Αρχική InfoMommy Υγεία Τα φρούτα και τα λαχανικά περιορίζουν την εμφάνιση του στοματικού καρκίνου

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιορίζουν την εμφάνιση του στοματικού καρκίνου

Προφανώς δεν έχετε ακούσει πολλές φορές για τον καρκίνο του στόματος. Μέχρι τώρα, γιατί τα τελευταία στοιχεία που μας παρουσίασαν οι επιστήμονες σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία ο στοματικός καρκίνος, ενώ το κάπνισμα και το αλκοόλ να αποτελούν τη συχνότερη αιτία πρόκλησής του. Μάλιστα, στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι 1,5 άνδρας με 1 γυναίκα.

«Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και καπνού συνδυαστικά έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό», ανέφερε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, (25-27 Νοεμβρίου), ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Παπαδογεωργάκης. Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών με στοματικό καρκίνο θα μπορούσε να αποφευχθούν, εάν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ, είπε ο κ. Παπαδογεωργάκης.

Πώς όμως θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε μπροστά σε εν δυνάμει πρόβλημα; ΌΠως μας εξήγησε ο καθηγητής, το πρώτο σημάδι είναι ένα μικρό έλκος (πληγή), που εμφανίζεται στο στόμα και στο οποίο συνήθως δεν δίνουμε προσοχή. Αυτό όμως που πρέπει να μας κινητοποιήσει είναι το γεγονός ότι η μικρή πληγή δεν κλείνει, αντιθέτως μεγαλώνει.

Ο στοματικός καρκίνος προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση 6% σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Η πρώτη ειδικότητα επιστημόνων που θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά στη στοματική μας κοιλότητα είναι ο οδοντίατρός μας, τον οποίο, σύμφωνα και με τον κ. Παπαδογεωργάκη, πρέπει να επισκεπτόμαστε 2 φορές το χρόνο.

Παρ' όλα αυτά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην ελάττωση εμφάνισης του στοματικού καρκίνου. Στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου σε αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, είπε ο κ. Παπαδογεωργάκης.

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας σε αρχικά στάδια μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται σε 10%-15% των ασθενών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.