Ο θυμόσοφος λαός λέει: “στους δύο τρίτος δε χωρεί”. Εκτός όμως από το πραφανές μήπως εννοεί και κάτι ακόμα; Συχνά ο τρίτος που εισβάλει στη ζωή μας και χώνεται και στο κρεβάτι μας είναι μικρός, αξιολάτρευτος και τον αγαπάτε και οι δυο! Πόσο επηρεάζει αυτός ο μικρός εισβολέας την πολύ προσωπική ζωή του ζευγαριού. Τόσο οι αλλαγές στο σώμα μας όσο και οι αλλαγές στη ζωή μας έχουν αντίκτυπο και στη σεξουαλική μας ζωή; Ο Ο δρ. σεξουαλικής και ψυχικής υγείας κος Θάνος Ασκητής μας δίνει όλες τις απαντήσεις.
Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;
Η εγκυμοσύνη είναι άλλος ένας παράγοντας που βλέπουμε πολλές φορές να επιβαρύνει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Στην πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα βιώνει αισθήματα συγκίνησης, χαράς, αμηχανίας, αλλά και φόβου. Νοιώθει ότι αρχίζει να προετοιμάζεται ψυχοσωματικά για την έλευση του μωρού. Τα πρώτα σωματικά γνωρίσματα, όπως, η διακοπή του κύκλου, η διόγκωση των μαστών, το πρήξιμο της κοιλιάς, οι ζαλάδες, οι έμετοι, την κάνουν να νοιώθει διαφορετικά. Η γυναίκα βλέποντας το σώμα της να αλλάζει, τα κιλά της να αυξάνονται, νοιώθει άσχημη, μη-επιθυμητή σεξουαλικά, ενώ φορτώνεται το άγχος της εγκυμοσύνης και της υγείας του μωρού. Ο άνδρας πάλι από την πλευρά του νοιώθει και αυτός περίεργα βλέποντας τις σωματικές αλλαγές στη σύντροφό του, πολλές φορές φοβάται να την πλησιάσει ερωτικά, νοιώθει ότι χάνει τα πρωτεία, αισθάνεται παραμελημένος. Βέβαια υπάρχει κάποιο ποσοστό γυναικών που όταν η εγκυμοσύνη είναι πιο προχωρημένη εκφράζει σεξουαλική ψυχρότητα και αρνείται τις σεξουαλικές επαφές. Και όμως, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού μπορεί να συνεχιστεί εφόσον η εγκυμοσύνη κυλάει φυσιολογικά και ο γυναικολόγος δεν έχει επισημάνει κάποιο κίνδυνο. Η γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημη και μη επιθυμητή από τον άνδρα της. Οφείλει να του εκφράζει τις ερωτικές της διαθέσεις, και να θυμάται ότι και εκείνος αισθάνεται αμήχανα και περίεργα μέσα στη δική της σωματική φιλοξενία του εμβρύου και του παιδιού τους. Μάλιστα, ίσως αυτές τις στιγμές χρειάζεται περισσότερη ψυχολογική στήριξη, κάτι που δεν επιτυγχάνεται βέβαια με την αποφυγή και την άρνηση των σεξουαλικών επαφών. ‘Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το σεξ δεν είναι μόνο η ερωτική πράξη αλλά και τα σεξουαλικά παιγνίδια.
Μετά τη γέννα – την περίοδο της λοχείας – η γυναίκα συνήθως δεν έχει τόση ανάγκη το σεξ εφόσον πρωτεύων ρόλο αυτή τη στιγμή παίζει για αυτήν το μωρό της. Ο σύζυγος νοιώθει απορριπτέος από τη σύζυγό του που ενώ της ζητάει σεξ αυτή του γυρνάει τη πλάτη και τρέχει για να φροντίσει το μωρό της. Ας μην ξεχνούν και οι δύο σύντροφοι ότι αυτή είναι μία φάση μετά τη γέννα που θα ξεπεραστεί αρκεί να μην λειτουργήσουν εγωιστικά, γιατί και οι δύο χρειάζονται στήριξη στα άγχη και τις αγωνίες γύρω από το νέο μέλος της οικογένειας.
Η περίοδος εγκυμοσύνης επηρεάζει τη σεξουαλική της επιθυμία; Αν ναι, πώς;
Η γυναίκα στην εγκυμοσύνη της εκφράζει τη σεξουαλικότητά της με θετική αίσθηση προς τον σύντροφο, αφού οι ορμόνες της αυξάνουν τη σεξουαλική της επιθυμία ζητώντας περισσότερο τη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό της και για ψυχολογικούς λόγους, αισθανόμενη ότι εκείνος απομακρύνεται μπροστά στο σώμα της που αλλάζει. Η περίοδος της εγκυμοσύνης έχει σεξουαλική έκφραση και το ζευγάρι μπορεί να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή, σχεδόν μέχρι τον 8ο μήνα, εφόσον δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι διακοπής της σεξουαλικής επαφής.
