- InfoKids - https://www.infokids.gr -

Το Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης με μία δωρεάν εξέταση στις 14/10

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) έχει καθοριστεί κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης γιορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου. Ακριβώς με αυτή την αφορμή το Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision τη μέρα εκείνη θα προσφέρει μία οφθαλμολογική εξέταση δωρεάν, εφόσον κλείσετε έγκαιρα ραντεβού στο τηλ. 210 9595215.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον Θεόδωρο Φιλιππόπουλο Μ.D.,
Χειρουργό Οφθαλμίατρο, Διπλ. American Board of Ophthalmology,
Εξειδικευμένο στο Γλαύκωμα Harvard Medical School

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το δώρο της όρασης δεδομένο και αν και βλέπουμε με συμπάθεια τους συναθρώπους μας που το έχουν απωλέσει, συνήθως δεν προβληματιζόμαστε σε ό,τι αφορά μέτρα που θα περιορίσουν το εύρος του προβλήματος τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικού συνόλου. Την ίδια στιγμή όμως 45 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι είναι τυφλοί παγκοσμίως, ενώ σε αυτούς αθροίζονται 1-2 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 2/3 περίπου των περιστατικών αυτών είναι δυνητικά περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με κατάλληλες παρεμβάσεις ή προληπτικά μέτρα την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Στα πλαίσια αυτά ο παγκόσμιος οργνανισμός υγείας (WHO) σε συνεργασία με πολλές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Όραση 20/20» (http://www.vision2020.org [1]/) με στόχο να εξαλείψει τη δυνητικά αποτρέψιμη τύφλωση μέχρι το έτος 2020. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 2 δεκαετιών υπολογίζεται ότι θα προληφούν ή θα αντιμετωπιστούν 100 εκατομμύρια περιπτώσεις τύφλωσης. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τις πιο φτωχές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών στις οποίες ακόμα και η αντιμετώπιση απλών οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης, σκοντάφτει στην έλλειψη υποδομών, στην ανεπάρκεια υγειονομικού προσωπικού και στην αδυναμία προμήθειας του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, η προμήθεια του ενδοφακού που χρησιμοποιείται στην επέμβαση του καταρράκτη κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατασκευάζεται, 110-120 δολάρια, ποσό πολλαπλάσιο του ετησίου κατά κεφαλήν εισοδήματος σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας

Στη χώρα μας δύο από τα πιο σημαντικά προβλήματα απώλειας όρασης που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί είναι η παιδική αμβλυωπία και το γλαύκωμα.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά αντιπροσωπεύουν μία ειδική ομάδα και δεν παραπονούνται για απώλεια όρασης, όταν το πρόβλημα αφορά μόνο στο έναν οφθαλμό. Στην περίπτωση της αμβλυωπίας, ενώ ο οφθαλμός είναι ανατομικά και δομικά υγιής, η εικόνα δε φτάνει ακέραια και διαυγής στα κατάλληλα εγκεφαλικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος ποτέ δεν αναπτύσσει τα απαραίτητα κυκλώματα, ώστε να επεξεργαστεί εικόνες υψηλής ανάλυσης. Η μορφή αυτή της απώλειας όρασης είναι όμως αντιστρέψιμη με κατάλληλες παρεμβάσεις στην παιδική ηλικία, χρονική περίοδο κατά την οποία ο εγκέφαλος είναι εύπλαστος. Υπήρξε πολύ θετική η απόφαση των ελληνικών αρχών να καταστήσουν υποχρεωτική την προληπτική εξέταση πριν την εγγραφή στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.
Αντίθετα στην περίπτωση του γλαυκώματος δεν υπάρχει καμία οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης από τη Ελληνική πολιτεία. Το γλαύκωμα αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι η προοδευτική φθορά του οπτικού νεύρου, του καλωδίου, δηλαδή που μεταφέρει την οπτική πληροφορία προς τον εγκέφαλο. Το γλαύκωμα εξελίσσεται με πολύ βραδύ ρυθμό και γι’ αυτό το λόγο είναι ασυμπτωματική νόσος μέχρι τα πολύ προχωρημένα στάδια. Συνδυάζεται τις περισσότερες φορές αλλά όχι πάντα με αυξημένη πίεση εντός του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση) και επηρεάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τους πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών με γλαύκωμα. Για το λόγο αυτό, και επειδή εγκατεστημένες γλαυκωματικές αλλοιώσεις δεν είναι αντιστρέψιμες η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά την προληπτική εξέταση όλων τον ανθρώπων με ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, εφόσον υπάρχει συγγενής με γλαύκωμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το ήμισυ των ασθενών με γλαύκωμα στην Ελλάδα είναι αδιάγνωστο αυτή τη στιγμή.
Επομένως, αν σκεφτούμε ότι κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπος μας χάνει την όρασή του, ας αναρωτηθούμε σήμερα... «Ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκαμε σε προληπτική οφθαλμολογική εξέταση;». Για κάθε ασθενή που έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση στο κέντρο μας, το Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος προσφέρει αντίστοιχα μια δωρεάν οφθαλμολογική εξέταση σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθώς και με άλλες αντίστοιχες, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Όραση 20/20» (Vision 2020).

Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision
Κεντρικό: Λεωφ. Συγγρού 328-330, 176 73 Καλλιθέα
Τηλ.Κέντρο: 210-95.95.215 • Fax: 210-95.15.120
Αμαρουσίου: Λ. Κηφισίας 76 & Πάρνωνος, 151 25 Μαρούσι
(είσοδος από την οδό Πάρνωνος)
Τηλ.: 210 61.25.325 • Fax: 210 61.22.570
email: tfilip@athensvision.gr
www.athensvision.eu [2]