Συναυλία για το λαό της Ιαπωνίας στη Λυρική Σκηνή

H Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει το «Ρέκβιεμ» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το Σάββατο 16 Απριλίου (20.00), στο θέατρο Ολύμπια σε μια συναυλία που αφιερώνεται στα θύματα από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Το Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα, Κ 626, αποτελεί για πολλούς, το επιστέγασμα της μουσικής δημιουργίας του Μότσαρτ (1756-1791), “την τελευταία αλλά και υψηλότερη πνευματική του κατάκτηση”, αφού εκεί, μουσική και λόγος, ενοποιούνται σε μια διάσταση υπερβατική.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το έργο, καλύπτονται ακόμη και σήμερα, από ένα πέπλο μυστηρίου. Αν η παραγγελία του Μαγικού Αυλού ήταν ένα καπρίτσιο της τύχης και η παραγγελία για την Μεγαλοψυχία του Τίτου προερχόταν από έναν ενθουσιώδη θιασάρχη, η ύπαρξη του Ρέκβιεμ, προέκυψε από την ανάθεση προς τον Μότσαρτ ενός μέλους της αριστοκρατίας, όπου έναντι εξήντα δουκάτων, σκόπευε να το αφιερώσει στη μνήμη της συζύγου του, παρουσιάζοντάς το μάλιστα, για δικό του!

Ο ίδιος ο Μότσαρτ δεν πρόλαβε να τελειώσει το έργο. Για την ολοκλήρωση της σύνθεσης και ενορχήστρωσης των λοιπών μερών, καθοριστική υπήρξε η συνεισφορά του Φραντς-Ξαβιέ Σύσμαϋρ 1766-1803).

Σολίστ είναι η Βασιλική Καραγιάννη, η Βικτώρια Ντίνα-Μαϊφάτοβα, ο Αντώνης Κορωναίος και ο Δημήτρης Κασιούμης.

Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.