Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μειώνει την «καλή» χοληστερίνη των παιδιών

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες που δεν μπορούν να συμβασίσουν χωρίς η μία να επηρεάσει με κάποιο τρόπο αρνητικά την άλλη. Στην λογική αυτή κινούνται και τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης αναφορικά με την προγεννητική έκθεση στον καπνό της μητέρας βάσει της οποίας οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πτώση του επιπέδου της «καλής» χοληστερίνης του βρέφους, με αρνητικές συνέπειες για την μέλλουσας ζωή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Ντέιβιντ Σελερμάγιερ, που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», απέδειξαν ότι μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών τα παιδιά των καπνιστριών εγκύων μητέρων έχουν κατά μέσο όρο περίπου 10% χαμηλότερη από το φυσιολογικό επίπεδο «καλή» χοληστερίνη (HDL-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη), η οποία δρα προστατευτικά για την καρδιά και την εν γένει λειτουργία της.

Οι επιστήμονες με τη βοήθεια υπερήχων και δειγμάτων αίματος μελέτησαν επισταμένως την επίπτωση του καπνίσματος της εγκύου στο πάχος των τοιχωμάτων των αρτηριών και στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών σε 405 παιδιά ηλικίας 8 ετών. Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι ναι μεν δεν υπήρχε κάποια αλλαγή στο πάχος των παιδικών αρτηριών αλλά η «καλή» χοληστερίνη ήταν μικρότερη, προοικονομώντας τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 10-15%.

Υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου το 15% των γυναικών καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές συνιστούν την προληπτική και προσεκτική παρακολούθηση των παιδιών, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν, όταν ήσαν έγκυες. Η «καλή» χοληστερίνη μπορεί να αυξηθεί μέσω της σωματικής άσκησης και με την λήψη φαρμάκων.