Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα, Ταξίδι στο Efteling

Ονομάζεται Efteling, αλλά ίσως και να το ακούτε πρώτη φορά. Η «Μαγική Χώρα» της Ολλανδίας δεν είναι τόσο γνωστή όσο τα θεματικά πάρκα του Disney, παρ’ όλα αυτά είναι ίσως το μεγαλύτερο θεματικό ψυχαγωγικό πάρκο στον κόσμο. Αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στα παραμύθια και τους ήρωές τους, πρίγκιπες, μαγεμένες βασιλοπούλες, νεράιδες, ζώα και ξωτικά μας περιμένει για ονειρεμένες διακοπές. Βρείτε επομένως την περίοδο εκείνη που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι βολική για όλη την οικογένεια και κάντε κράτηση.

Το ταξίδι πάντα ξεκινάει με την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Καθώς κλείνουν οι πόρτες και το σκάφος παίρνει θέση στο διάδρομο απογείωσης, όλοι νιώθουμε ότι κόβουμε κάθε επαφή με τα παλιά και ένας νέος θαυμαστός κόσμος ανοίγεται μπροστά για να τον εξερευνήσουμε. Έτσι είναι τα ταξίδια, και δη τα αεροπορικά. Κι εμείς τώρα ξεκινάμε ταξίδι στη μαγική χώρα του Efteling.
Περίπου σε τέσσερις ώρες θα προσγειωθούμε στο όνειρο, γι’ αυτό μας χρειάζεται όλος αυτός ο χρόνος προκειμένου να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι μας περιμένει. Όχι, δεν υπερβάλλουμε. Στη μαγική χώρα του Efteling στη Νότια Ολλανδία, τα κλασικά κι αγαπημένα παιδικά παραμύθια και οι ήρωές τους είναι οι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτούς θα συναντήσουμε εδώ και θα περάσουμε μερικές μέρες φιλοξενούμενοι στον κόσμο τους. Αυτοί, δε, θα βάλουν τα δυνατά τους για να μας πείσουν ότι όντως κάτι μαγικό συνέβη και εμείς μεταφερθήκαμε σε μια απέραντη Παραμυθούπολη.
Στο Efteling όλα είναι διαφορετικά από τις παραδοσιακές παιχνιδουπόλεις τύπου Disneyland και Eurodisney. Τα πάντα βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τα τεράστια δάση που καλύπτουν την περιοχή των 650.000 τ.μ., δηλαδή είναι ολοσδιόλου φυσικά και μάλλον αληθινά. Νάνοι, νεράιδες, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα, ζώα του δάσους κ.ά., όλους θα τους συναντάμε συνεχώς μπροστά μας στους περιπάτους μας μέσα στα μονοπάτια του δάσους.
Μα να φτάσαμε κιόλας στην πύλη και ο μικρός χαρούμενος τελάλης μας υποδέχεται με τη σάλπιγγα. «Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού και της περιπέτειας. Περάστε κόσμε…» Ελάτε, προχωρήστε, μη διστάζετε… Άλλωστε, δεν ταξιδεύει κανείς συχνά σε μια μαγική χώρα.

Πίσω στο χρόνο
Την πρώτη ιδέα για την κατασκευή ενός τέτοιου θεματικού πάρκου είχαν δύο Ολλανδοί κληρικοί πίσω στο μακρινό 1933, όταν σκέφτηκαν να φτιάξουν έναν μεγάλο χώρο κοντά στην πόλη Καατσεβέλ στα νότια της Ολλανδίας, όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να παίζουν και να ασκούνται. Έτσι, αρχικά ο χώρος είχε λίμνες και μικρά γήπεδα για να εξυπηρετούνται οι αθλοπαιδιές. Με αυτή τη μορφή λειτούργησε μέχρι το 1951, οπότε αποφασίστηκε να διευρυνθεί θεματολογικά και να αποτελέσει το φυσικό χώρο όπου θα αναπαριστάνονταν οι ιστορίες των παραμυθιών σε φυσικό τοπίο με τη συμμετοχή όλων των ηρώων. Σταδιακά και μέχρι πρόσφατα, στις αχανείς εκτάσεις του πάρκου προστίθενταν καινούργια θέματα, τα οποία απολάμβαναν μικροί και μεγάλοι κατά τις επισκέψεις τους. Σήμερα το πάρκο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικούς τομείς, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τα μονοπάτια και τα ξέφωτα που ξεφυτρώνουν μέσα στα δάση και είναι καταπληκτικά για βόλτα και πικνίκ. Ανά θέμα, τα πάρκα χωρίζονται σε βασίλεια, οπότε έχουμε το Βασίλειο της Περιπέτειας, η πιο μικρή σε έκταση περιοχή, αλλά και η πιο παγωμένη, αφού εδώ φιλοξενείται η Χειμωνιάτικη Παραθυμούπολη, οπότε πριν μπούμε μέσα ντυνόμαστε με ό,τι πιο ζεστό μάς βρίσκεται. Βγαίνοντας από το Βασίλειο του Χειμώνα συναντάμε το Βασίλειο του Ταξιδιού. Εδώ θα ανεβούμε στην παγόδα που θα αρχίσει να περιστρέφεται για να μας μεταφέρει πιο ψηλά από όλα τα δέντρα του δάσους.

