Τι θα χρειαστείτε ταξιδεύοντας με πλοίο

Το ταξίδι μας ξεκινά. Το πλοίο σαλπάρει.

Φοβερές εξερευνήσεις και πολύ περιπέτεια! Για όλους!

Στο πρώτο μας ταξίδι με πλοίο, με δυσκόλεψε η σκέψη ότι όλα είναι μάλλον πολύ βρώμικα αφού μπαίνουν τόσοι ταξιδιώτες στα πλοία…Τα παιδιά ήταν μόλις 8 μηνών και γεύονταν τα πάντα…

Η αλλαξιέρα στις τουαλέτες δεν ήταν δελεαστική πρόταση. Τα άλλαξα στον καναπέ ενώ καθόμουν. Αργότερα που ξανακάναμε ταξίδι με πλοίο και αυτά ήταν 20 μηνών, την χρησιμοποίησα την αλλαξιέρα χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί χρειαζόμασταν και τη βόλτα και την απασχόληση.

Στο πρώτο ταξίδι χρειάστηκα:

☼ μαντιλάκια με οινόπνευμα για τον καθαρισμό του τραπεζιού
☼ μωρομάντιλα και πάνες
☼ εμφιαλωμένο νερό
☼ το φαγητό τους ήδη έτοιμο και περασμένο απο το blender.
Φρόντισα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μόνο.
☼ Σαλιάρες.
☼ Εσωθερμική μικρή τσάντα, που συγκρατεί τη θερμοκρασία που έχει ήδη το μπολ με το φαγητό από το ψυγείο, παραδείγματος χάριν. Για μεγαλύτερη ασφάλεια τοποθετώ μέσα και μια παγοκύστη κλειστή, απο την κατάψυξη.
☼ Παιχνίδια που δεν κάνουν θόρυβο, αγαπημένα παλιά, και καινούρια. Το αγαπημένο κουκλάκι δηλαδή και το παιχνίδι με τους κρίκους για τα ούλα, και ένα νέο παιχνίδι, ένα υφασμάτινο βιβλίο με έντονα χρώματα.

☼ Πιπίλες.
☼ Μπιμπερό
☼ Μία αλλαξιά ρούχα

Οι άνθρωποι του πλοίου ήταν πολύ εξυπηρετικοί (ειδικά στις σκάλες με τα καρότσια).
Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που περπατούν και εξερευνούν το σύμπαν, είναι δύσκολο να υπακούσουν στους κανόνες του πλοίου… και της μαμάς…
και του μπαμπά…

Για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειαστούμε, λοιπόν:

☼ Παπούτσια αντιολισθητικά για τους γονείς και τα παιδιά

☼ Προσοχή στην επιβίβαση και αποβίβαση
☼ Προσοχή στις πόρτες που ανοίγουν με δυσκολία και κλείνουν γρήγορα

☼ Προσοχή στις σκάλες που είναι στενές και απότομες

☼ Χρήσιμος μπορεί να φανεί ο παιδότοπος, που στα πλοία σημαίνει 3 Χ 3m άδειος χώρος, με μοκέτα και τηλεόραση, ο οποίος φιλοξενεί άλλα παιδάκια, που κρατούν το ενδιαφέρον για λίγο.
☼ Ανάλογα την ηλικία του παιδιού, μπορεί να έχει προτίμηση σε κάποιες θέσεις, π.χ δίπλα σε παράθυρο. Αν έχουμε την δυνατότητα ας ακολουθήσουμε την προτροπή του και θα είμαστε κερδισμένοι αφού θα μπορούμε να το απασχολήσουμε με κάτι που έχει διαλέξει το ίδιο και ευχαριστιέται και έτσι θα γλιτώσουμε και λίγο γκρίνια και “τραβήγματα” και ξαφνικές επιδρομές στα άλλα τραπέζια.

☼ Μία αναγνωριστική βόλτα βοηθάει όταν εξαντληθεί η υπομονή του παιδιού στην καρέκλα του
☼ Το εξωτερικό περιβάλλον δίνει το ερέθισμα για πολλές ιστορίες της στιγμής: οι γλάροι, τα κυματάκια, το φουγάρο, τα καράβια, η θαλάσσια ζωή.
☼ Το σακίδιο πλάτης είναι πιο βολικό για τους γονείς, αφού βρίσκονται συχνά σε κίνηση.
☼ Τα παιχνίδια και τα παραμύθια κρατούν το ενδιαφέρον του μικρού εξερευνητή για λίγο

☼ Η αλλαγή περιβάλλοντος όσο κι αν είναι ενδιαφέρουσα, εκνευρίζει λίγο το παιδί. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το ωράριο του φαγητού του. Είναι ένας λόγος λιγότερος για γκρίνια.
☼ Η καμπίνα βοηθάει πολύ στο να ηρεμήσουν τα παιδιά (από την απεραντοσύνη του πλοίου), στο τάισμα, στο καθάρισμα, στο να κοιμηθούν αν είναι δυνατόν, και να συγκεντρωθούν σε ένα παιχνίδι. Στην ηλικία των 2 ετών μας φάνηκε πολύ χρήσιμη!
Πηγή: www.babytips.gr