Τι είναι το Parkour

Παρκούρ εις τη γαλλική, παρκώρ στην αγγλική, οι περισσότεροι από εσάς προφανώς το γνωρίζετε. Εμείς να σας θυμίσουμε ότι το έχετε δει στις πρώτες σκηνές της ταινίας Casino Royal, όταν ο Ντέιβιντ Γκρεγκ πετά πάνω από ταράτσες, γερανούς και σκάλες, αλλά και σε βιντεοκλίπ ή διαφημίσεις.
Πολλοί όταν βλέπουν για πρώτη φορά τους παρκουρίστες -οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους με τον όρο «traceurs»- δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς κάνουν. Εξασκούνται σε κάποιο σπορ, χορεύουν, κάνουν ακροβατικά ή πολεμικές τέχνες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα άθλημα, μια μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη, στόχος της οποίας είναι η ταχύτερη δυνατή μετακίνηση του ατόμου από ένα σημείο του χώρου Α σε ένα διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Και γιατί πνευματική, μπορεί να αναρωτηθείτε, αφού η μετακίνηση που στηρίζεται μόνο στις δυνατότητες του σώματος γίνεται περισσότερο μηχανικά παρά με τη βοήθεια του μυαλού. Οι traceurs έχουν αντίθετη άποψη. Ο νους υποστηρίζουν ότι είναι το κλειδί για όλα στο parkour κι αν δεν χτίσουν ισχυρό πνεύμα, το σώμα δεν θα γίνει ποτέ όσο ισχυρό θα μπορούσε. Με άλλα λόγια, το μυαλό ορίζει αυτά που μπορεί το σώμα να πετύχει και το σώμα με εξάσκηση και εκπαίδευση κατευθύνεται σ’ αυτό το στόχο. Λέγοντας όμως νου εννοούν και όλα τα όργανα (την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα κ.λπ.) όπως και τα κόκαλα, τα οποία διατηρούν σε καλή κατάσταση με καλή διατροφή και συστηματική προπόνηση. Κύριο χαρακτηριστικό του parkour είναι η πειθαρχία. Αν το δει κανείς σαν μια τρέλα, μια μόδα που θα ακολουθήσει για να είναι in, υπάρχει κίνδυνος να ενεργήσει επιπόλαια. Γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε τραυματισμούς. Η επιπολαιότητα και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων στο parkour είναι στοιχεία προς αποφυγή. Αντιθέτως θεωρούνται αρετές η άψογη φυσική κατάσταση, η υπομονή, η μεθοδικότητα, η επιμονή και η αυτογνωσία. Για τους traceurs το άθλημά τους μοιράζεται πολλά κοινά με τις ανατολικές φιλοσοφίες στοχεύοντας στην υπερπήδηση του φόβου του κινδύνου, την αυτοσυγκέντρωση, την πειθαρχία, την ελευθερία. Οι traceurs είναι αντίθετοι με κάθε έννοια ανταγωνισμού, αγώνων και επαγγελματικών ομάδων, πράγμα που προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο, από την άλλη όμως δεν αρνούνται το γεγονός να κερδίζουν χρήματα από το άθλημα -ως δάσκαλοι, με συμμετοχή σε διαφημίσεις, εκδηλώσεις- με προϋπόθεση την εξής βασική αρχή: να παρουσιάζουν σωστά το parkour, χωρίς να δίνουν αφορμές για την εμπορευματοποίησή του (π.χ. αυτός ο τύπος παπουτσιών είναι ο κατάλληλος κ.ά.)

