- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Συνέντευξη Μαρί Κυριακού: Μια μεγάλη αγκαλιά για να ζεστάνει τις καρδιές χιλιάδων παιδιών

Ένα χαρούμενο φωτεινό πρόσωπο, ένας άνθρωπος με ελπίδα στη ζωή που αποφάσισε πως το σημαντικότερο πράγμα που ήθελε να κάνει ήταν να προσφέρει βοήθεια και αγάπη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και ιδίως στα παιδιά. Η Μαρία Κυριακού δίνει άπλετα την αγάπη της μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 για 5η συνεχόμενη χρονιά, με πολλές άλλες παράλληλες δράσεις εθελοντικής προσφοράς, και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να της αρνηθεί ότι πέτυχε το στόχο της.

– «Με αγάπη» άλλη μια χρονιά. Η ζεστή σας αγκαλιά μέχρι πού απλώνεται; Πείτε μας μερικά παραδείγματα των πρωτοβουλιών που έχετε αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια;
ΑΠ: Εάν σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε με μια τηλεοπτική εκπομπή κοινωνικής προσφοράς και ενημέρωσης και φτάσαμε μετά από πέντε χρόνια να κυριαρχούν οι δράσεις μας σε όλα τα επίπεδα, τότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε πολύ μεγάλη αγκαλιά, αλλά και πολύ μεγάλη διάθεση για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όσους περισσότερο μπορούμε. Τα “Κουτιά Με Αγάπη” έχουν ντύσει και «ζεστάνει» τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων και παιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρόσφατα προσφέραμε υποτροφίες στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ σε κορίτσια που δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Με την Τηλεφωνική Γραμμή “Με αγάπη” ενισχύουμε οικονομικά, αρχικά, 14 Ιδρύματα και Σωματεία. Τα έσοδά μου από τον Μάικ τον Φασολάκη-Πάω Θάλασσα θα δοθούν επίσης σε Ιδρύματα. Οργανώσαμε πάρα πολλές εκδηλώσεις για παιδιά ιδρυμάτων και Σωματείων ενώ στηρίξαμε και αναδείξαμε πρωτοβουλίες εκατοντάδων οργανισμών.


– Σήμερα που η αγωνία για το αύριο είναι αυξημένη, υπάρχουν οικογένειες που απευθύνονται σε εσάς για συμπαράσταση και βοήθεια;

ΑΠ: Δυστυχώς! Και λέω δυστυχώς γιατί πραγματικά θα ήθελα ούτε ένα τηλεφώνημα να μην αφορά οικογένειες που είναι στα όρια της φτώχειας. Ανέκαθεν είχαμε τηλεφωνήματα από ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Τώρα όμως έχουν πολλαπλασιαστεί. Και δυστυχώς δεν έχουμε μια οργάνωση η οποία μπορεί να στηρίξει μαζικά αδύναμες ομάδες. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε και να τους καθοδηγήσουμε εκεί που μπορούν να στηριχθούν.

– Με την τηλεφωνική γραμμή «Με αγάπη», ποιος είναι ο στόχος;
ΑΠ: Τον τελευταίο καιρό έγινα αποδέκτης της αγωνίας πολλών ιδρυμάτων που κινδυνεύουν να κλείσουν και εκατοντάδες παιδιά να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να τους βοηθήσω. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η τηλεφωνική γραμμή ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ώστε με ένα ελάχιστο κόστος για να μην επιβαρύνουμε και τον κόσμο, να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για τα παιδιά αυτά. Ελπίζω ότι αυτός ο τηλεφωνικός μαραθώνιος θα συνεχιστεί ώστε κάθε φορά να βοηθούμε όλο και περισσότερα παιδιά. Αρκεί μόνον ένα τηλεφώνημα στο 9011515253! Για μας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι παρά τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, υπάρχει ανταπόκριση. Και θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ!

– Με τις δράσεις σας βάζετε το παιδί στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Τι σας ελκύει και τι σας συγκινεί στα παιδιά;
ΑΠ: Μέσα από την εκπομπή και τις επισκέψεις μου σε διάφορα Ιδρύματα γνώρισα παιδιά που είτε βίωναν μια μεγάλη περιπέτεια υγείας είτε ήταν παιδιά κακοποιημένα, άπορα, εγκαταλελειμμένα. Και εάν έχεις τρυφερά αισθήματα για ένα παιδί που τα έχει όλα, φανταστείτε πώς νιώθεις όταν βλέπεις παιδιά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτή είναι η μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά φαντάζομαι ότι όλους μας ελκύει η αθωότητα, η ανιδιοτέλεια, η φρέσκια ματιά που βλέπουν τον κόσμο.


