Το μεγάλο ταξίδι των τροφών που καταναλώνουμε;

Το φαγητό που τρως κάνει ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στο σώμα σου. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου επεξεργάζεται την τροφή λέγεται πέψη. Ένα μέρος της τροφής χωνεύεται και μετατρέπεται σε ενέργεια για να διατηρείται το σώμα σου ενεργό. Οι θρεπτικές ουσίες που παίρνεις από τις τροφές βοηθούν το σώμα σου να αναπτυχθεί, να είναι υγιές και να αυτοθεραπεύεται. Η υπόλοιπη τροφή, που δεν χωνεύεται, αποβάλλεται από το σώμα μέσω του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Όταν η αλεσμένη τροφή φτάνει στο στομάχι σου, συνθλίβεται και μετατρέπεται σε ένα πηχτό υγρό. Το υγρό αυτό μεταφέρεται στη συνέχεια στο λεπτό έντερο, από όπου τα άχρηστα υπολείμματα θα κατευθυνθούν προς το παχύ έντερο και στα συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό. Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής περνούν στο αίμα και διανέμονται σε όλο το σώμα.

Όταν καταπίνεις την τροφή, δυνατοί μύες τη συμπιέζουν κατά μήκος του πεπτικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία λέγεται περίσταλση.

Η τροφή σου δίνει ενέργεια, την οποία μετράμε σε θερμίδες. Μερικές τροφές είναι πιο θρεπτικές από άλλες. Τα λίπη κρατούν το σώμα σου ζεστό, αλλά χρειάζεσαι μόνο μια μικρή ποσότητα. Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες βοηθούν το σώμα σου να θεραπεύεται μόνο του, έτσι καλό είναι να τρως πολλές από αυτές. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες σου δίνουν ενέργεια και είναι σημαντικές για τη διατροφή σου. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες διατηρούν το σώμα σου υγιές. Τρώγε πολλά φρέσκα φρούτα κα λαχανικά κάθε μέρα.

Πηγή: “Όλα όσα θέλω να μάθω, η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια”