Το δίδυμο των Ολυμπιακών Αγώνων στη συγχρονισμένη κολύμβηση μιλά στο infokids.gr

Το να χορεύεις κλασικές μελωδίες με δεξιοτεχνία μπαλαρίνας κάτω από το νερό φαντάζει για πολλούς κάτι ακατόρθωτο. Η συχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα από τα πιο όμορφα και συνάμα δυσκολότερα αθλήματα, καθώς συνδυάζει έντονη γυμναστική και καλλιτεχνικό πνεύμα. Τα κορίτσια που μας έκαναν περήφανους με την εξαιρετική τους εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Δέσποινα Σολωμού και η Ευαγγελία Πλατανιώτη, τερματίζοντας όγδοες στον τελικό του ντουέτου, μιλούν στο infokids για την εμπειρία τους και μας συστήνουν το άθλημα.

Οι δυο τους είναι αθλήτριες του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου (ΑΝΟ) Αργυρούπολης, ενός από τους πρώτους συλλόγους που αγκάλιασαν το άθλημα στη χώρα μας.

Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα ατομικό και ομαδικό. Υπάρχει το σόλο, το ντουέτο (δύο κοπέλες) και το ομαδικό (8 κοπέλες).

Τα οφέλη που αποκομίζει ένα κορίτσι, καθώς το άθλημα απευθύνεται αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο, είναι πολλά. Όπως λέει η Ελένη Σταυρακοπούλου, Πρόεδρος του ΑΝΟ Αργυρούπολης, το σώμα γυμνάζεται αρμονικά χάρη στο κολύμπι ενώ απαιτείται και η αερόβια γυμναστική και το μπαλέτο, που όλα μαζί συνιστούν ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής για όλο το σώμα, με ελαχιστοποιημένους τραυματισμούς. Χαρίζει δύναμη, ελαστικότητα και καρδιαναπνευστική αντοχή.“Από την άλλη τα παιδιά αποκτούν ένα στόχο, πνεύμα ομαδικότητας και καταλαβαίνουν τι σημαίνει ευγενής άμιλλα.”

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το άθλημα είναι γύρω στα 6-8 έτη, με βασικό προαπαιτούμενο όμως να γνωρίζει κολύμπι. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για κάποιο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί είναι η ελαστικότητα και η πλευστότητα, κάτι που διακρίνουν οι προπονήτριες, εξηγεί η κ .Σταυρακοπούλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με δουλειά δεν μπορεί να τις αποκτήσει κανείς.

Όσο για το πόσο δαπανηρό είναι σαν άθλημα, εξαρτάται από το σύλλογο. Μια μέση τιμή στον ΑΝΟ Αργυρούπολης είναι τα 65-75 ευρώ το μήνα, με τρεις ώρες προπόνηση κάθε φορά που περιλαμβάνουν μία ώρα γυμναστική, μπαλέτο και ακροβατική γυμναστική και δύο ώρες πρόγραμμα στην πισίνα. Οι προπονήσεις είναι τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ για τα παιδιά που επιλέγουν τον πρωταθλητισμό και ενταχθούν πια στην Εθνική Ομάδα οι προπονήσεις είναι καθημερινές και πολύωρες.

Εκείνο που κοστίζει περισσότερο ίσως είναι τα μαγιό, καθώς το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα απαιτεί κεντημένα μαγιό, που σχεδιάζονται αποκλειστικά σε σχέση με το θέμα της χορογραφίας.

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι συγχρονισμένης κολύμβησης, καθώς δεν υπάρχουν ούτε αρκετές Ελληνίδες προπονήτριες αλλά ούτε και πισίνες. Συνολικά είναι γύρω στους 13-14 πανελλαδικά. Στην Αττική λειτουργούν στην Αργυρούπολη, στη Γλυφάδα, στη Μεταμόρφωση και στο Νηρέα Χαλανδρίου.

