Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Τα καλαμάρια που συναγωνίζονται στο τρέξιμο τον Μπολτ

Τα καλαμάρια που συναγωνίζονται στο τρέξιμο τον Μπολτ

Τόκιο

Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν τα καλαμάρια όταν αυτά κινούνται... έξω από το νερό. Η εκτίναξη που πραγματοποιούν είναι ταχύτατη. Όπως διαπιστώθηκε, τα «ιπτάμενα» καλαμάρια κινούνται στον αέρα ταχύτερα από ό,τι ο Μπολτ όταν τρέχει στις κούρσες των 100 μέτρων!

Καλαμάρια σπρίντερ

Η ιπτάμενη ικανότητα των καλαμαριών ήταν για πολλά χρόνια αντικείμενο ναυτικών θρύλων και ιστοριών. Μόλις πέρυσι οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν και να καταγράψουν τη συγκεκριμένη κίνηση των καλαμαριών. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν πιο αναλυτικά στοιχεία για αυτή τους την ικανότητα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χοκάιντο παρακολούθησαν κοπάδια καλαμαριών στον Ειρηνικό Ωκεανό και κατέγραψαν τις κινήσεις τους επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις στιγμές που τα καλαμάρια πετούν για λίγα δευτερόλεπτα έξω από το νερό. Οπως διαπιστώθηκε τα καλαμάρια κινούνται στον αέρα με ταχύτητες που φτάνουν τα 11.2 μέτρα/δευτερόλεπτο. Η μέση ταχύτητα με την οποία έτρεξε ο Γιουσέιν Μπολτ τα 100 μέτρα στον τελικό των 100 μέτρων στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου ήταν 10.31 μέτρα.

 
Ο μηχανισμός

Τα καλαμάρια συνήθως κολυμπούν προς τα πίσω μέσα στο νερό αλλά όπως φαίνεται μπορούν να εκτοξεύονται και έξω από αυτό χρησιμοποιώντας ένα ακροφύσιο που υπάρχει κοντά στο κεφάλι τους. Το ακροφύσιο λειτουργεί ως μηχανισμός προώθησης με κίνηση αερίων και σύμφωνα με τους ειδικούς βοηθά τα καλαμάρια να απομακρύνονται γρήγορα και με ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης, όπως για παράδειγμα όταν τα κυνηγάει κάποιος θηρευτής. Ισως τα βοηθούν επίσης κατά τις μετακινήσεις τους, εξοικονομώντας ενέργεια.

«Καθώς εκτινάσσονται τα καλαμάρια έξω από το νερό φροντίζουν έτσι ώστε τα πτερύγια και τα πλοκάμια τους να λαμβάνουν μια αεροδυναμική στάση ώστε να μπορούν να πετάξουν όσο δυνατόν πιο γρήγορα και πιο μακριά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζουν Χοκάιντο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: www.tovima.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.