Η πανοραμική θέα πραγματικά μας εντυπωσιάζει και αποφασίζουμε να συνεχίσουμε σε λίγο με το γιγαντιαίο αιωρούμενο πλοίο. Στο τέλος επισκεπτόμαστε και το μουσείο που βρίσκεται σ’ αυτό τον τομέα. Η επόμενη περιοχή μάς προσκαλεί με τις εναλλακτικές ατραξιόν της. Το στοιχειωμένο κάστρο με τα αστεία φαντάσματα, το τρενάκι του τρόμου, η ρόδα και το Pandavision, μια οπτικοακουστική ξενάγηση στις ομορφιές αυτού του πλανήτη περιμένουν τους περισσότερο γενναίους από τους επισκέπτες. Εννοείται πως για ξεκούραση και ανανέωση δυνάμεων βρίσκουμε παντού μέσα στο δάσος χάνια και θεματικά μαγαζάκια με λιχουδιές που σχετίζονται με τα παραμύθια. Αυτό βέβαια μας προκαλεί ώστε να μην αφήσουμε καμία περιοχή ανεξερεύνητη. Και κυρίως τη μεγαλύτερη, παλαιότερη και ίσως ωραιότερη, αυτή των Παραμυθιών.

Καλοκαιρινά προγράμματα
Μέσα στη χρονιά υπάρχουν πάντα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που συνήθως συνδέονται με κάποια γεγονότα. Έτσι λοιπόν στις 7 του 7ου μήνα της χρονιάς η μέρα θα είναι αφιερωμένη στα θαύματα του Κόσμου. Όπως καταλαβαίνετε τη μέρα εκείνη το Efteling θα επιστρατεύσει όλα τα μαγικά του, τα μυστήρια και τα μυστικά του για να καταπλήξει τα πλήθη. Καλό είναι οι λιγότεροι τολμηροί να συνοδεύονται από τους πιο γενναίους της παρέας.

Διαμονή

Το Efteling Hotel φιλοξενεί τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε απίθανα δωμάτια και σουίτες που φυσικά δανείζονται τα θέματά τους από τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών. Έτσι, αν επιλέξετε να μείνετε στο ξενοδοχείο του πάρκου θα έχετε τη δυνατότητα τις μέρες της παραμονής σας να συμμετέχετε στα δρώμενα στο Θέατρο του δάσους και να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις του τσίρκου που θα επισκεφτεί το Efteling στη διάρκεια του καλοκαιριού. Φυσικά θα μπορείτε καθημερινά να λαμβάνετε μέρος σε μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων σε ειδικά γήπεδα ή στις λίμνες. Μέχρι τις 26 Οκτώβρη που θα κλείσει τις πόρτες του περιμένοντας το βαρύ χειμώνα του Βορρά, έχετε άφθονο χρόνο να προγραμματίσετε το πιο υπέροχο δώρο για τα παιδιά, αλλά και τους εαυτούς σας. Τα πρώτα θα σας ευγνωμονούν για την εμπειρία, ενώ εσείς θα νιώσετε ότι κάνατε ένα μεγάλο ταξίδι στην εποχή της αθωότητας.

Info
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του πάρκου www.efteling.com