Αρχική InfoMommy Υγεία Τελευταία νέα: Το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας βοηθά και στον καρκίνο του στόματος

Τελευταία νέα: Το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας βοηθά και στον καρκίνο του στόματος

Τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις φέρουν ελπίδες ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα έχει θετικά αποτελέσματα και για τον καρκίνο της στοματοφαρυγγικής περιοχής. Η διαπίστωση αυτή αφορά τον ιό HPV ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που έχει το ίδιο στέλεχος 16 με τον καρκίνο που αναπτύσσεται στο στόμα.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να προσβάλει το δέρμα, καθώς και τους βλεννογόνους του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Το ποσοστό ανίχνευσης του HPV σε υγιή βλεννογόνο του στόματος ποικίλει ευρέως στη βιβλιογραφία (συνήθως 0%-20%), ενώ το ενδιαφέρον τελευταίων ερευνών εστιάζεται στη διερεύνηση της πιθανότητας ταυτόχρονης παρουσίας του HPV στο στόμα και στον τράχηλο της μήτρας.
Στο ενδιαφέρον και σημαντικό αυτό θέμα θα γίνει αναφορά στο διήμερο Επετειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 18 και 19 Ιουνίου 2011, στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα είναι ο 6ος κατά σειρά καρκίνος παγκοσμίως τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες, Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καρκίνο αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου 300.000 άτομα, ενώ για την Ευρώπη τα θύματα ανέρχονται στις 168.000.
Η μορφή των καρκίνων αυτών με το στέλεχος 16, προσβάλλει νεαρότερες ηλικίες κυρίως άντρες, που δεν είναι καπνιστές και δεν καταναλώνουν υπέρμετρα αλκοόλ, είναι υψηλοτέρου κοινωνικοοικονομικού επίπεδου και με καλή στοματική υγιεινή!
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του οδοντιάτρου, γιατί η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης στο 80 -85%, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 20%.
Ακόμη πρόσφατη μελέτη δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του οδοντιάτρου στην προαγωγή της στοματικής υγείας. Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν προληπτικές εξετάσεις σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, διατρέφονται υγιεινά, και δεν καπνίζει το 50%. Τα πορίσματα επιβεβαιώνουν τη σταθερότητα της σχέσης με τον οδοντίατρο και αναφέρουν ότι εκείνος έχει προβεί σε αγωγή υγείας για το κάπνισμα και τη διατροφή. Η στάση τους ως προς τη δυνατότητα των οδοντιάτρων σε πρώιμη διάγνωση συστηματικών νοσημάτων και αναγνώριση επιβλαβών συνηθειών είναι θετική μόνο ως προς τον καρκίνο του στόματος, το κάπνισμα και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και σε μικρότερο βαθμό για το σακχαρώδη διαβήτη και τις διαταραχές ανάπτυξης συνδετικού ιστού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.