Αρχική InfoBaby Τοκετός Τεστ αίματος θα προβλέπει την επιλόχεια κατάθλιψη

Τεστ αίματος θα προβλέπει την επιλόχεια κατάθλιψη

Ένα απλό τεστ αίματος μπορεί να δείξει ποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ με επικεφαλής τον έλληνα καθηγητή Δημήτρη Γραμματόπουλο οι οποίοι ανακάλυψαν ότι γυναίκες που παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά τη γέννα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν γενετικές παραλλαγές σε δύο υποδοχείς που εμπλέκονται στην απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Η επιλόχειος κατάθλιψη υποδηλώνει την εμφάνιση κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Εμφανίζεται σε περίπου μία στις εφτά μητέρες και είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές ενός τοκετού. Η αιτιολογία της εν λόγω κατάθλιψης δεν είναι γνωστή και διερευνάται ένα ευρύ φάσμα παραγόντων από ορμονικούς μέχρι περιβαλλοντικούς. Οι μητέρες που υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη δεν προξενούν σκόπιμα κακό στα παιδιά τους, παρότι περίπου οι μισές κάνουν τέτοιες σκέψεις και ανησυχούν πολύ για αυτές. Ωστόσο πολλές νέες μητέρες δεν παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς πιστεύουν λανθασμένα ότι θα χαρακτηριστούν ως κακές μητέρες.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας στη Φλωρεντία ο κ. Γραμματόπουλος ανέφερε ότι «οι σύγχρονες πρακτικές ελέγχου βασίζονται στην τυχαία διάγνωση των περιπτώσεων επιλόχειας κατάθλιψης με χρήση ‘εργαλείων’ όπως η Κλίμακα Επιλόχειας Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (ΕPDS). Ωστόσο αυτού του είδους τα τεστ δεν εντοπίζουν τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη μετά τη γέννα».

Στα πλαίσια της έρευνας, παρακολουθήθηκε μια ομάδα 200 γυναικών οι οποίες υπεβλήθησαν τις οποίες υπέβαλαν στη διαδικασία του ΕPDS – η πρώτη εξέταση έγινε κατά την πρώτη επίσκεψη της εγκύου στην μαιευτική κλινική ενώ η δεύτερη δύο ως οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρας που εμφάνισαν επιλόχεια κατάθλιψη είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν παραλλαγές σε δυο γονίδια υποδοχείς – συγκεκριμένα στον υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών και στον υποδοχέα-1 έκλυσης της κορτικοτροπίνης.Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς ελέγχουν τη δραστηριότητα του άξονα «υποθάλαμος- υπόφυση- επινεφρίδια», ο οποίος ρυθμίζει τη δραστηριότητα ορμονών που παράγονται ως απόκριση στο στρες.

Το νέο εύρημα αποδεικνύει ότι η επιλόχεια κατάθλιψη αποτελεί μια γενετικώς ξεχωριστή κατηγορία της κατάθλιψης, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιες γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση εντονότερης απόκρισης στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που «πυροδοτούν» κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει σύνδεση μεταξύ της λειτουργίας του άξονα «υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια» και της επιλόχειας κατάθλιψης. «Πιστεύουμε ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό των πιθανών κινδύνων και τώρα ανοίγει ο δρόμος για έγκαιρη και σωστή ιατρική θεραπεία στις γυναίκες που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.