Τι επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας τα Χριστούγεννα;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τις μέρες των γιορτών, όταν η χαρά και η εξωστρέφεια είναι παντού το ζητούμενο, κάπου εκεί, ανάμεσα στα γέλια και τις χαρμόσυνες ευχές, μπορεί να φωλιάσει η θλίψη. Αν το νιώσετε, μη σας τρομάξει. Αν αισθανθείτε ότι το παιδί σας έχει λόγους να βιώνει συναισθήματα λιγότερο χαρωπά, μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν όλα σωστά. Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση και η κατάλληλη στήριξη.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά μέσα στο γενικότερο κλίμα της χαράς:

– Ένα διαζύγιο και η δυσκολία να είσαι κοντά με τα παιδιά σου.
– Ο θάνατος ενός αγαπημένου σου προσώπου.
– Η επέτειος ενός θανάτου ή ο χωρισμός από ένα αγαπημένο πρόσωπο, η ανάμνηση του οποίου γίνεται πιο έντονη κοντά στα Χριστούγεννα.
– Οικονομικά προβλήματα και χρέη που μπορούν να γίνουν χειρότερα από τις δαπάνες των Χριστουγέννων ή μπορεί να δημιουργήσουν θλίψη επειδή «τέτοιες μέρες» δεν σας προσφέρουν τη δυνατότητα να γιορτάσετε όπως θα θέλατε.
– η απώλεια εργασίας (ανεργία)
– Μοναξιά – έλλειψη φίλων και οικογένειας την εορταστική περίοδο μπορεί να φέρει επιπρόσθετα αρνητικά συναισθήματα και τάση για απομόνωση.
-Τρίτη Ηλικία –χωρίς οικογένεια!

Ο καθένας από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή του έχει ήδη δοκιμάσει ή θα δοκιμάσει κάποιο από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα. Μερικά από αυτά συνδέονται με τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, επειδή έτυχε να συμβούν αυτήν την περίοδο ή επειδή οι μέρες αυτές επιτείνουν τις απώλειες. Εντούτοις, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι εμπειρίες μπορούν να ξεχαστούν ή να μετατραπούν σε κάτι θετικό, μιας και όλα τα πράγματα στη ζωή μας έχουν δυο όψεις.
Εάν αισθάνεστε θλίψη, εάν αισθάνεστε την αυτοεκτίμησή σας χαμηλά, αν νομίζετε ότι ο κόσμος γύρω σας γκρεμίζεται, αυτό δεν έχει να κάνει με την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε πρέπει να προσπαθήσετε να μη τα συνδέσετε! Να γνωρίζετε ότι θα μπορέσετε ξανά να δείτε τον κόσμο με άλλο μάτι, αρκεί να λάβετε τα μέτρα σας.

Εδώ είναι μερικές λύσεις που χρειάζονται και τη δική σας συμμετοχή, για να σας βγάλουν από το αδιέξοδο και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα το στρες και την πίεση των Χριστουγέννων.

1) Βγάλτε το από μέσα σας. Πείτε το, πείτε σε κάποιον φίλο ή και γνωστό, το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, ήδη με το που θα το ξεστομίσετε έχετε αποβάλει το πρόβλημα, το έχετε μοιραστεί, το έχετε κοινοποιήσει και αφήνετε το συνομιλητή σας να σας οδηγήσει σιγά σιγά στην έξοδο. Απλά έχετε ανοιχτά τα αφτιά σας και την καρδιά σας.
2) Αν το πρόβλημα σας είναι οικονομικό, τότε πάρτε την απόφαση να αντιμετωπίστε οποιαδήποτε χρέη πριν από τα Χριστούγεννα και ας θυσιάσετε τις φετινές αγορές σας – σκεφτείτε πως του χρόνου, αν φέτος σκεφτείτε ώριμα, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας! Μην σας πιάνει καταναλωτική μανία μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα και μην παρασύρεστε από την τάση της εποχής που επιβάλλει έξοδα αυτή την περίοδο μόνο και μόνο για να συντηρηθεί η αγορά.

