Το Μινιόν γίνεται υπουργείο, δίνοντας νέα ώθηση στην περιοχή της Ομόνοιας

Σταθμός μιας ολόκληρης εποχής, το πολυκατάστημα Μινιόν είναι σταθερά συνδεδεμένο στη μνήμη μας με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τότε που με τον φαντασμαγορικό στολισμό του έδινε αφορμή για όνειρα σε κάθε παιδική ψυχή. Μέχρι που λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1980 παραδόθηκε στις φλόγες, μαζί με άλλα πολυκαταστήματα, δίνοντας τέλος στα χρόνια της αθωότητας και παραδίδοντας την περιοχή της Ομόνοιας σταδιακά στην παρακμή. Τώρα, ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει και θα ξαναδούμε την άλλοτε κεντρική πλατεία της πόλης μας να αποκτά εκ νέου ζωή και κίνηση (αν και η ασχήμια της δεν πρόκειται να αλλάξει), αφού σε λίγους μήνες το κτίριο του Μινιόν, που χρόνια τώρα στέκει κουκουλωμένο με μουσαμάδες, θα είναι έτοιμο να στεγάσει το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

Σύμφωνα με τις πηγές, μέσα σε εννέα μήνες θα πρέπει να έχει μεταφερθεί το σύνολο των υπηρεσιών και να εγκατασταθούν οι 1.200 υπάλληλοι του υπουργείου. Το μηνιαίο μίσθωμα που θα πληρώνει το ΥΠΕΚΑ θα ανέρχεται στα 180.000 ευρώ, έναντι των 6 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει ετησίως σε ενοίκια για το σύνολο των κτιρίων που ενοικιάζει. Ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι ο όμιλος Folli Follie, που είχε αγοράσει το ιστορικό «Μινιόν» με στόχο να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα. Οι δραματικές οικονομικές συνθήκες και κυρίως η καταρράκωση του κέντρου της Αθήνας και η φυγή των πολιτών ανέβαλλαν τα σχέδια. Όταν το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένα κτίριο που θα είχε τις προδιαγραφές στέγασης των υπηρεσιών του, εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι, αλλά ο όμιλος Folli Follie ήταν αυτός που κάλυπτε καλύτερα τις προδιαγραφές. Με βάση τη σύμβαση (αφού πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ), η μίσθωση έχει διάρκεια 12 ετών και ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να κάνει όλες τις αλλαγές στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου που έχει ζητήσει το ΥΠΕΚΑ, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κτίριο θα ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η πρόσοψη θα διαμορφωθεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλα (εμβληματικό τους έργο είναι το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς), ενώ στο εσωτερικό του κτιρίου ετοιμάζεται μια επανάσταση για τη δημόσια διοίκηση: οι χώροι θα είναι όλοι ανοιχτοί, χωρίς τοίχους, ακόμη και για τους διευθυντές! Θα υπάρχουν μόνο κάποιες αίθουσες συσκέψεων ανά όροφο που θα είναι κλειστές. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να σταλεί και το μήνυμα πως τίποτα κρυφό ή κάτω από το τραπέζι δεν θα μπορεί να γίνει πια στο δημόσιο (ευσεβείς πόθοι; φαντασίωση; πιθανότητα;)