Αρχική Quiz Τι είναι ο αστερισμός του Σκορπιού;

Τι είναι ο αστερισμός του Σκορπιού;

...........................................................................................................................................................................

Ο αστερισμός του Σκορπιού, που είναι ο 8ος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου (ξεκινώντας από τον Κριό), παρίστανε για τους αρχαίους Ελληνες το ζώο που σκότωσε τον Ωρίωνα. Ο Ωρίωνας ήταν ένας από τους Τιτάνες, γιος του Ποσειδώνα και γνωστός για τις κυνηγετικές του επιτυχίες. Οπως αναφέρει ο Ερατοσθένης στους Καταστερισμούς, ο Ωρίωνας είχε επιχειρήσει κάποτε να βιάσει την Ηρα και αυτή, για να τον τιμωρήσει, έβγαλε από τη γη έναν σκορπιό, ο οποίος τον δάγκωσε στη φτέρνα (η φτέρνα εθεωρείτο από τους αρχαίους Ελληνες το πιο απροστάτευτο σημείο του ανθρώπινου σώματος ­ θυμηθείτε τη φτέρνα του Αχιλλέα). Οταν ο Ωρίωνας πέθανε από το δηλητήριο του σκορπιού, οι θεοί, για να τιμήσουν τη μεγάλη του παλικαριά, τον μεταμόρφωσαν σε αστερισμό. Μετέφεραν όμως ταυτόχρονα και τον σκορπιό στον ουρανό, για να θυμίζει στον Ωρίωνα την προσβολή που έκανε στη θεά. Και επειδή ο Ωρίωνας φοβάται από τότε τον Σκορπιό, έστω και ως αστερισμό, και προσπαθεί να τον αποφύγει, όταν ανατέλλει στον ουρανό ο Σκορπιός, δύει ο Ωρίωνας.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα στον αστερισμό του Σκορπιού είναι σίγουρα το λαμπρότερο αστέρι του, ο Αντάρης, που ονομάζεται και α Σκορπιού, σύμφωνα με τη συνήθεια των αστρονόμων να ονομάζουν τα άστρα κάθε αστερισμού με τη σειρά των ελληνικών γραμμάτων, ανάλογα με τη λαμπρότητά τους. Ο Αντάρης, το 15ο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό, ήταν από τα τέσσερα Βασιλικά Αστέρια των αρχαίων Περσών (τα άλλα τρία ήταν ο Aldeberan, o Regulus και ο Formalhaut). Ο Αντάρης είναι ένας ερυθρός υπεργίγαντας, ένα αστέρι δηλαδή κόκκινου χρώματος και τεράστιων διαστάσεων. Σε σύγκριση με τον Ηλιο είναι 700 φορές μεγαλύτερος, 9.000 φορές λαμπρότερος και έχει 15 φορές μεγαλύτερη μάζα. Αν βρισκόταν στη θέση του Ηλιου, στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, θα κάλυπτε στο εσωτερικό του τους τέσσερις πρώτους πλανήτες, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον Αρη! Φαίνεται όμως τόσο μικρός επειδή βρίσκεται σε απόσταση 500 ετών φωτός (για σύγκριση ο Ηλιος είναι σε απόσταση μόλις 8 λεπτών φωτός από τη Γη).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.