Τεκμηριωμένη φροντίδα στο φυσιολογικό τοκετό- γνώση, πρακτική και συνεργασία

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή της γυναίκας και της οικογένειάς της. Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και τον μητρικό θηλασμό, αυξάνει την ικανότητά τους να λαμβάνουν ενεργό συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδίων και των παιδιών τους, της βελτίωσης της παρεχόμενης φροντίδας τους και της ασφάλειάς τους στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους.

Το βιβλίο βασίζεται αποκλειστικά στη φιλοσοφία της τεκμηριωμένης φροντίδας. Επιχειρείται η παρουσίαση των πιο βασικών γνώσεων που πρέπει να έχει η κάθε γυναίκα που είναι το επίκεντρο της διαδικασίας του τοκετού και έχει αποδειχθεί ότι η συνεργασία και η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των γυναικών και των μαιών – μαιευτών είναι καθοριστικής σημασίας. Η προσπάθεια ενδυνάμωσης αυτής της σχέσης είναι ο κύριος στόχος της έκδοσης αυτού του βιβλίου.

Περιεχόμενα βιβλίου:

Τεκμηριωμένη μαιευτική φροντίδα
Φροντίδα προ της σύλληψης
Φροντίδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Περιβάλλον τοκετού: νοσοκομείο ή σπίτι
Ανάγκες σε προσωπικό για την παροχή φροντίδας στο Φυσιολογικό τοκετό
Στάδια τοκετού – Σημεία έναρξης τοκετού
1ο στάδιο τοκετού ή στάδιο διαστολής
Μέθοδοι ανακούφισης του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού
2ο στάδιο τοκετού ή στάδιο εξώθησης
3ο στάδιο τοκετού ή υστεροτοκία
Φροντίδα περινέου
Άμεση φροντίδα νεογέννητου
Λοχεία
Θηλασμός
Αντισύλληψη στη διάρκεια της λοχείας
Ψυχολογικές αλλαγές στη λοχεία

Συγγραφείς:
Αρβανιτίδου Όλγα, Παράσχου Μαρία, Τζελελίδου Μαρία, Μάλφα Καλλιόπη, Παπαδοπούλου Μαρία, Δημητροπούλου Ελένη, Θεοδοσιάδου Αικατερίνη, Κόλλια Γεωργία, Αντωνάκου Αγγελική, Κανακάρη Μαρία, Θεοδωροπούλου Όλγα, Τζελαλή Αναστασία, Σάρτη Αναστασία, Γραμματικού Κωνσταντίνα, Παπάκη Ιωάννα, Τσαβέλη Αγγελική