Ταξιδεύουμε στην Κέα, για την 8η Γιορτή Παραμυθιών

«Μορφές που άλλαξαν σε σώματα καινούργια,
να τραγουδήσω μου ζητά η ψυχή.
Εσείς θεοί μου, της μεταμόρφωσης η αιτία, βοηθήστε με
και το τραγούδι πλέξτε αδιάκοπο, απ΄ την αρχή του κόσμου ως τις μέρες μου».
Ovidios Metamorphoses

Αποφασίζουμε ταξίδι στην Κέα ή Τζιά, το νησί που συνδυάζει κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά, ιστορία μακραίωνη και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, επειδή έχουμε αφορμή ξεχωριστή. Τη Γιορτή Παραμυθιών, που πιστή στο ραντεβού της, όπως κάθε καλοκαίρι, μας καλωσορίζει από τις 17 έως και τις 25 Ιουλίου 2010, στο όγδοο ταξίδι στη «Χώρα των μύθων και των παραμυθιών». Ξεκινάμε λοιπόν για την πανέμορφη Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού.

Φυσικό σκηνικό των εκδηλώσεων θα είναι αρχαία πλακόστρωτα μονοπάτια, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι με φόντο το δρυοδάσος, πλατείες, σοκάκια και γραφικά ξωκλήσια.

Το φετινό θέμα της Γιορτής είναι «Μεταμορφώσεις». Θα ακουστούν ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο, από Έλληνες και ξένους αφηγητές. Καθημερινά θα υπάρχουν αφηγήσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες από τις εκδηλώσεις:

Προεόρτια. Στις 10 Ιουλίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο «Μεταμορφώσεις» στη γκαλερί «art s.a.» στο Βουρκάρι Κέας. Η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργικές προτάσεις καλλιτεχνών, σχεδιαστών και άλλων δημιουργών. Στο χώρο της γκαλερί θα γίνει αφήγηση του μύθου της «Λήδας και του Κύκνου». Την Κυριακή 11 Ιουλίου το πρωί, θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις για παιδιά και δραστηριότητες με κατασκευές.

Σε πρώτη έκδοση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ – με την υποστήριξη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, κάνει την εκκίνηση των εκδηλώσεων με την επίδειξη, σε πρώτη έκδοση, μιας ανοικτής ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγραφή, παρουσίαση και συν-δημιουργία αφηγήσεων κάθε είδους και μορφής. Θα επακολουθήσει ένα βιωματικό εργαστήριο επινόησης ιστοριών για παιδιά και για όσους αγαπούν να φαντάζονται.

Εναρκτήρια εκδήλωση. Στην εναρκτήρια εκδήλωση της γιορτής θα περιλαμβάνονται αφηγήσεις ιστοριών που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 22.000 ιστορίες και γράφτηκαν από παιδιά, για τον πανελλήνιο διαγωνισμό τον οποίο διοργάνωσε το περιοδικό Κids Fun. Παράλληλα, στο χώρο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση παιδικής ζωγραφικής με έργα που επιλέχθηκαν στο διαγωνισμό. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Κids Fun.

Μαραθώνιος αφηγήσεων. Για πρώτη φορά στη Γιορτή Παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων της Κέας, Μαραθώνιος αφηγήσεων στην παραλία του Οτζιά, με συμμετοχές αφηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Κέα και η Κρήτη αγκαλιάζουν το Παραμύθι. Η Γιορτή Παραμυθιών φιλοξενεί τον Πολιτιστικό φορέα «Φίλοι του Αμαρίου» (Friends of Amari, Culture-Connection-Creativity). Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα εργαστήρια αφηγηματικής τέχνης τα οποία υλοποιούνται στο Αμάρι της Κρήτης.

Ορίζοντες, Μαθητευόμενοι Αφηγητές θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιστορίες τους, συνοδευόμενοι από τις μουσικές του Παύλου Φασιανού και τις εικαστικές παρεμβάσεις του Αλέκου Φασιανού.

Αρχαία Καρθαία – Στο «Διάζωμα» του Θεάτρου. Μια μεγάλη στιγμή για τη Γιορτή Παραμυθιών αλλά και για την Κέα, θα είναι η εκδήλωση που θα γίνει στην Καρθαία για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα», παρουσία του προέδρου του, Σταύρου Μπένου, πρ. Υπ. Πολιτισμού. Στην εκδήλωση θα αφηγηθούν ιστορίες από τον τόπο τους ο Γιάννης Σιμωνίδης, ηθοποιός, πρεσβευτής ελληνικού πολιτισμού, ο Amir Mirzai, αφηγητής από το Ιράν, ο Said Dibaj, μουσικός από το Ιράν και ο Peter Chand, αφηγητής από την Ινδία. Η σύζευξη των τριών μεγάλων πολιτισμών, θα επιτευχθεί συμβολικά μέσω του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας.

Νορβηγία, η νύφη του Βορρά! Τα γιγαντόσωμα Τρολς που ζουν στα βουνά παρέα με τα μικρούτσικα Νίσεν, θα μοιράσουν τα μυστικά της μακρινής Νορβηγίας για μια μυθική ημέρα, αφιερωμένη στη νύφη του Βορρά! Οδηγοί στο ταξίδι αυτό θα είναι καλεσμένοι αφηγητές από τη Νορβηγία.

Τέλος καλό όλα μυθικά! Η εκδήλωση λήξης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σιμωνίδης ο Κείος», θα γίνει στη βρύση του Βενιαμίν, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Αφηγήσεις, χορός, παραδοσιακή μουσική, μαγειρέματα και κρασί. Σας περιμένουμε για να τσουγκρίσουμε και να ευχηθούμε «και του χρόνου»!

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια. Για τις ημέρες της Γιορτής, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες αλλά και διαδραστικές αφηγήσεις για παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το φεστιβάλ, πληκτρολογήστε http://www.e-mythos.eu/gr/index.php

Πώς θα πάτε: Τα πλοία για την Κέα φεύγουν από το λιμάνι του Λαυρίου και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Μετακίνηση στο νησί
Μόλις βγείτε στο λιμάνι, λεωφορεία και ταξί περιμένουν για να σας πάνε στον προορισμό σας. Αυτά είναι τα κύρια μέσα που θα χρησιμοποιήσετε για τις μετακινήσεις σας στο εσωτερικό του νησιού, αν δεν έχετε αυτοκίνητο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε όχημα για τις μετακινήσεις σας.

Πού θα μείνετε

Ξενοδοχεία
BRILLANTE
Τηλέφωνο: 22880-22685

KARTHEA
Τηλέφωνο: 22880-21222

KEOS KATOIKIES
Τηλέφωνο: 22880-21661

TO ONEIRO
Τηλέφωνο: 22880-21118

KORISSIA
Τηλέφωνο: 22880-21484

SERIE
Τηλέφωνο: 22880-22355

A’ STUDIO
Τηλέφωνο: 22880-22695

DOKERI ARISTEA
Τηλέφωνο: 22880-21481

KEA HOLIDAYS

Τηλέφωνο: 22880-21241

Αγροτουιστικό Κατάλυμα
RED TRACTOR FARM
Τηλέφωνο: 22880-21346