Αρχική InfoTeens Υγεία Τα ω-3 λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά

Τα ω-3 λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά

Την διατροφική αξία των ω -3 λιπαρών οξέων για την υγεία της καρδιάς ήδη από την εφηβεία έρχεται να διαπιστώσει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά και οι έφηβοι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιθανότερο να πάσχουν από υπέρταση και στην ενήλικη ζωή. Έτσι, οι έφηβοι με αρτηριακή πίεση στην υψηλότερη κλίμακα μπορεί να θεωρηθούν προϋπερτασικοί. Δεν είναι όμως γνωστό πού οφείλονται τα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κατά την ενήλικη ζωή. Πιθανόν να είναι αποτέλεσμα της ανθυγιεινής διατροφής και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση ή, ακόμη, να προκαθορίζονται με διάφορους μηχανισμούς κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 78 ελαφρώς υπέρβαρα αγόρια ηλικίας από 13 έως 15 ετών, χωρισμένα σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ψωμί εμπλουτισμένο με ω3 λιπαρά οξέα, ενώ η δεύτερη ψωμί εμπλουτισμένο με κάποιο φυτικό έλαιο, για χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν ψωμί εμπλουτισμένο με ω3 λιπαρά οξέα εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,8 mmHg και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,6 mmHg, σε σχέση με τα αγόρια που κατανάλωναν ψωμί εμπλουτισμένο με φυτικά έλαια.

Σύμφωνα, μάλιστα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics, όπου δημοσιεύεται η μελέτη, "η μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 3 mmHg αντιστοιχεί σε περισσότερο από 15% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των ενηλίκων".


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.