Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Τα βιντεοπαιχνίδια μας ξαγρυπνούν

Τα βιντεοπαιχνίδια μας ξαγρυπνούν

Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Flinders στην Αυστραλία έρχεται να δικαιώσει τους γονείς που μαλώνουν με τους εφήβους για το πότε και πόσο θα παίξουν στην αγαπημένη τους παιχνιδοκονσόλα Το παιχνίδι της αρεσκείας τους.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπερασμα ότι αν οι έφηβοι προτού κοιμηθούν παίξουν στην παιχνιδοκονσόλα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα στον ύπνο.

Στα πλαίσια της έρευνας, 17 έφηβοι κλήθηκαν να παίξουν βίαια παιχνίδια για 50 έως 150 λεπτά πριν κοιμηθούν, για δυο νύχτες συνεχόμενες. Ταυτόχρονα οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον ύπνο και κατέγραφαν τον καρδιακό τους ρυθμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το παιχνίδι επηρέασε τόσο τη διάρκεια, όσο και την ποιότητα του ύπνου των εφήβων.

«Αν και οι έπεσαν για ύπνο στη συνηθισμένη ώρα τους, οι έφηβοι βίωσαν σημαντικές διαταραχές του ύπνου, που προκλήθηκαν από συχνές αφυπνίσεις όλη τη νύχτα» εξηγεί ο Michael Gradisar, παιδοψυχολόγος που επέβλεψε την μελέτη.

Συγκεκριμένα, όσοι έπαιξαν παιχνίδια για 150 λεπτά καθυστέρησαν να κοιμηθούν για 39 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ κοιμήθηκαν 27 λεπτά λιγότερο από τους υπόλοιπους. Ο Gradisar τόνισε επίσης πως το στάδιο ύπνου REM, κατά τη διάρκεια του οποίου βλέπουμε όνειρα, μειώθηκε κατά περίπου 12 λεπτά.

«Αυτό μπορεί να μη φαίνεται σαν μια σημαντική μείωση αλλά το REM παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθά να θυμόμαστε ό,τι μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε για τους εφήβους στα τελευταία χρόνια του σχολείου τους που διαβάζουν για τις εξετάσεις, το παρατεταμένο παιχνίδι πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα».

Αντίθετα, τα παιδιά που έπαιξαν μόνο για 50 λεπτά δεν είχαν κανένα πρόβλημα στον ύπνο. Χρειάστηκαν περίπου 22 λεπτά για να αποκοιμηθούν, χρόνος ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός για την ηλικία τους.

«Ξεκάθαρα υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείτε να παίξετε πριν κοιμηθείτε» δήλωσε ο Gradisar. Συμπλήρωσε ακόμα πως η έρευνα δεν συνέκρινε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα βίαια παιχνίδια σε σχέση με τα μη-βίαια. Εξήγησε όμως πως με βάση προηγούμενες έρευνες του, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ βίαιων και μη-βίαιων παιχνιδιών.

«Σκοπός της έρευνας δεν ήταν να αξιολογήσει το περιεχόμενο των παιχνιδιών, αλλά να ερευνήσει τις επιπτώσεις τους πριν από τον ύπνο, θέλοντας να κατανοήσουμε καλύτερα τι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των εφήβων» είπε.
«Προς το παρόν, λιγότερο από μια ώρα (παιχνιδιού) φαίνεται πως είναι εντάξει», σημείωσε.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.