Ταξίδι στο χρόνο… Ταξίδι στο Ρέθυμνο (Veneto)

Το Ρέθυμνο, η ομορφότερη και πιο φιλική πόλη της Κρήτης, βρίσκεται στο κέντρο της βόρειας ακτής του νησιού. Η πόλη περιβάλλεται από εντυπωσιακούς λόφους και ψηλά βουνά σε συνδυασμό με μια μοναδική σε ομορφιά παραλία και πλήθος άλλων αξιοθέατων.

Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα ή Ρήθυμνα ή Ριθυμνία. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης αρχίζουν από τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι κυρίως τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν από τη μία όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς και από την άλλη μια τρίαινα ή δύο δελφίνια ή αίγα.

Διαμονή

Μένουμε στο… VENETO, παλιό Βενετσιάνικο αρχοντικό του 14ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται στη καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από το εμπορικό κέντρο, τα μουσεία, την παραλία και τα πολυάριθμα cafe, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι ιδιοκτήτες του το ανακαίνισαν με σεβασμό στο ύφος και την αρχιτεκτονική του κτιρίου και δημιούργησαν έξι στούντιο και τέσσερις σουίτες, έτοιμα να σας ταξιδέψουν στη γοητεία του χθες και να σας προσφέρουν τις ανέσεις του σήμερα.Στους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου λειτουργεί, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ένα από τα ομορφότερα και πιο γνωστά εστιατόρια του νησιού.Στην πετρόχτιστη κάβα  θα βρείτε μία από τις πιο προσεγμένες επιλογές κρασιών από τον Κρητικό, Ελληνικό αλλά και διεθνή αμπελώνα.
Χαλαρώστε σ’ ένα μοναδικό περιβάλλον 700 ετών σ’ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια πόλη έτοιμη να σας αγκαλιάσει και να σας εκπλήξει!

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: www.veneto.gr

Αξιοθέατα της πόλης

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην πόλη του Ρεθύμνου
Φορτέτζα: Το σημείο «κατατεθέν» της ιστορικής Κρητικής Πόλης… Το Ενετικό Φρούριο του 16ου αιώνα είναι ανοικτό για το κοινό, κάθε μέρα- εκτός Δευτέρας- από τις 08.00-19.00. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ο Νομός Ρεθύμνου διοργανώνει το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, όπου μουσικές, θεατρικές και γενικά καλλιτεχνικές παραστάσεις πραγματοποιούνται μέσα στο αρχαίο φρούριο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται, με το παρελθόν να συναντά το σύχρονο πολιτιστικό κόσμο, είναι εκπληκτική.

Η Λότζια: Η Λότζια, είναι το κτίριο εκείνο του Ρεθύμνου, που ο διαβάτης, ντόπιος ή τουρίστας, θα συναντήσει οπωσδήποτε στο διάβα του περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Κ. Παλαιολόγου. Πολλοί συνηθίζουν να δίνουν τα ραντεβού τους εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: Σε περιμένω στο «Μουσείο», χαρακτηρισμός που οφείλεται στην προηγούμενη χρήση του χώρου, ως Μουσείο.

Ο πύργος του Ρολογιού: Ο πύργος του Ρολογιο, ήταν ένα μνημείο της ενετικής πόλης του Ρεθύμνου, μοναδικό στα κρητικά δεδομένα. Ηλιακό, βέβαια, ρολόι υπήρχε στο Χάνδακα, στο καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Μάρκου, γνήσιο όμως και αποκλειστικό πύργο-ρολόι διέθετε μόνο το Ρέθυμνο.

Τζαμί Νερατζέ: Το Τζαμί Νερατζέ ή Τζαμί του Γαζή Χουσεϊν Πασά ή Ωδείο για τους νεότερους Ρεθυμνιώτες, με το εντυπωσιακό του θύρωμα και τον επιβλητικό μιναρέ του, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Εμ. Βερνάρδου, εκεί όπου οι Τούρκοι γκρεμίζοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο δημιούργησαν μια νέα πλατεία (Μεϊντάνι), τη σημερινή Τίτου Πετυχάκη ή Πλάτανος, καταργώντας ουσιαστικά την προγενέστερη ενετική, η οποία βρισκόταν στη σημερινή οδό Κων/νου Παλαιολόγου.

Η πύλη Guora: Η Πύλη Guora ή Μεγάλη Πόρτα όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι Ρεθυμνιώτες, αποτελούσε την κεντρική είσοδο του τείχους που περιέκλειε την πόλη του Ρεθύμνου και χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Το Τούρκικο Σχολείο: Το 1ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου ή «Τούρκικο», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι το παλιότερο σχολικό κτίριο του Ρεθύμνου. Το πρώτο κτίριο του σχολείου, που, σημειωτέον, δεν υπάρχει σήμερα, κατασκευάστηκε το 1795, από τον Κλάψα Εδεχέμ Μπέη. Αυτό μαρτυρά η μαρμάρινη τούρκικη επιγραφή που βρίσκεται πάνω από το ανώφλι της δυτικής εξώπορτας στο τέλος της οδού Παπαμιχελάκη και την οποία μετάφρασε ο τουρκορεθυμνιώτης Μεχμέτ Ουσταμπιλαλάκις.

Ο Μητροπολιτικός ναός: Ο μητροπολιτικός ναός του Ρεθύμνου είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ονομάζεται και «Μεγάλη Παναγία», σε αντιπαραβολή με τη «Μικρή Παναγία» (Κυρία των Αγγέλων), που και αυτή βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

– Οι κρήνες του Ρεθύμνου: Σήμερα, στην πόλη του Ρεθύμνου σώζονται οχτώ δημόσιες κρήνες. Απ’ αυτές, μόνο μία, η κρήνη Rimondi, ανάγεται στην εποχή της βενετοκρατίας, ενώ οι υπόλοιπες είναι της τουρκικής περιόδου. Ανήκουν στον τύπο «esme», που είναι η απλούστερη μορφή κρήνης και μπορούμε να τις κατατάξουμε στις συνοικιακές κρήνες και σε αυτές που εξυπηρετούσαν κάποιο παρακείμενο τζαμί. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις κρήνες είναι κατασκευασμένες σε κοντινές χρονολογίες από την ίδια οικογένεια Τουρκοκρητικών, την οικογένεια των Κλαψάρηδων, που είναι η ίδια που κατασκεύασε και το τούρκικο σχολείο. Οι επιγραφές όλων των τούρκικων κρηνών είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Φέρουν φυτική ανάγλυφη διακόσμηση και αραβικούς χαρακτήρες τοποθετημένους μέσα σε οχτώ ισομεγέθη ορθογώνια παραλληλόγραμμα, χωρισμένα σε δύο στήλες των τεσσάρων. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις κρήνες σταμάτησαν να λειτουργούν στα μέσα περίπου του 20ού αιώνα, όταν όλα τα σπίτια του Ρεθύμνου είχαν πλέον συνδεθεί στο κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης και έτσι εγκαταλείφθηκαν και έχασαν τη χρηστικότητά τους.

Πηγή: Rethimno.gr