Η 22χρονη Δέσποινα Σολωμού είναι μια από τις αθλήτριες που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αλλά και του Πεκίνου.

“Η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.Το κλίμα στο Λονδίνο ήταν πολύ θερμό, παρόλο που και οι Αγγλίδες ουσιαστικά ήταν αντίπαλοί μας”, μας λέει και πλέον ο επόμενος στόχος της είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του χρόνου το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη.

Ξεκίνησε τη συγχρονισμένη κολύμβηση στην ηλικία των έξι και μετρά ήδη 10 χρόνια στην Εθνική Ομάδα. Ταυτόχρονα είναι φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. ‘Προς το παρόν δεν σκέφτομαι να συνεχίσω ως προπονήτρια, θέλω να ασχοληθώ με το αντικείμενο που σπουδάζω, αλλά είναι κάτι που δεν το έχω αποφασίσει ακόμα.”

Μιλώντας για το άθλημα που έχει επιλέξει αναφέρει ότι είναι “ένα από τα πιο όμορφα για μια κοπέλα, καθώς χαρίζει ωραίο σώμα και κάνει καλό στην υγεία, συνδυάζοντας αερόβια γυμναστική, χορό, ενόργανη και κολύμπι.” ενώ δεν ξεχνά το πόσες ωραίες εμπειρίες της έχει χαρίσει με τα ταξίδια.

Όσο για το αν απαιτεί θυσίες απαντά: “Δεν μπορώ να πω ότι ένας αθλητής κάνει θυσίες όταν κάνει αυτό που του αρέσει” και σημειώνει “Ο πρωταθλητισμός είναι επιλογή”.

“Έχω χάσει πολλές σχολικές εκδρομές και εξόδους καθώς οι προπονήσεις στην Εθνική είναι 6 φορές την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 8 ώρες, είναι ένα άθλημα δύσκολο με κούραση και πίεση αλλά στο τέλος αυτό που μένει είναι οι καλές στιγμές” λέει η Δέσποινα.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί ήταν η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακό τουρνουά για την 18χρονη Ευαγγελία Πλατανιώτη, η οποία πέτυχε ακόμα μια διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Βόλο, τερματίζοντας τέταρτη στο σόλο.

“Η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και πολύ σημαντικό για μένα που σε αυτή την ηλικία πήρα μέρος σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση”. Με τα ίδια λόγια μιλάει βέβαια και για το Πρωτάθλημα στο Βόλο. “Ήταν υπέροχα. Και μόνο που γίνεται στη χώρα σου ακούς παντού Ελλάς σου ανεβάζει τη ψυχολογία. Το στάδιο ήταν πραγματικά γεμάτο”.

Η Ευαγγελία ξεκίνησε το άθλημα στα επτά της χρόνια και από το 2007 ανήκει στην Εθνική Ομάδα.

“Με έχει ωφελήσει πολύ στο χαρακτήρα μου, στον τρόπο που σκέφτομαι, στο να έχω υπομονή και στο να προσπαθώ όταν θέλω κάτι πολύ”, λέει και προσθέτει στα οφέλη το ότι “Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι ακόμα και με άτομα που δεν ταιριάζεις”.

Όσο για τη φετινή μεγάλη επιτυχία με τη Δέσποινα Σολωμού αναφέρει: “Δουλέψαμε μαζί τα τελευταία δύο χρόνια, κάνοντας πολύ σκληρές προπονήσεις, ήταν κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ και τα καταφέραμε”.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ντουέτα στη συγχονισμένη κολύμβηση δουλεύουν μαζί 5-7 χρόνια.

Επόμενος στόχος και γι’ αυτή, σε αθλητικό επίπεδο, είναι το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ισπανία.

Στο μεταξύ, σκέφτεται να σπουδάσει Οικονομικά, καθώς πέρασε στο Πανεπιστήμιο της Τρίπολης, ενώ η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι κάτι που δεν θα αφήσει για χάρη των σπουδών, αλλά θα τα συνδυάσει.