Τα παιδιά μαθαίνουν πατινάζ

Το ότι μια χώρα που λούζεται στον ήλιο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, δεν μπορεί να έχει παράδοση στα αθλήματα του πάγου είναι κατανοητό. Το ότι όμως το πατινάζ ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους στη χώρα μας –με τις τούμπες αναπόσπαστο συστατικό- για πολλούς λόγους δεν είναι παράδοξο. Το μόνο μικρό πρόβλημα; Πού μπορούν να ρολάρουν;

Κλειστά παγοδρόμια για συστηματικές προπονήσεις είναι δύσκολο να βρεθούν, παρ’ όλα αυτά τις μέρες των Χριστουγέννων τα περιστασιακά παγοδρόμια αρχίζουν να ξεπροβάλλουν σαν τα μανιτάρια, κάποια από τα οποία παρατείνουν τη λειτουργία τους για πολλούς πολλούς μήνες. Και επειδή μικροί μεγάλοι τρελαίνονται να ρολάρουν στην πίστα, ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε για να είναι όλα τέλεια.

Τι πρέπει να ξέρετε
• Πρώτον και βασικόν, ο εξοπλισμός. Για τα παιδιά απαραίτητος εξοπλισμός θεωρείται το ειδικό κράνος καθώς οι νεαροί πατινέρ τραυματίζονται συχνότερα στο κεφάλι και το πρόσωπο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Κέντρου Πρόληψης Ατυχημάτων. Σύμφωνα με αυτήν το ποσοστό των τραυματισμών στο κεφάλι σε εφήβους που ασχολούνται με το πατινάζ ανέρχεται περίπου στο 13%, ενώ στα παιδιά που κάνουν ρόλερ σκέιτ το ποσοστό μειώνεται στο 4%.
• Κατάλληλη ηλικία για να μπει ένα παιδί στην πίστα είναι από τεσσάρων ετών και πάνω μέχρι όσο…
• Τα περισσότερα μαθήματα διαρκούν μισή ώρα.
• Είναι απαραίτητο ένα παιδί που θα μπει στην πίστα να έχει σταθερό βάδισμα ήδη στο δρόμο με τα κανονικά παπούτσια, γιατί με τα rollers τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά για ένα παιδί που ακόμη δεν περπατάει καλά καλά.
• Μια συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι, εάν δεν έχετε ξανακάνει πατινάζ να ξεκινήσετε με περπάτημα – σίγουρα έχετε δει στην τηλεόραση μικρούς μεγάλους που κρατιούνται από μπάρες και πηγαίνουν γύρω γύρω στο δαχτυλίδι μέχρι να αποκτήσουν μια πρώτη εξοικείωση.
• Τα πεσίματα δεν θα τα αποφύγετε. Για τους προπονητές πάντως δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς για τα παιδιά πάντα είναι πιο ανώδυνο το πέσιμο. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να προμηθευτείτε επιγονατίδες, προστατευτικά για τους αγκώνες και τους καρπούς και σίγουρα κράνος. Εάν ένα παιδί κάνει πατινάζ μόνο για διασκέδαση και όχι επαγγελματικά, οι πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού περιορίζονται αφού οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι μικρές. Παρ’ όλα αυτά, καλύτερα να προηγείται μια καλή προθέρμανση ως πρόληψη για τενοντίτιδες ή θλάσεις.

Τα οφέλη του
Το πατινάζ χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες ασκήσεις για όλο το σώμα και το νευρομυϊκό συντονισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πατινάζ είναι μια αεροβική άσκηση που δυναμώνει κυρίως το κάτω μέρος του σώματος, ενώ οι τραυματισμοί που μπορεί να προκαλέσει είναι το ένα τρίτο από τα υπόλοιπα σπορ του χειμώνα. Πατινάζ μπορούν να κάνουν ακόμη και τα μικρότερα παιδιά, και μάλιστα ευκολότερα από τους μεγάλους, καθώς το κέντρο βάρους τους είναι χαμηλότερα και έχουν καλύτερη ισορροπία..
Το πατινάζ προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά, όπως μια καλή εξάσκηση των μυών, αντοχή, ευλυγισία, συγχρονισμό, καλύτερη κίνηση, ισορροπία και φυσικά τη μαγική επαφή με το χορό.