Τι καλό θα έχετε στο τραπέζι σας τις μέρες των γιορτών; Εμείς θα σας δώσουμε δύο προτάσεις, που κρατούν τα προσχήματα. Δηλαδή μία συνταγή με χοιρινό και μια δεύτερη με γαλοπούλα, όπως συνηθίζεται να έχουμε στο τραπέζι μας τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Χορινό στην κατσαρόλα με αρωματικά βότανα
Υλικά
1 κιλό χοιρινό
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι πράσινο
2-3 δαφνόφυλλα
1 κουταλάκι φρέσκο τριμμένο θυμάρι
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
4-5 κρεμμυδάκια μικρά
½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2-3 καρότα μέτρια
300 γραμμ. μανιτάρια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
Αλάτι, πιπέρι
250 γραμμ. ζωμός κρέατος ή χλιαρό νερό
Για τη μαρινάδα
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
3 φέτες ακτινίδιο
4-5 κρεμμυδάκια
θυμάρι, δαφνόφυλλα
καρότο, πιπεριά
πιπέρι
Εκτέλεση
Μαρινάρετε το κρέας από την προηγούμενη για ολόκληρο το βράδυ με τα μισά κρεμμύδια, το καρότο, τα αρωματικά, αλάτι και πιπέρι. Στραγγίστε καλά το κρέας από τη μαρινάδα. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με μια κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε το κρέας. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο θυμάρι και τα λαχανικά κομμένα.
Σβήνετε με κόκκινο κρασί και αφήνετε να το απορροφήσει. Αλατοπιπερώνετε.
Προσθέστε το ζωμό κρέατος ή χλιαρό νερό και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνετε την ντομάτα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο απομακρύνετε το κρέας από την κατσαρόλα. Σουρώνετε τη σάλτσα και πολτοποιείτε τα λαχανικά. Καθαρίζετε τα μανιτάρια, τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τα σοτάρετε. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη σάλτσα, τα λαχανικά πολτοποιημένα και το κρέας, ανακατεύετε και το αφήνετε να πάρει μικρή βράση. Γαρνίρεται με πουρέ πατάτας.
Γαλοπούλα με πατατάκια φούρνου και μπρόκολο
για 8 μερίδες
Υλικά
1 γαλοπούλα 5 κιλά
½ κούπας χυμό λεμονιού
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κούπας μέλι ζεστό
2 κουταλάκια κόλιανδρο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα μαργαρίνη
1 κιλό πατάτες τύπου “παριζιέν” (μικρά πατατάκια)
1 κιλό μίνι καρότακια, καταψυγμένα
400 γραμμ. μπρόκολα ζεματισμένα
½ κούπας σόγια σος
Εκτέλεση
Αφαιρείτε από τη γαλοπούλα εντόσθια και λαιμό, πλένετε καλά και τοποθετείτε με το στήθος προς τα πάνω σε σχάρα που εφάπτεται σε ταψί. Σε μπολ ανακατέψτε τους χυμούς, το κρασί, τη μουστάρδα, το μέλι, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Λιώστε τη μισή μαργαρίνη και προσθέστε τη στα υλικά της μαρινάτας. Αλείψτε τη γαλοπούλα μέσα και έξω με το ¼ της μαρινάτας. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα στο στήθος και τα μπούτια, αφήνοντας ακάλυπτα τα πλευρά. Βάλτε στο φούρνο στους 160 βαθμούς χωρίς αέρα και αφήστε να ψηθεί 5 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετέ τη με το υπόλοιπο της μαρινάτας. Βάλτε σε ταψί τις πατάτες και περιχύστε τις με την υπόλοιπη μαρινάτα. Ρίξτε την υπόλοιπη μαργαρίνη. Ψήστε 1 ώρα στο φούρνο μαζί με τη γαλόπουλα. Προτού τη βγάλετε από το φούρνο ψήστε άλλα 20′ ακάλυπτη για να πάρει χρώμα.
Μοιράστε το βούτυρο σε δύο τηγάνια και λιώστε το. Στο ένα σοτάρετε τα καρότα και στο άλλο τα μπρόκολα. Ανακατέψτε. Σερβίρετε τη γαλοπούλα σε μεγάλη πιατέλα με τα πατατάκια, τα καροτάκια και τα μπρόκολα.