Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Τι ακριβώς είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Τι ακριβώς είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Σύμφωνα με όσα μας λέει ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Βουτσαδάκης, πρόκειται για λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια. Η νόσος προσβάλλει κυρίως τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά ή ζώα και στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο μέσω ενός απλού τσιμπήματος. Εντούτοις, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, εμετοί και αδυναμία και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα αυτά, που είναι ήπια, σταματούν σε 4-7 ημέρες.
Λίγα άτομα (κυρίως ηλικιωμένοι) εμφανίζουν την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, την εγκεφαλίτιδα, με πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, σπασμούς. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται νοσηλεία.

Προληπτική αντιμετώπιση
• Το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο, είναι να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
• Να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα και φυσικές ουσίες με εντομοαπωθητική δράση. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έγκυες και μητέρες που θηλάζουν, όχι όμως για τα βρέφη. Για τα βρέβη χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε κουνουπιέρα.
• Να χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα χώρου.
• Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό ‘επιτίθενται’ από αργά το απόγευμα μέχρι την αυγή.
• Προτιμάμε να φοράμε ρούχα που μας καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδίως αν βρισκόμαστε στην εξοχή.
• Εξαφανίζουμε όλες τις εστίες συγκέντρωσής τους, π.χ. λιμνάζοντα νερά.
• Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, γιατί δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.