Πολλές φορές η γυναίκα για μεγάλο διάστημα μετά τη γέννα της εξακολουθεί να μην έχει σεξουαλική επιθυμία. Γιατί;
Εργασίες που θίγουν την παρατεταμένη σεξουαλική ψυχρότητα της γυναίκας μετά την κυοφορία της, συνδέουν ειδικές ορμονικές διαταραχές, που φαίνεται να συσχετίζονται με την εγκεφαλική της λειτουργία σε επίπεδο νευρογενών συνάψεων στις περιοχές που θεωρούνται υπεύθυνες για την σεξουαλική επιθυμία (υποθάλαμος-αμυγδαλή). Πολλές όμως εργασίες, μιλούν για ψυχογενή αίτια που συσχετίζονται με την αλλαγή στάσης ζωής των δύο συντρόφων μετά την ύπαρξη του παιδιού (η γυναίκα μάνα, δίνει μεγάλη έμφαση στην ύπαρξη του παιδιού της που πολλές φορές το καθιστά κεντρικό σημείο αναφοράς στη ζωή της). Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι η σεξουαλική της συμπεριφορά, συνήθως βελτιώνεται σημαντικά και η οργασμική της κορύφωση είναι πιο ποιοτική και εύκολη, όταν η γυναίκα ολοκληρώσει τον βιογεννητικό της κύκλο με την ύπαρξη του παιδιού. Η στάση του συντρόφου της όταν έχει ενισχυτικού τύπου αναγνώριση (τρυφερότητα, γοητεία, φλέρτ, εκτίμηση ) και δεν παραιτηθεί μπροστά στην ψυχρότητα της, παίζει σημαντικό ρόλο για την σεξουαλική της επαναφορά.
Ποια είναι η σεξουαλική ζωή της γυναίκας κατά την περίοδο της λοχείας;
Η λοχεία χαρακτηρίζεται ως η περίοδος αμέσως μετά τον τοκετό, όπου η γυναίκα βρίσκεται σε μια ψυχική κατάσταση με συναισθηματική φόρτιση και προσπάθεια προσαρμογής με το βρέφος στη ζωή της. Η σεξουαλική της εικόνα, φαίνεται να πηγαίνει σε δεύτερο ρόλο, δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση στο μητρικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί στη ζωή της και στις ανάγκες που γεννιούνται από το ίδιο το παιδί. Ο σύντροφός της, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτές οι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, είναι αφιερωμένες στη λοχειακή φάση της συντρόφου του. Δε θα πρέπει να δείξει ζήλια και θυμό επειδή η ίδια προτιμάει περισσότερο το μικρό της από τον ίδιο, αλλά ότι τώρα τον χρειάζεται πολύ κοντά της και δίπλα της.
Ποια είναι η σεξουαλική ζωή της γυναίκας κατά την περίοδο της γαλουχίας;
Ο θηλασμός είναι μια σημαντική και καθοριστική περίοδος της μητρότητας, με το βρέφος που παίρνει ζωή και δύναμη από τον μαστό της μητέρας, τοποθετώντας τη γυναίκα στο μεγαλύτερο ίσως χρέος της ζωής της, απέναντι στον άνθρωπο που γέννησε και μεγαλώνει. Η περίοδος αυτή, που ορμονικά χαρακτηρίζεται από την αυξημένη έκκριση προλακτίνης για να λειτουργήσει η γαλακτοφορία, η σεξουαλικότητά της ενώ στην πρώτη περίοδο φαίνεται να έχει μειωθεί, σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου επανέρχεται και με την προσπάθεια του άνδρα συντρόφου να της δείχνει την επιθυμία του γι αυτήν και να της εκφράζει τη σεξουαλικότητά της. Την περίοδο αυτή, το ζευγάρι δοκιμάζεται και απομακρύνεται, αφού η γυναίκα-μητέρα ασχολείται αρκετά με το μικρό της και όταν μάλιστα είναι πρωτότοκος θα χρειαστεί και μια περίοδο δικής της προσαρμογής στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.
