Αρχική InfoTeens Υγεία Τα αναψυκτικά προκαλούν βίαια συναισθήματα στους εφήβους

Τα αναψυκτικά προκαλούν βίαια συναισθήματα στους εφήβους

Η κατανάλωση αναψυκτικών από τους εφήβους σύμφωνα με επιστημονική έρευνα δεν είναι τόσο αθώα όσο θα φανταζόταν κανείς, καθώς όπως πιστοποιήθηκε συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση και πρόκληση βίαιων συμπεριφορών.

Ειδικότερα, επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ παρακολούθησαν 1.878 μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Βοστόνης και διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών κατανάλωναν περισσότερα από πέντε κουτάκια ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη εβδομαδιαίως αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 9%-15% πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετική και βίαιη συμπεριφορά σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά την εβδομάδα.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια αναφορικά με την εβδομαδιαία κατανάλωση αναψυκτικών (συγκεκριμένα ως αναψυκτικό ορίστηκε το κουτάκι των 355 ml), σχετικά με το αν οι έφηβοι οπλοφορούσαν ή έδειχναν βία προς τους συμμαθητές τους, τα μέλη της οικογενείας τους και τον σύντροφό τους.

Tα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ξεκάθαρα ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά κατανάλωνε ένας έφηβος τόσο μεγαλύτερη τάση προς τη βία παρουσίαζε. Συγκεκριμένα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν μόλις ένα ή και κανένα κουτάκι αναψυκτικού την εβδομάδα, το 23% οπλοφορούσε, το 15% έδειχνε βία προς τον/τη σύντροφό του ενώ το 35% έδειχνε βία προς τους συμμαθητές του. Τα ποσοστά κυριολεκτικά εκτοξεύονταν στους εφήβους που κατανάλωναν 14 κουτάκια αναψυκτικού την εβδομάδα: το 43% οπλοφορούσε, το 27% ήταν βίαιο προς τον/τη σύντροφο ενώ ποσοστό ανώτερο του 58% έδειχνε βία προς τους συμμαθητές του.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε το αγαπημένό σας αναψυκτικό καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι δεν θα πρέπει να το παρακάνετε αλλά πάντα να επιλέγετε το μέτρο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.