Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι σε παιδιά

Μερικά παιδιά, παρ’ όλο που είναι σε γενικές γραμμές υγιή, παρουσιάζουν στομαχόπονους ή πονοκεφάλους κάθε λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Επιπλέον, μπορεί να φαίνονται χλωμά και συχνά να νιώθουν την ανάγκη να μείνουν στο κρεβάτι. Σε γενικές γραμμές, ο πόνος διαρκεί λίγες ώρες, αν και ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη ημέρα. Στο ερώτημα ποιο είναι το σημείο που πονούν, τα περισσότερα παιδιά δείχνουν τον αφαλό τους. Σε πολλά παιδιά, τα προβλήματα αυτά σταματούν με την είσοδό τους στην εφηβεία, ενώ κάποια εξακολουθούν να τα παρουσιάζουν και στην ενήλικη ζωή.

Πού οφείλονται;
Οι υποτροπιάζοντες (επαναλαμβανόμενοι) στομαχόπονοι σε ελάχιστες περιπτώσεις κρύβουν μία υποκείμενη νόσο. Σε ορισμένα παιδιά, αιτία του στομαχόπονου μπορεί να είναι κάποια τροφική αλλεργία, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη. Στην πλειονότητα, όμως, των περιπτώσεων η αιτία είναι άγνωστη, πιθανώς ψυχολογική.

Οι πονοκέφαλοι, επίσης, σπάνια αποτελούν σύμπτωμα κάποιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι των παιδιών οφείλονται σε συναισθηματικό στρες που συνδέεται με κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον (π.χ. γέννηση αδελφού ή αδελφής, σχολικές εξετάσεις κ.λπ.).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, από συχνούς πονοκεφάλους ή στομαχόπονους μπορεί να υποφέρει και ένας ή και οι δύο γονείς του παιδιού. Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό εάν η τάση είναι κληρονομούμενη ή εάν το παιδί απλά επηρεάζεται από τους γονείς του.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει συχνά στομαχόπονους, πονοκεφάλους ή έχει πονοκέφαλο που διαρκεί πάνω από μία ημέρα, ενημερώστε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Εφόσον δεν υπόκειται κάποια νόσος, ο γιατρός θα σας συστήσει να παρατηρήσετε εάν το παιδί πονάει συνήθως μετά την πρόσληψη κάποιας συγκεκριμένης τροφής, ενώ, στην περίπτωση σοβαρού πονοκεφάλου, μπορεί να σας συστήσει να χορηγήσετε στο παιδί παυσίπονο. Τα παιδιά ή οι έφηβοι που έχουν πυρετό δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη, καθώς συνδέεται με την πρόκληση συνδρόμου Reye, το οποίο μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραίο.

Εάν οι στομαχόπονοι ή οι πονοκέφαλοι επιμένουν, μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικά ή συναισθηματικά αίτια. Συζητήστε αυτό το ενδεχόμενο με το γιατρό που παρακολουθεί το παιδί, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν παιδοψυχίατρο.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, www.e-child.gr