Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Τα νεογνά θυμούνται τις μελωδίες που ακούν όσο βρίσκονται μέσα στη μήτρα

Τα νεογνά θυμούνται τις μελωδίες που ακούν όσο βρίσκονται μέσα στη μήτρα

Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι τα μωρά μπορούν να θυμηθούν τις μελωδίες που άκουγαν όσο βρίσκονταν στη μήτρα. Οι επιστήμονες έπαιξαν μουσική σε μέλλουσες μητέρες τρεις εβδομάδες πριν γεννήσουν και έλεγξαν τα μωρά έναν μήνα αμέσως μετά τη γέννησή τους. Αυτό που διαπίστωσαν έκπληκτοι ήταν ότι οι καρδιακοί παλμοί των νεογνών επιβραδύνονταν σε μεγαλύτερο ποσοστό όταν άκουγαν τη μελωδία που είχαν ακούσει όσο βρίσκονταν μέσα στη μήτρα, σε σύγκριση με μία άλλη που δεν είχαν ξανακούσει.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα νεογνά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο ποιοι μπορεί να είναι οι μελωδικοί ήχοι που προέρχονται από τη μητέρα τους σε αντίθεση με εκείνους των άλλων γυναικών», δήλωσε η ψυχοβιολόγος Carolyn Granier-Deferre του Πανεπιστημίου Descartes του Παρισιού, που ηγήθηκε της έρευνας.

Η ανθρώπινη ακοή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της κύησης, ενώ πέντε εβδομάδες πριν από τη γέννηση, ο κοχλίας - το μέρος του εσωτερικού αυτιού που έχει σπειροειδές σχήμα και ευθύνεται για την ακοή - συνήθως είναι ώριμος.

Η Δρ. Granier-Deferre δήλωσε ότι οι διαπιστώσεις της έρευνας δεν παρακινούν τις έγκυες γυναίκες να βάζουν στα έμβρυα όσο βρίσκονται μέσα στη μήτρα μουσική. «Όταν τα έμβρυα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να ακούν αρκετά καλά, δηλαδή περίπου τέσσερις έως πέντε εβδομάδες πριν από τη γέννηση, θα είναι εκτεθειμένα σε όλους τους ήχους του μητρικού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει καμία βιολογική ανάγκη για περισσότερα ακουστικά ερεθίσματα, καθώς αυτό δεν είναι πάντα καλό – ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης».

«Εάν οι μητέρες θέλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εκτιμούν τη μουσική, μπορούν να αρχίσουν να το κάνουν μετά τη γέννηση του μωρού, όταν πλέον θα μπορεί να δει και να γνωρίζει τι το ευχαριστεί ή ενοχλεί – πράγμα το οποίο καμία μητέρα δεν μπορεί να αντιληφθεί από τη συμπεριφορά του εμβρύου μέσα στη μήτρα», προσέθεσε.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, θα προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην περαιτέρω κατανόηση των επιστημόνων ως προς το τι ήχοι ακούγονται μέσα στη μήτρα, αλλά και το πώς τα βρέφη μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται την ομιλία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.