3) Επιπλέον, στην παρούσα φάση και ζώντας μέσα σε μια εποχή ανασφάλειας όσον αφορά στα οικονομικά, σκεφτείτε πως δεν είστε οι μόνοι που αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα και δεν αντέχει η τσέπη σας για ανταλλαγή δώρων. Έτσι κι αλλιώς, οι πραγματικοί φίλοι και οι σωστοί συγγενείς δεν αναμένουν από σας υλικά αγαθά, απλώς θέλουν να περάσουν όμορφες στιγμές μαζί σας. Αν λοιπόν φέτος δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα είμαι σίγουρη πως θα καταλάβουν…

4) Αν μόλις χωρίσατε, σίγουρα είστε αρκετά πληγωμένοι για να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα, σκεφτείτε όμως ότι αξίζει κάθε προσπάθεια: «Η ζωή μας δεν θα αλλάξει, εάν μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι». Αφήστε τον εαυτός σας να απολαύσει τις μικρές και μεγάλες χαρές που έχει η ζωή, μην κλείνεστε στο καβούκι σας, δεχθείτε με χαρά τις προσκλήσεις φίλων και συγγενών και θα περάσετε ωραία, ειδικά αν γνωρίσετε και βάλετε νέους ανθρώπους στη ζωή σας. Να ξέρετε όλα ξεκινούν από μέσα μας και από το πόσο ανοιχτοί είμαστε, ειδικά σε θέματα καρδιάς.

5) Έχετε μείνει χωρίς δουλειά; Προσπαθήστε με όλες σας τις δυνάμεις να την αντικαταστήσετε, αλλά μέχρι να βρείτε άλλη, γίνετε εθελοντής για φιλανθρωπικό σκοπό, ειδικά αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας περισσότερο από εσάς που προσωρινά χάνετε κάποια χρήματα, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και εσείς με την εθελοντική σας εργασία μπορεί να τους απαλύνετε τον πόνο.
6) Εάν πάλι όλα αυτά σας φαίνονται τόσο λίγα και δεν σας βοηθούν να δείτε τα Χριστούγεννα με άλλη ματιά, τότε ίσως χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ατόμου που ειδικεύεται σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης. Σήμερα, τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία έχουν ειδικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε ανώνυμα.
7) Αν διανύετε την Τρίτη ηλικία και ψυχικά είστε ακόμη ταλαιπωρημένοι, κάντε μια ανασκόπηση στη ζωή σας, εντοπίστε τα κενά και τα κακώς κείμενα και ξεκινήστε σκληρή δουλειά – έχετε ακόμη χρόνο να διορθώσετε πράγματα και συμπεριφορές αφού ποτέ δεν είναι αργά στη ζωή για να πεις συγνώμη, σε αγαπώ, σε χρειάζομαι, είμαι μόνος, θέλω συντροφιά, έχω ανάγκη κ.λπ.
8) Αν πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι μονίμως χαρούμενα και δεν έχουν λόγο να βιώνουν θλίψη, κάνετε λάθος. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, με πολύ τρυφερό ψυχισμό και είναι εύκολο να επηρεαστούν από μια δυσάρεστη κατάσταση στο σπίτι ή το σχολείο. Να είστε λοιπόν σε εγρήγορση με ό,τι έχει να κάνει με το παιδί, να παρακολουθείτε τη διάθεσή του και αν αντιληφθείτε κάτι περίεργο να επιμείνετε και να σταθείτε όσο κοντά του χρειάζεται.
9) Σε περίπτωση θανάτου αγαπημένου προσώπου τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, ειδικά την περίοδο των γιορτών. Όμως πρέπει όλοι μας να ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωράμε μπροστά, να θυμόμαστε για πάντα τους ανθρώπους που χάσαμε και να κρατάμε τις καλές στιγμές στη μνήμη μας. Έτσι κι αλλιώς θα τους έχουμε πάντα μέσα μας, απλά προσοχή να μην γίνουν εφιάλτες. Άλλωστε, ο χρόνος είναι γιατρός και μας βοηθά να ξεπερνούμε αυτό που τώρα μας φαντάζει ακατόρθωτο!

Η Ζωή είναι Ωραία
Χαμογελάστε γιατί είναι μεταδοτικό και να σκέφτεστε ότι η ζωή είναι ωραία μόνο όταν πιστεύουμε σε αυτό… Διώξτε κάθε αρνητική σκέψη… Απολαύστε τη ζωή ακόμα και όταν δεν έχετε χρήματα, τα χρήματα δεν φέρνουν ευτυχία… η ευτυχία έρχεται απλά και όμορφα, έχοντας δίπλα μας αγαπημένους ανθρώπους και πάνω από όλα υγιείς σωματικά και ψυχικά!