Συμπόσιο για την πράσινη ενέργεια (22/3)

Με το ενδιαφέρον του αμείωτο για το περιβάλλον και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο άνθρωπος σε σχέση με αυτό, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια ιδιαίτερη συζήτηση πάνω στην ενεργειακή οικονομία στην Ελλάδα.

Το Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει θέμα “Πράσινη Αποδοτική και Βιώσιμη – Ο στόχος για την ελληνική ενεργειακή οικονομία”. Θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές, ενώ προσκεκλημένη του Συμποσίου είναι η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Η οικονομική κρίση ίσως αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή στην σπάταλη ενεργειακά χώρα μας. Ευκαιρία για να γίνει ο ενεργειακός τομέας πιο αποτελεσματικός, πιο ανταγωνιστικός και περισσότερο ανοιχτός στην οργανωτικές και τεχνολογικές εξελίξεις, με την προσφυγή σε κατάλληλα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης. Στο Συμπόσιο που διοργανώνει το Megaron Plus στις 22 Μαρτίου σημαντικές προσωπικότητες καταθέτουν τις ειδικές τους γνώσεις, αλλά και τις απόψεις τους, για την ενεργειακή οικονομία στην Ελλάδα.

Οι ξένοι ομιλητές θα είναι o Viren Doshi, Senior Partner Booz & Company, o Dr. Christoph Frei, Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC), o Patrick Lambert, Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Dr. Manuel Pinho, τ. Υπουργός Ενέργειας της Πορτογαλίας και ο Bo Diczfalusy, Διευθυντής Βιώσιμης Ενεργειακής Πολιτικής στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Οι Έλληνες ομιλητές θα είναι ο Χρήστος Αρώνης, Ενεργειακός Σύμβουλος, ο Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ο Κωνσταντίνος Καστρινάκης, CEO της KANTOR (Consultants), ο Δημήτρης Μπέης, τ. Επιστημονικός Διευθυντής του ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής), ο Παναγιώτης Μπερνίτσας, Επικεφαλής Εταίρος του Δικηγορικού Γραφείου Μ. & Π. Μπερνίτσα, ο Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Διευθυντής Μεγάλων Έργων της Εθνικής Τράπεζας και ο Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).

Συντονιστής του Συμποσίου είναι ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιατόπουλος, τ. Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ε.Ε.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την Εθνική Οικονομία και με κυρίαρχους στη χώρα μας και διεθνώς τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ανταγωνιστικότητας, της Απασχόλησης, της αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και τελικά του ΑΕΠ, ο τομέας της Ενέργειας και της Πράσινης Ανάπτυξης αποκτούν τεράστια σημασία για την επίτευξη προόδου και για την έξοδο από την κρίση.

Οι Έλληνες και ξένοι ομιλητές του Συμποσίου θα συζητήσουν τις πολιτικές προτεραιότητες, τις βέλτιστες πρακτικές και το περίγραμμα μιας επωφελούς και υλοποιήσιμης εθνικής στρατηγικής στον ενεργειακό τομέα.

Έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση βιώσιμων επιλογών της Ελληνικής Ενεργειακής Οικονομίας σε περίοδο που μεταβάλλονται ριζικά το οικονομικό πρόβλημα και οι επιχειρηματικές προτεραιότητες: Η ασφάλεια εφοδιασμού, η ανταγωνιστικότητα, η διασφάλιση των αναγκαίων επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποτελεσματική χρήση πόρων και η διαχείριση της ενέργειας στο πλαίσιο μιας πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα αναλυθούν επίσης οι προτεραιότητες και οι ευκαιρίες του ελληνικού ενεργειακού τομέα, θα συζητηθεί η ανάγκη να υπερβούμε τη νοοτροπία της σπάταλης διαχείρισης και θα ακουστούν ιδέες και προτάσεις για τη διαχείριση της ελληνικής ενεργειακής οικονομίας με στόχους την αντιμετώπιση στρεβλώσεων και αναποτελεσματικότητας, καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Τέλος, θα αναφερθεί και ο ρόλος των Εταιριών παροχής ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα του Συμποσίου έχει ως εξής:

17.00 – 18.00

Εναρκτήρια Συνεδρία : «Ενέργεια – Οικονομία – Ανάπτυξη».

Καλωσόρισμα από τον κ. Ιωάννη Μάνο, Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Εισαγωγική Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Σ. Μανιατόπουλο, τ. Γενικό Διευθυντή Ενέργειας Ε.Ε., Συντονιστή της Εκδήλωσης.

Ομιλία κ. Τίνας Μπιρμπίλη, Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ)

Ομιλία του Dr. Christoph Frei, Γενικού Γραμματέα του World Energy Council (WEC).

18.00 – 19.15

1η Θεματική Συνεδρία : «Βιώσιμες ενεργειακές επιλογές»

Συντονιστής : Δημήτρης Μπέης, τ. Επιστημονικός Γραμματέας ΣΕΕΣ

Ομιλητές – Keynote Speakers

– Dr. Manuel António Gomes de Almeida de Pinho, τ. Υπουργός

Ενέργειας Πορτογαλίας.

– Mr. Bo Diczfalusy, Διευθυντής Βιώσιμης Ενεργειακής Πολιτικής,

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IΕΑ)

Συζήτηση (Panel). Συμμετέχουν οι Ομιλητές και ως Σχολιαστές οι κ.κ.

– Αρθούρος Ζερβός, Καθηγητής, Πρόεδρος ΔΕΗ Α.Ε.

– Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Πρόεδρος

Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΕΣΑΗ),

Πρόεδρος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ

– Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ

– Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Διευθυντής Μεγάλων Έργων, Εθνική Τράπεζα

Συζήτηση με το κοινό.

19.30 – 20.45

2η Θεματική Συνεδρία : «Η Οικονομική Κρίση. Ευκαιρία για αλλαγή στην Σπάταλη Ενεργειακά Ελλάδα»

Συντονιστής : Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ

Ομιλητές – Keynote Speakers :

– Dr. Viren Doshi, Senior Partner, Booz & Company

– Mr. Patrick Lambert, Διευθυντής, Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI), Γ. Δ. Ενέργειας της Ε.Ε.

Συζήτηση (Panel). Συμμετέχουν οι Ομιλητές και ως Σχολιαστές οι κ.κ.

– Χρήστος Αρώνης, Ενεργειακός Σύμβουλος

– Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

και Αντιπρόεδρος ΣΕΒ

– Κωνσταντίνος Καστρινάκης, CEO KANTOR (Consultants)

– Παναγιώτης Μπερνίτσας, Επικεφαλής Εταίρος του Δικηγορικού Γραφείου Μ.

& Π. Μπερνίτσα

Συζήτηση με το κοινό.

20.45 – 21.00

Συμπερασματικές Παρατηρήσεις.