείο και πρόληψη υγείας με τη σύμπραξη των Γιατρών του Κόσμου. "Προτρέπουμε όλους τους  ανθρώπους να μην δίνουν χρήματα στα παιδιά που ζητιανεύουν γιατί με αυτό τον τρόπο, άθελά τους, συμβάλλουν στην συνέχιση αυτής της κατάστασης. Αυτοί που εκμεταλλεύονται τα παιδιά, συγγενείς τους ή όχι, όσο τα παιδιά εισπράττουν χρήματα, δεν είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παιδιών, μια απλή ημέρα μαζεύουν περίπου 30-50 ευρώ ενώ στις γιορτές το ποσό μπορεί να φθάσει και τα 250 ευρώ. Είναι σίγουρο ότι όποια δουλειά και να καταφέρουμε να βρούμε στους κηδεμόνες τους, το ημερομίσθιο θα είναι πολύ μικρότερο. Οπότε προτιμούν να αφήνουν τα παιδιά τους στο δρόμο. Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα παιδί, δώστε του κάτι να φάει ή να πιει, δείτε αν έχει καπέλο στη ζέστη ή  μπουφάν στο κρύο. Μην δίνετε χρήματα γιατί η κατάσταση διαιωνίζεται".

Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση εξειδικευμένη στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

ΑΘΗΝΑ

Γραφεία και Κέντρο Υποστήριξης Νέων
Δεριγνύ 28, 10434, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 8259880
Email: info@arsis.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γραφεία
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, 546 30, Θεσσαλονίκη
Τηλ./Fax: 2310-526150, 552813
Email: infothes@arsis.gr

 


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.