Τα τρόφιμα που μας… μαυρίζουν

Μπορεί ένα όμορφο μαυρισμένο σώμα να είναι το όνειρο κάθε γυναίκας τις καυτές μέρες του Αυγούστου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τσουρουφλιστούμε στην καυτή άμμο για να το πετύχουμε. Μπορούμε πολύ απλά να βοθήσουμε την όλη διαδικασία του μαυρίσματος καταναλώνοντας τις τροφές εκείνες που θα δώσουν θεαματικό αποτέλεσμα χωρίς να κινδυνέψουμε.

Πώς μαυρίζουμε;
Το μαύρισμα αποτελεί μια φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Συγκεκριμένα, με την επίδραση του ήλιου ερεθίζεται μια ομάδα κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και εκκρίνουν μια ουσία, τη μελανίνη, η οποία σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού. Η κυριότερη ουσία, λοιπόν, που είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα είναι η μελανίνη.

Διατροφή και μαύρισμα

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δενν υπάρχουν τροφές που μπορούν να ερεθίσουν την έκκριση μελανίνης και να προκαλέσουν μαύρισμα. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες τροφές που καταναλώνουμε παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε το δέρμα μας να αντιδράσει θετικά και με υγιή τρόπο στο μαύρισμα.

Τα καροτενοειδή. Τα συναντάμε σε λαχανικά και φρούτα. Στην ομάδα αυτή ανήκει το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρότο και τα βερίκοκα, το λυκοπένιο στο καρπούζι και στην ντομάτα και η λουτεΐνη που τη συναντάμε στο μπρόκολο και στο σπανάκι. Οι χρωστικές αυτές ουσίες αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για την επίτευξη και διατήρηση της σκουρόχρωμης επιδερμίδας. Δυστυχώς, όμως, μόνο σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος. Τέλος, προλαμβάνουν τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος.

Η βιταμίνη C. Λέγεται και ασκορβικό οξύ και εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στις φράουλες, το ακτινίδιο, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα γνωστά σε όλους εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ.) και φυσικά στους χυμούς τους, ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και χυμοί πορτοκαλιού έξτρα εμπλουτισμένοι σε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη Ε. Εκτός από το ελαιόλαδο, περιέχεται στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση, διότι οι τροφές αυτές έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών που περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αβγά, το κρέας και τα πουλερικά, το γάλα και το τυρί.

Οι πολυφαινόλες. Πρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου, απαραίτητο στοιχείο για τη λεία επιδερμίδα. Βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στις φράουλες, το ρόδι, τα βατόμουρα, τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού κ.λπ., ενώ ιδιαίτερα πλούσιοι σε αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι και οι χυμοί σταφυλιού, ροδιού και βατόμουρου.

Ο χαλκός. Διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του μαυρίσματος.