Τα φροντιστήρια δεν είναι ελληνική «ιδιομορφία»

Τα φροντιστήρια και η ενισχυτική διδασκαλία δεν είναι εκπαιδευτικό κατεστημένο πλέον μόνο στην Ελλάδα, όπως εσφαλμένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας νομίζει, αλλά γεγονός σε πολλές χώρες του κόσμου από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ και από την Γερμανία έως την Τουρκία και την Κορέα.

Σε συνέδριο που έγινε πριν λίγες ημέρες με τη συμμετοχή διάφορων εθνικών ενώσεων φροντιστηρίων παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ενισχυτικής εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη και όχι μόνο και αναλύθηκε ο τρόπος που λειτουργούν τα φροντιστήρια ανά χώρα.

Μάλιστα στο συνέδριο, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (E.N.E.S – European Network of Education & Support).

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκεί οι χώρες με τα περισσότερα φροντιστήρια ανά κάτοικο είναι (με σειρά) οι : Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κορέα και Τουρκία.

Τουρκία

Όπως έγινε γνωστό στο συνέδριο, στην Τουρκία παρακουλοθούν μαθήματα στα φροντιστήρια της χώρας περίπου 3 εκατ. μαθητές. Η πλειονότητα αυτών κυρίως για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Στη γειτονική χώρα λειτουργούν 3.960 νόμιμα φροντιστήρια, που απαρτίζονται από τάξεις περίπου 30 μαθητών ενώ ο μέσος αριθμός μαθητών ανά φροντιστήριο είναι περίπου 1000.

Κάνουν μάθημα 16 ώρες την εβδομάδα ενώ εβδομαδιαίως αφιερώνουν 2 ώρες στην εξήγηση αποριών. Για απόφοιτους Λυκείου οι ώρες μαθημάτων φτάνουν τις 20 την εβδομάδα. Τα μαθήματα κοστίζουν 5.000 τουρκικές λίρες το χρόνο (περίπου 2.200 ευρώ) ενώ μπορεί να πέσουν μέχρι και στις 2.000 τουρκικές λίρες (δηλαδή 870 ευρώ) για μαθητές με οικονομικά προβλήματα ή αριστούχους.

Τα τουρκικά φροντιστήρια παρέχουν ολοκληρωμένες υποτροφίες σε 150.000 μαθητές και τα μαθήματα διαρκούν από τις 14 Αυγούστου μέχρι τις 20 Ιουλίου. Το 50% των φροντιστηρίων είναι οργανωμένα σε αλυσίδες, κάποιες μάλιστα φτάνουν να έχουν μέχρι και 250.000 μαθητές. Οι μεγάλες αλυσίδες διαθέτουν τεράστια κτίρια, τα οποία φιλοξενούν έως και 5.000 μαθητές. Μια από τις περιοχές που φημίζονται Υπάρχουν περιοχές, όπου η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών παρακολουθεί φροντιστήριο (Γαλατά Σαράι 98%).

Γερμανία

Στην Γερμανία υπάρχει κουπόνι εκπαίδευσης από το κράτος από τις αρχές του 2011 και το 50% των μαθητών της χώρας παρακολουθεί φροντιστήριο. Γίνονται πολλά ιδιαίτερα μαθήματα μέσα στα φροντιστήρια. Το 47% κάνει μαθηματικά, το 28% ξένες γλώσσες και το 18% φιλολογικά μαθήματα. Κάνουν περίπου 6 ώρες μάθημα την εβδομάδα.

Οι μαθητές πηγαίνουν στο φροντιστήριο κυρίως για να βελτιώσουν τους βαθμούς του ή για να μη χρειαστεί να επαναλάβουν την ίδια τάξη και όχι τόσο προκειμένου να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο.

Κορέα

Η Κορέα είναι ένα παράδειγμα με κατεξοχήν ενισχυτική εκπαίδευση. Το 70% των μαθητών παρακολουθούν φροντιστήρια και κάνουν μάθημα κατά μέσο όρο 6 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχουν τεράστιες αλυσίδες, ακόμα και με 150.000 μαθητές ενώ εντυπωσιακά υψηλές είναι οι αμοιβές των εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα που κυμαίνονται μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ το μήνα.

ΗΠΑ

Τα φροντιστήρια στις ΗΠΑ είναι πολύ διαδεδομένα, αφού ακόμα και ενορίες κάνουν φροντιστήρια. Οι μαθητές πηγαίνουν στα φροντιστήρια από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μέχρι το Λύκειο (Σύστημα No Child Left Behind). Κάνουν πολλά ιδιαίτερα μέσα στα φροντιστήρια γιατί έχουν πρόβλημα με φυλετικές διαμάχες. Τα ιδιαίτερα μαθήματα κοστίζουν περίπου 50 – 80 δολάρια την ώρα ενώ ενδεικτικό του πόσο καλή επιχείρηση θεωρείται στη χώρα ένα φροντιστήριο είναι το παράδειγμα ενός Αμερικανού ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ο οποίος πούλησε την αλυσίδα του προς 10 εκατομμύρια δολάρια.

Κύπρος

Στην Κύπρο φοιτά σε φροντιστήρια το 50% του συνόλου των μαθητών, δηλαδή περί τους 50.000. Υπάρχουν 300 νόμιμα φροντιστήρια που απευθύνονται κυρίως
σε μαθητές Λυκείου, με βασικό στόχο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν και κρατικά φροντιστήρια με πολύ χαμηλότερες τιμές από τα ιδιωτικά, αλλά λιγότερο καλές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αυστραλία

Εκεί τα φροντιστήρια αναπτύσσονται παρά πολύ λόγω και των μεταναστών. Είναι πιστοποιημένα και πολύ οργανωμένα. Κοστίζουν μέχρι και 100 δολάρια την ώρα τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Ελλάδα

Στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα στοιχεία παρέθεσε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, λειτουργούν 2.300 φροντιστήρια (750 στην Αθήνα). Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί δραματικά τα ιδιαίτερα μαθήματα ενώ μικρότερος κατά 10% – 20% είναι ο αριθμός των μαθητών στα φροντιστήρια. Όπως επισημαίνει η ΟΕΦΕ από τα φροντιστήρια λόγω της οικονομικής κατάστασης απομακρύνονται οι «κακοί» μαθητές που στόχος ήταν απλώς το απολυτήριο του Λυκείου και οι οικογένειες τους έχουν χαμηλά εισοδήματα και την ίδια ώρα μένουν στα φροντιστήρια με θυσίες και πολλές φορές αρκετά μεγάλα οφειλόμενα ποσά οι καλοί μαθητές που στοχεύουν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Επίσης, όπως τόνισαν μελετάται νέα μείωση των τιμών, πέρα του 20% που έχει ήδη πέσει συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Όσο για τα οικονομικά του κλάδου, σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, η πρόσθετη εκπαίδευση σε φροντιστήρια και με ιδιαίτερα μαθήματα προσφέρει εργασία σε 20.000 εκπαιδευτικούς και από τον κύκλο εργασιών φτάνουν στα ταμεία του κράτους, μέσω των φόρων, περίπου 162 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η εθνική οικονομία επιβαρύνεται από φοροδιαφυγή κατά 405 εκατ. ευρώ.