“Το ελιξίριο του έρωτα” στην Εθνική Λυρική Σκηνή (16-20/5)

Η διάσημη, ρομαντική, κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, το Ελιξίριο του Έρωτα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, επιστρέφει στο θέατρο Ολύμπια για πέντε μόνο παραστάσεις από τις 16 έως τις 20 Μαΐου.Η ευφρόσυνη, πολύχρωμη και χαμογελαστή παράσταση που έστησε ο Σταμάτης Φασουλής, ενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε στην αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου, τον Οκτώβρη του 2011. Απολαυστική, «σαν γλυκόπιοτο ελιξίριο» χαρακτηρίστηκε η παράσταση, στην οποία τα κωμικά στοιχεία διαδέχονται τις στιγμές συγκίνησης. Μια παράσταση που έδωσε χρώμα στις γκρίζες μέρες που ζούμε.

Λίγα λόγια το έργο:

Σ’ ένα μικρό χωριό στη χώρα των Βάσκων, τέλη του 18ου αιώνα. Ο Νεμορίνο, απλοϊκό χωριατόπαιδο, είναι ερωτευμένος με την πλούσια και ιδιότροπη Αντίνα. Η όμορφη κοπέλα διασκεδάζει τους χωρικούς διαβάζοντάς τους την ιστορία της πριγκίπισσας Ιζόλδης και του ελιξιρίου του έρωτα. Φθάνει ο λοχίας Μπελκόρε, που της προσφέρει μία ανθοδέσμη. Εκείνη δείχνει να ανταποκρίνεται, γεγονός που φυσικά ταράζει τον Νεμορίνο. Η Αντίνα εξηγεί πως δεν πρόκειται ποτέ της να αγαπήσει τον Νεμορίνο, ενώ εκείνος, απ’ την πλευρά του, δηλώνει έτοιμος να πεθάνει για χάρη της.
Φτάνει στο χωριό ο πλανόδιος αγύρτης δόκτωρ Ντουλκαμάρα, που διαλαλεί τις αρετές ενός θαυμαστού φάρμακου, ικανού να γιατρέψει τα πάντα. Ο Νεμορίνο θυμάται την ιστορία του Τριστάνου και της Ιζόλδης και αγοράζει ένα «ελιξίριο του έρωτα», που, όπως τον διαβεβαιώνει ο Ντουλκαμάρα, πρόκειται να δράσει σε εικοσιτέσσερις ώρες. Χάρη στο «ελιξίριο», που δεν είναι παρά ένα μπουκάλι κρασί Μπορντώ, ο Νεμορίνο αναθαρρεί και αποκρούει την Αντίνα: δηλώνει πως ο έρωτάς του γι’ αυτήν πέρασε και πως σκοπεύει να χαρεί τη ζωή του. Όμως η ευθυμία του δεν κρατά πολύ, αφού εκείνη πεισμώνει και δηλώνει πως επιθυμεί να παντρευτεί τον Μπελκόρε. Η διαταγή για την αναχώρηση του στρατεύματος το επόμενο πρωί περιπλέκει την κατάσταση, καθώς ο Μπελκόρε ζητά από την Αντίνα να τον νυμφευτεί το ίδιο κιόλας απόγευμα. Έτσι, η όμορφη κοπέλα φαίνεται να έχει πέσει στην ίδια της την παγίδα. Οι προετοιμασίες του γάμου είναι πυρετώδεις. Ωστόσο, η Αντίνα βρίσκει την ευκαιρία να αναβάλει την υπογραφή του γαμήλιου συμβολαίου. Στο μεταξύ, απαρηγόρητος, ο Νεμορίνο έχει ανάγκη από χρήματα προκειμένου να αγοράσει περισσότερο «ελιξίριο», αφού η αρχική δόση δεν φάνηκε να έχει αποτέλεσμα. Έτσι, κατατάσσεται στο στρατό και αμείβεται άμεσα με τα απαραίτητα είκοσι σκούδα.
Στο μεταξύ, στο χωριό τα κορίτσια μαθαίνουν πως ο θείος του Νεμορίνο πέθανε, αφήνοντας τον ανεψιό του μοναδικό κληρονόμο. Πλησιάζουν τον Νεμορίνο κολακεύοντάς τον. Μη γνωρίζοντας, εκείνος αποδίδει τη συμπεριφορά τους στο «ελιξίριο». Το θέαμα ξαφνιάζει την Αντίνα, που πληροφορείται από τον Ντουλκαμάρα την ιστορία του «ελιξιρίου», όπως επίσης ότι ο Νεμορίνο πούλησε την ελευθερία του για χάρη της. Ο Νεμορίνο παρατηρεί την ταραχή της Αντίνας καθώς αυτός φλερτάρει με τις άλλες κοπέλες και αντιλαμβάνεται ότι και αυτή τον αγαπά. Δηλώνει πως προτιμά να πεθάνει, παρά να ζήσει μακριά της. Με τη σειρά της η Αντίνα ανακοινώνει ότι εξαγόρασε τη στρατολόγησή του προκειμένου να του χαρίσει και πάλι την ελευθερία. Υποκύπτοντας, ομολογεί επιτέλους πως και εκείνη τον αγαπά. Το χωριό γιορτάζει τον αρραβώνα τους και ο Ντουλακμάρα φεύγει, βέβαιος ότι το «ελιξίριό» του φέρνει άμεσα αποτελέσματα.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου – Άντον Τρέμμελ

Αντίνα Έλενα Κελεσίδη (16, 18, 20/5) – Βασιλική Καραγιάννη (17, 19/5)

Νεμορίνο Αντώνης Κορωναίος (16, 18, 20/5) – Γιάννης Χριστόπουλος (17, 19/5)

Μπελκόρε Διονύσης Σούρμπης (16, 18, 20/5) – Κύρος Πατσαλίδης (17, 19/5)

Ντουλκαμάρα Δημήτρης Κασιούμης (16, 18, 20/5) – Τάσος Αποστόλου (17, 19/5)

Τζαννέττα Δέσποινα Σκαρλάτου (16, 18, 20/5) – Μυρσίνη Μαργαρίτη (17, 19/5)

Προπώληση εισιτηρίων

από τα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα / Καθημερινά 9.00–21.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725
Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr

Τιμές εισιτηρίων €80, €70, €60, €50, €40, €30, €20, Παιδικό, φοιτητικό €15

Στην παράσταση της Πέμπτης 17 Μαΐου 2012 όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων διατίθενται με 15% έκπτωση στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 59 – 61, ΑΘΗΝΑ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

16, 17, 18, 19, 20 Μαΐου 2012 / ώρα έναρξης 20.00

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Τηλ. 210 3711 342
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλ. 210 3711 381 / pr@nationalopera.gr