Πώς ξεκίνησε
Ο Γάλλος David Belle είναι ο ιδρυτής του. Άρχισε να ασχολείται με την ιδέα του Parkour σε ηλικία 15 χρονών στη Lisses, ένα προάστιο του Παρισιού. Ως μέλος μιας οικογένειας με παράδοση στις σωματικές τέχνες -ο παππούς του, Gilbert Kitten, και ο πατέρας του, Raymond Belle, ήταν εξαιρετικοί Διασώστες των Στρατιωτικών Πυροσβεστών του Γαλλικού Στρατού– ήταν επόμενο να ακολουθήσει τα βήματά τους και να γίνει λάτρης του Στίβου, της Γυμναστικής Εδάφους, της Ορειβασίας, και των Πολεμικών Τεχνών. Για τον David, η άθληση έπρεπε όμως να έχει άμεση χρησιμότητα, γιατί ο πατέρας του τον δίδαξε ότι η δύναμη και η ευελιξία πρέπει να είναι χρήσιμες στη ζωή του. Έτσι, ο νεαρός David άρχισε να οραματίζεται φανταστικές καταστάσεις, όπου ο ίδιος έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις σωματικές του ικανότητες για να ξεφύγει, π.χ. την εγκατάλειψη φλεγόμενου κτιρίου, διάσωση παγιδευμένου, κ.λπ. Απώτερος σκοπός του parkour είναι η εκδήλωση αλτρουϊσμού και η βοήθεια όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, κάτι που πρέπει να έχουν διαρκώς στο μυαλό τους όσοι αποφασίζουν να του αφιερωθούν.

Χρήσιμες συμβουλές
Το parkour δεν είναι άθλημα εντυπωσιασμού. Τα άλματα από ταράτσα σε ταράτσα δεν γίνονται με σκοπό να εντυπωσιάσουν, αλλά για την απόκτηση εμπειρίας σε περίπτωση κινδύνου. Αυτό εξάλλου έχει πάντα στο μυαλό του ο traceur. Την ανακάλυψη νέων οδών διαφυγής, όταν οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν μπροστά τους παρά μόνο τις συμβατές λύσεις. Η εξάσκηση στο parkour στοχεύει σε ένα υγιές σώμα και στην προσαρμογή της κίνησης στο περιβάλλον, για να μπορέσει ο traceur να ξεφύγει από καταστάσεις κινδύνου.
Οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία σε άλλο άθλημα θεωρείται χρήσιμη, αφού το δυνατό σώμα είναι κεφάλαιο για την εξέλιξη του parkour, παρ’ όλα αυτά τα διαρκή άλματα και οι προσγειώσεις σε τσιμέντο χωρίς εξοπλισμό δεν συναντώνται αλλού. Χρειάζεται επομένως ιδιαίτερη προπόνηση (π.χ. για τη σκληραγώγηση του δέρματος των χεριών και των γονάτων που καταπονούνται σοβαρά).
Δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από ένα άλλο άθλημα. Οι σκηνές που κόβουν την ανάσα και ενδεχομένως αποθαρρύνουν κάποιον που θέλει να ασχοληθεί αφορούν ένα πολύ υψηλό επίπεδο traceurs. Από εκεί και έπειτα, οι τραυματισμοί, όταν συμβαίνουν, οφείλονται στη βιασύνη των ατόμων να προχωρήσουν σε επόμενα στάδια. Τα άλματα στις ταράτσες, για παράδειγμα, δεν θα γίνουν τον πρώτο χρόνο εξάσκησης, αλλά τον τρίτο. Τότε το σώμα και το μυαλό θα μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία και ασφάλεια.
Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Μάλιστα οι έμπειροι traceurs συμβουλεύουν τους αρχάριους να εξασκούνται ξυπόλυτοι, να μην εξαρτώνται από εξοπλισμό, αφού το parkour στην ουσία του αφορά καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.
Αν και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, δεν υπάρχουν σχολές εκμάθησης parkour. Η προπόνηση γίνεται σε ομάδες (θα βρείτε στο διαδίκτυο ανθρώπους από την περιοχή σας που ασχολούνται και θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε στο www.pkgr.org, η επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής ομοσπονδίας Parkour), ενώ στο διαδίκτυο υπάρχει τεράστια πληροφόρηση μεταξύ των bloggers, ανταλλαγή απόψεων, μέχρι και προπονητικές συμβουλές.