Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι μία διατροφική διαταραχή , η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Άρνηση εκ μέρους του ατόμου που πάσχει να διατηρήσει ένα υγιές βάρος,
  • Υπερβολικός (και παράλογος) φόβος ότι το άτομο θα πάρει βάρος
  • Διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα.

Το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία απεχθάνεται έντονα την ιδέα να παχύνει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να χάσει το βάρος που πιστεύει ότι έχει πάρει. Είτε μέσα από συνεχόμενες και εξαντλητικές δίαιτες, είτε μέσω χρήσης καθαρκτικών και διουρητικών, είτε μέσω εξαντλητικής γυμναστικής και επαναλαμβανόμενων εμετών, είτε σε συνδυασμό με τα παραπάνω ο μόνος και βασικός στόχος είναι η απώλεια βάρους. Όμως το αποτέλεσμα (και σχεδόν όλες τις φορές το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό στα μάτια τρίτων) δεν ικανοποιεί το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία.
Το άτομο πιστεύει ακράδαντα ότι είναι παχύ παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις που έχει από το εξωτερικό του περιβάλλον. Φοβάται ότι, αν φάει θα πάρει βάρος. Συνήθως λέει ψέματα για τις συνήθειες που έχει αποκτήσει σε σχέση με το φαγητό γιατί αλλιώς λαμβάνει κριτική και απόρριψη. Οι φίλοι και η οικογένεια είναι πηγές έντασης και σύγκρουσης αφού το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία, νοιώθει ότι δεν το «καταλαβαίνουν» και από την αντίθετη πλευρά γονείς και φίλοι πραγματικά δεν ξέρουν «τι να κάνουν».

Οι διαφορές ανάμεσα στη υγιή δίαιτα και την ανορεξία είναι πολλές:
Η δίαιτα είναι μια προσπάθεια να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας. Η ανορεξία είναι μια προσπάθεια να ελέγξουμε τη ζωή μας και τα συναισθήματά μας.
Η αυτοεκτίμηση μας δεν βασίζεται στο αποτέλεσμα της δίαιτας ενώ στην ανορεξία η αυτοεκτίμηση μας βασίζεται στο πόσο αδύνατοι είμαστε.
Στη δίαιτα βλέπουμε έναν τρόπο να είμαστε πιο υγιείς. Στην ανορεξία βλέπουμε την δίαιτα ως μέσο για να είμαστε ευτυχισμένοι.
Ο στόχος μιας δίαιτας είναι η απώλεια ή διατήρηση τους βάρους με υγιή τρόπο, ενώ στην ανορεξία το να χάσουμε βάρος είναι το ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ.

Διαφορές μεταξύ ανορεξίας και βουλιμίας.
Η διαφορά μεταξύ βουλιμίας και ανορεξίας είναι ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από βουλιμία μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες φαγητού και έπειτα να κάνουν εμετό ενώ αυτοί που πάσχουν από ανορεξία δεν τρώνε ποτέ μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Τα σωματικά προβλήματα που προκαλούνται από την νευρική ανορεξία είναι πολλά και κλιμακώνονται. Δεν είναι μόνο η εξωτερική εικόνα του ανθρώπου που πάσχει από νευρική ανορεξία αυτή που θα πρέπει να μας προβληματίζει. Σοβαρά προβλήματα υγείας κάνουν αργά ή γρήγορα την εμφάνιση τους: Προβλήματα στα κόκκαλα, διαταραχές στη θερμοκρασία του σώματος, καρδιακά προβλήματα, διακοπή ή και παύση του έμμηνου κύκλου στις γυναίκες είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα υγείας στη νευρική ανορεξία. Ο θάνατος μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα της γενικής κακουχίας που υποβάλλεται το σώμα.
Όλες οι διατροφικές διαταραχές είναι αρκετά περίπλοκες και η αιτία τους χρειάζεται να διερευνηθούν. Όπως και σε άλλες διατροφικές διαταραχές (π.χ βουλιμία) η μοναξιά, η ανασφάλεια, η τελειομανία, η ανάγκη για έλεγχο κ.α βρίσκονται στον πυρήνα των ατόμων που πάσχουν και χρειάζεται προσεκτική εξερεύνηση και στήριξη από έναν ειδικό ψυχολόγο με εμπειρία στα διατροφικά θέματα .
Η νευρική ανορεξία, δύσκολα , επώδυνα και με πολύ προσπάθεια εκ μέρους του ατόμου που πάσχει μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η οικογένεια θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και συνιστάται ένθερμα να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία αυτή και να ακολουθήσει τις καθοδηγητικές γραμμές του ειδικού.
Οι λέξεις «δύσκολα» , «επώδυνα» και με «πολύ προσπάθεια» μπορεί να φαντάζουν αποθαρρυντικές είτε στο ίδιο το άτομο που επιθυμεί να αλλάξει είτε στην οικογένεια του. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί στο ότι η νευρική ανορεξία μπορεί να «αντιμετωπιστεί».
Οι υπόλοιπες εναλλακτικές όπως το να «αγνοούμε το πρόβλημα», να πιστεύουμε ότι «φάση είναι θα περάσει», ή «ας μην μιλήσουμε και τα κάνουμε χειρότερα», οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία ζωή γεμάτη δυστυχία και σε ένα σίγουρο πολύ πιο επώδυνο τέλος του ανθρώπου που πάσχει από νευρική ανορεξία.

Της Νάνσυς Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Τηλ. 6972.076.562, Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr