Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Το διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων επηρεάζει την υγεία των βρεφών

Το διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων επηρεάζει την υγεία των βρεφών

Ο ερχομός του μωρού είναι μια από τις ωραιότερες και δυνατότερες εμπειρίες που βιώσει μια γυναίκα. Εάν γεννήσετε πρόσφατα και ήδη είστε στη διαδικασία να "σκαρώσετε" ένα δεύετρο μωράκι μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε πιο προσεκτικά καθώς σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη, η δεύτερη εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να συμβεί τουλάχιστον 11 μήνες μετά την πρώτη σας κύηση. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, όταν το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ δύο κυήσεων ήταν λιγότερο από έξι μήνες, οι πιθανότητες του μωρού να αποβιώσει, να γεννηθεί πρόωρα, να παρουσιάσει γεννητικές ανωμαλίες ή χαμηλό βάρος γέννησης ήταν σημαντικά υψηλότερες απ' ό,τι όταν το διάστημα μεταξύ των κυήσεων υπερέβαινε τους 11 μήνες.

Προκειμένου να διερευνήσουν την επίδραση του χρονικού διαστήματος μεταξύ δύο κυήσεων στην υγεία των μωρών, οι ερευνητές μελέτησαν μία εθνική βάση δεδομένων του Ισραήλ που περιλάμβανε πληροφορίες για 440.838 γεννήσεις ζώντων βρεφών που πραγματοποιήθηκαν από το 2000 έως το 2005 από γυναίκες που είχαν τεκνοποιήσει ξανά.

Από τις γυναίκες αυτές, 36.020 είχαν μείνει έγκυες πριν να περάσουν έξι μήνες από τον προηγούμενο τοκετό τους, 77.899 έμειναν έγκυες μεταξύ 6 έως 11 μηνών από τον προηγούμενο τοκετό τους, 124.152 περίμεναν να περάσουν 12 έως 23 μήνες από τον τοκετό πριν να μείνουν ξανά έγκυες και 158.636 γυναίκες άφησαν να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο κυήσεων 24 έως 59 μήνες. Μόνο 44.131 γυναίκες περίμεναν να περάσουν πέντε έτη ή περισσότερο μεταξύ των δύο κυήσεων.

Τα ευρήματα απέδειξαν ότι στις κυήσεις όπου οι γυναίκες είχαν περιμένει λιγότερο από έξι μήνες από τον προηγούμενο τοκετό τους οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού ήταν αυξημένες κατά 23% και οι πιθανότητες γέννησης ενός μωρού πολύ μικρού ή πάρα πολύ μικρού για την ηλικία κύησης ήταν αυξημένες κατά περίπου 15%. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ότι στην ομάδα αυτή γυναικών οι πιθανότητες πρόωρου βρεφικού θανάτου ήταν αυξημένες κατά 64% και ο κίνδυνος γεννητικών ανωμαλιών ήταν 14% υψηλότερος.

Η μεσολάβηση πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος μεταξύ των κυήσεων, ωστόσο, είχε επίσης μειονεκτήματα, καθώς οι γυναίκες που περίμεναν πάνω από πέντε έτη μεταξύ δύο κυήσεων είχαν περίπου 40% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.