Τα τελευταία 11 χρόνια, στο Εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας κάνει τη δική του επανάσταση, δημιουργώντας … βιονικά τρόφιμα!
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα μελετούν και παρασκευάζουν βιολειτουργικά τρόφιμα, που όσοι τα έχουν δοκιμάσει διαβεβαιώνουν ότι έχουν την ίδια νοστιμιά με τα συμβατικά και λειτουργούν ως «ασπίδα» του ανθρώπινου οργανισμού από ασθένειες.
Το παραπάνω εργαστήριο κατασκεύασε το ευρέως γνωστό πλέον κέικ τυρογάλακτος, πριν από περίπου έξι χρόνια, όπως και δική του επιτυχία θεωρείται η παραγωγή αλευριού με εκχύλισμα σταφυλιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο προϊόν έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων να χρησιμοποιεί «ισχυρισμό Υγείας», σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς διαθέτει την ιδιότητα να προστατεύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει ο κ. Κουρέτας στο ΑΜΠΕ, πρόκειται για τρόφιμα που μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία νόμιμα ότι μπορούν να βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Και τέτοια τρόφιμα είναι τα βιολειτουργικά, τρόφιμα που οφείλουν την παρασκευή τους σε κλινική μελέτη, διευκρινίζει.
Πηγή: ΑΜΠΕ