Καθώς, όπως ενημερωνόμαστε, στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο μέρες γίνεται το αδιαχώρητο, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πιο πρακτικά.
Πρόσφατα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι (στις ΗΠΑ) ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη -και άλλα παυσίπονα όπως σαλοσπίρ, νεοσπίρ, ντεπόν, μπουσκοπάν, λοναρίντ- μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης. Πρόκειται για μια γνώση ιδιαίτερα σημαντική, η οποία θα βοηθήσει στην αποφυγή λαθών πριν και μετά τον εμβολιασμό.
Ο επικεφαλής των ερευνών, Charles Brown, μας ενημερώνει ότι εάν πρόκειται να κάνουμε το εμβόλιο κατά της κοινής ή της νέα γρίπης, καλό είναι τις μέρες πριν τον εμβολιασμό και για δύο εβδομάδες μετά να μην λάβουμε ασπιρίνη – διαφορετικά το εμβόλιο δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό. Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο ειδικός, «το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και η παρακεταμόλη «μπλοκάρουν» τη δράση του ενζύμου COX-1, ένα ένζυμο πάρα πολύ χρήσιμο, αφού δρα στους ιστούς του σώματος και συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός».
Τα συμπεράσματα των επιστημόνων βασίστηκαν σε μια σειρά πειραμάτων σε ζώα και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «The Journal of Immunology».
Τα παυσίπονα και το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασύμβατα
Καθώς, όπως ενημερωνόμαστε, στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο μέρες γίνεται το αδιαχώρητο, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πιο πρακτικά. Πρόσφατα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι (στις ΗΠΑ) ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης...
04/12/2009