Η ύπαρξη των παιδιών επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;
Η ύπαρξη παιδιών είναι άλλος ένας παράγοντας που ελαττώνει τις σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού. «Αν μας ακούσουν τα παιδιά; Αν το καταλάβουν; Δεν μπορούμε να κάνουμε σεξ τώρα, αν ανοίξουν τη πόρτα;» Οι γονείς οι ίδιοι είναι αυτοί που θα περάσουν στα παιδιά τους το μήνυμα, ότι πρέπει η πόρτα του υπνοδωματίου να κλείνει, και ότι πρέπει να χτυπάνε πριν μπουν μέσα.
Μπορεί ένα παιδί να φτιάξει μια σχέση;
Υπάρχουν πολλοί που έχουν την πεποίθηση ότι ένα παιδί μπορεί να φτιάξει μια σχέση. Αυτό είναι λάθος. Μια σχέση λειτουργεί στον άξονα της αλληλοεπένδυσης, της ουσιαστικής επικοινωνίας και κατανόησης, της υπευθυνότητας και του κοινού στόχου. Η ελπίδα της βελτίωσης της με τον ερχομό ενός παιδιού αποδεικνύεται μάταιη και δηλώνει την αποφυγή της σχέσης να διαπραγματευτεί τα ουσιαστικά προβλήματα.
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εμφάνιση και η φροντίδα του εαυτού μας μέσα στο γάμο;
Η φροντίδα και η υγιεινή των δύο συντρόφων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Πολλοί είναι αυτοί – άνδρες και γυναίκες – που μέσα στο γάμο τους «αφήνονται», νοιώθουν σίγουροι για την αποδοχή τους από τον άλλο σύντροφο και παραμελούν τον εαυτό τους. Ας είμαστε λοιπόν πιο ανοιχτοί όχι μόνο στην ωραία εμφάνιση του συντρόφου μας αλλά και στη δική μας, ας την επιβραβεύσουμε, ας αγοράσουμε καινούργια ρούχα, καινούργια εσώρουχα, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε όλες αυτές τις τρέλες που κάναμε πριν από το γάμο, ας μην υποτιμάμε την αξία ενός ρομαντικού διήμερου ταξιδιού στα τόσο ωραία μέρη της πατρίδας μας που μας βγάζουν από τη ρουτίνα και την ανία αφήνοντας τα καθημερινά προβλήματα πίσω, ας απολαύσουμε ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα ωραίο εστιατόριο ή ακόμη και στο σπίτι μας με το φως των κεριών και πάνω από όλα ας προσπαθήσουμε να «ακούσουμε» ο ένας τις ανάγκες του άλλου.
Η έλλειψη χρόνου και η σωματική κόπωση στα σύγχρονα ζευγάρια είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για μια καλή σεξουαλική ζωή. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το ζευγάρι αυτό το πρόβλημα;
Η έλλειψη χρόνου δεν απείλησε ποτέ τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού που ζει καθημερινά και απαιτητικά στους χρόνους των επιλογών και των στόχων του. Ο χρόνος γίνεται εχθρός στο σεξ των δύο συντρόφων όταν προβάλλεται ως άλλοθι και καλή δικαιολογία σε αυτόν που δηλώνει υπερ-απασχολημένος και κουρασμένος για να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή.
Πώς μπορώ να κρατήσω ζωντανή τη σεξουαλική ζωή μέσα στο γάμο μου;
Συνήθως μετά το γάμο το foreplay, το ερωτικό παιγνίδι πριν από την σεξουαλική πράξη είναι παρελθόν, ενώ οι δύο σύζυγοι περνούν κατευθείαν στην πράξη, δίνοντας την εντύπωση ότι κάνουν σεξ μόνο και μόνο για να το κάνουν, ότι πληρούν τις «υποχρεώσεις» τους και για να πειστούν ότι η σεξουαλική τους ζωή εξακολουθεί και υπάρχει. Το ίδιο συμβαίνει και με το after play, το στάδιο μετά τον οργασμό, όπου πολλοί είναι αυτοί, κυρίως άνδρες, που γυρίζουν πλευρό και κοιμούνται με το πρόσχημα ότι αύριο πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς για την δουλειά, ή οι γυναίκες ότι έχουν να φροντίσουν τα παιδιά. Θυμηθείτε: έτσι ήσασταν και πριν από τον γάμο; γιατί να μην απολαύσετε αυτή την κοινή σας ώρα; γιατί να μην νοιώσετε την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης όπως κάνατε πριν από το γάμο;
Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Δρ. Θάνος Ασκητής
Κηφισίας 360 & Θερμοπυλών 2,
Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 6104 590, 210 6199 361
https://www.askitis.gr
E-Mail: [email protected]