Τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς «εγώ»

Tο βιβλίο αυτό μοιάζει με ημερολόγιο ενός καθημερινού ταξιδιού μέσα σ’ ένα χώρο γεμάτο ερωτηματικά για τον τρόπο που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, αλλά και για τον τρόπο που κι εμείς μεγαλώσαμε ή μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Ο Νίκος Πιλάβιος, μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, αποκόμισε πλούτο εμπειριών γύρω από το θέμα της διαπαιδαγώγησης. Ήρθε σε επαφή με δεκάδες παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδιάτρους, καθώς και με εκατοντάδες γονείς και παιδιά. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διαπίστωσε ότι εδώ και αιώνες εφαρμόζεται, επαναλαμβάνεται και προστατεύεται το ίδιο, στην ουσία, μοντέλο ανατροφής των παιδιών.

Μήπως όμως υπάρχει και κάποιο άλλο;

Και ποιο είναι το μυστικό για ένα ευτυχισμένο παιδί;

Η απάντηση κατά το συγγραφέα είναι προφανής:

«Χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι η αληθινή φροντίδα και στοργή από τη μεριά του γονιού, που έχει βάλει κατά μέρος το “εγώ” του. Βλέπετε, τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς “εγώ”».

Εκδόσεις: Καστανιώτη
Συγγραφέας: Νίκος Πιλάβιος
ISBN: 978-960-03-5286-3
σελ. 136
Κυκλοφορία: 30 Μαΐου 2011
Τιμή: € 10,00

Ας γνωρίσουμε το συγγραφέα

Ο Νίκος Πιλάβιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Πρωτόπαιξε στο πρώτο παιδικό θέατρο, που ιδρύθηκε το 1951, και συνέχισε να παίζει σε αυτό, όπως και στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο, έως τα δεκαέξι του. Στα δεκαεπτά του μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1963. Μετά από σπουδές στη Royal Academy of Dramatic Art στο Λονδίνο, άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1966 παίζοντας στο θέατρο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση έως το 1974, οπότε εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού στο θέατρο. Το 1975 ανέλαβε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Παιδική ραδιοφωνική βιβλιοθήκη» ως παραγωγός, μεταφραστής, ηθοποιός και διασκευαστής. Το 1977 του ανέθεσαν να οργανώσει όλο το παιδικό πρόγραμμα του ραδιοφώνου του Α’ Προγράμματος της ΕΡΤ και το 1978 προσλήφθηκε στην ΕΤ1 ως προϊστάμενος του Τμήματος Παι­δικών Εκπομπών. Εκεί, πέρα από τα διοικητικά του καθήκοντα, ανέλαβε όλο το παιδικό πρόγραμμα ως παραγωγός, ενώ ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παρουσιαστής έκανε ο ίδιος τις εκπομπές: «Ο Παραμυθάς», «Γράψτε την ιστο­ρία» και «Η Χιλιοποδαρούσα». Το 1987 παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και ίδρυσε την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Σαΐ­τα», η οποία έκανε την παραγωγή δε­κά­δων εκπομπών, για την ΕΤ1 την ΕΤ2, την ΕΤ3, το MEGA το STAR και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, έως το 2008. Από το 2001 έως το τέλος του 2002 ήταν διευθύνων σύμβουλος στο τηλεοπτικό κανάλι PATRA TV, στην Πάτρα, ενώ τώρα εργάζεται ως παραγωγός, ηθοποιός και σεναριογράφος, στην εταιρεία τηλεοπτι­κών παραγωγών του γιου του, «Movie Teller Films».

Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 1983 με δύο παιδικά βιβλία, ενώ από το 1987 έως το 1990 είχε μόνιμη στήλη στο περιοδικό Τηλέραμα και στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.

Έχει γράψει τα βιβλία: Ο Παραμυθάς, Ο Παραμυθάς (Η μεγάλη περιπέτεια), Ο Παραμυθάς (Το τσίρκο), Ο Παραμυθάς (Ο μάγος του Γαλάζιου Βουνού), Ο Παραμυθάς (Οι φίλοι μου), Ο Παραμυθάς (Οι περιπέτειές μου) και Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα.

Βιβλιογραφία

* Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
* Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα, 1998
* Krishnamurti in Greece, 1998
* Ο Παραμυθάς 1. Το τσίρκο, 1996
* Ο Παραμυθάς 2. Ο μάγος του γαλάζιου βουνού, 1996

Ροή Ειδήσεων