– Η φιλανθρωπία και η εθελοντική προσφορά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας. Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε τόσο ενεργά και με τόσο πάθος;

ΑΠ: Μην φανταστείτε ότι ήταν κάποιο πολύ σημαντικό γεγονός. Πάντα ήθελα να προσφέρω σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και η δημιουργία αυτής της εκπομπής ήταν το «όχημα» για να μπορέσω να ασχοληθώ ενεργά. Γιατί τελικά αποδεικνύεται ότι η ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντικό πράγμα. Όσο περισσότερα πράγματα μαθαίνεις τόσο περισσότερο μπορείς να προσφέρεις. Και να προσφέρεις ουσιαστικά.

– Σκέφτεστε καινούργια πράγματα και προγράμματα εθελοντικής υποστήριξης τώρα που οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τους συνανθρώπους μας;
ΑΠ: Πάντα κάτι καινούργιο προγραμματίζουμε! Κάτι σκεφτόμαστε και το πραγματοποιούμε. Αλλά σκεφτείτε ότι εμείς δεν είμαστε κάποια μη κυβερνητική οργάνωση ή κάποιο ίδρυμα με ανθρώπους που εργάζονται αποκλειστικά για κάποια προγράμματα. Είμαστε μια μικρή ομάδα που κάνει δεκάδες πράγματα ταυτόχρονα. Και γι αυτό είμαι διπλά περήφανη για όσα έχουμε πετύχει.

– Τα Κουτιά Με Αγάπη τι ακριβώς εξυπηρετούν και πώς μπορεί ο κόσμος να προσφέρει ό,τι μπορεί;
ΑΠ: Συγκεντρώνουμε ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά και απόρους. Τα στέλνουμε και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στηρίζουμε και οργανωμένες ομάδες αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις. Τα συγκεντρώνουμε, τα αποστειρώνουμε και στη συνέχεια γίνεται η αποστολή τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να εφοδιάζουμε άπορους ανθρώπους με τα βασικά πράγματα για τη διαβίωσή τους. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ σπουδαίο να προσφέρουμε όχι μόνον ένα ρούχο η ένα παιχνίδι αλλά ουσιαστικά την αγάπη μας!

– Τι σας ώθησε στη συγγραφή παραμυθιών;
ΑΠ: Σκόρπιες σκέψεις και σκόρπιες σκανδαλιές σε ένα τετράδιο. Ένας ήρωας μικρός και αστείος και έτσι γεννήθηκε ο Μάικ! Ασυναίσθητα του έδωσα το όνομα του μπαμπά μου, που είχα χάσει πρόσφατα. Πραγματικά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έγραφα παραμύθια και ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι το αγαπημένο μου Φασολάκη θα αγαπηθεί τόσο πολύ! Είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές που έχω πάρει. Γιατί αγαπώ πολύ τα παιδιά και χαίρομαι που διασκεδάζουν μέσα από τα βιβλία μου, αλλά και ταυτόχρονα μαθαίνουν και πώς να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι!

– Ο Μάικ ο Φασολάκης, το πρώτο σας παραμύθι, γρήγορα έγινε τραγούδι, αλλά παρακολουθήσαμε και τις καλοκαιρινές του διακοπές στη θάλασσα. Θα τον έχουμε ξανά στη συντροφιά μας;
ΑΠ: Σύντομα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο «Τα Χριστούγεννα του Μάικ». Και ειμαι σίγουρη ότι οι μικροί μου φίλοι, οι φίλοι του Μάικ, θα ενθουσιαστούν και θα αγαπήσουν το νέο του φίλο. Τον Τούλη τον Ελατούλη! Και φυσικά στην παρέα είναι και ο Βλάρος ο Γλάρος που τον έχουν ήδη γνωρίσει. Στο βιβλίο θα περιέχεται και το CD, με την δική μου αφήγηση και στο ρόλο του Μάικ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

– Τι πιστεύετε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν υπάρχει Αγάπη, ακόμα και αυτές τις δύσκολες μέρες για τους Έλληνες;
ΑΠ: Για να είμαστε ρεαλιστές, η αγάπη δεν μπορεί να σου δώσει να φας εάν δεν έχεις φαγητό. Μπορεί όμως να σου δώσει κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα. Μπορεί να σου δώσει ελπίδα ότι δεν είσαι μόνος. Μπορεί να σου δώσει αισιοδοξία, στήριξη.

– Ποια ευχή σας θα θέλατε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας να πραγματοποιηθεί;
ΑΠ: Να έχουμε όλοι την υγεία μας και να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτές τις δύσκολες στιγμές.