Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Το παιδικό έκζεμα σχετίζεται με τα βακτήρια του στομάχου

Το παιδικό έκζεμα σχετίζεται με τα βακτήρια του στομάχου

Το έκζεμα, οι κοκκινίλες δηλαδή που εμφανίζονται στο ευαίσθητο δέρμα των μωρών, είναι μια συνηθισμένη δερματική αλλεργία που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.Στο 80% περίπου των περιπτώσεων εμφανίζεται πριν τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής, ενώ περισσότερο από το 90% των παιδιών που ασθενούν έχει ήδη εκδηλώσει τη νόσο μέχρι το πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην πρόσφατη επιθεώρηση BMC Microbiology, τα παιδιά που εμφανίζουν κάποια μορφή εκζέματος έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη χλωρίδα του στομάχου εν σύγκρισει με αυτά που δεν παρουσιάζουν τέτοιου είδους δερματική ενόχληση. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικροβιακή χλωρίδα των παιδιών με έκζεμα μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ενηλίκων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα παιδιά στην ηλικία των έξι και μετέπειτα των δεκαοχτώ μηνών. Στην ηλικία των έξι μηνών όλα τα παιδιά είχαν παρόμοια σύνθεση βακτηρίων, αλλά στους δεκαοχτώ μήνες τα παιδιά με έκζεμα είχαν περισσότερα βακτήρια ενηλίκων συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν έκζεμα. Η επικεφαλής ερευνήτρια Λοτα Νίλουντ από το πανεπιστήμιο Τουρκού, εξηγεί ότι «η σύνθεση των μικροβίων στο έντερο ενός παιδιού εξαρτάται από το περιβάλλον του και τις τροφές που καταναλώνει. Καθώς αλλάζει η διατροφή του παιδιού είναι αναμενόμενο να αλλάζει και η σύνθεση των βακτηρίων». «Ο αριθμός των μπιφιδοβακτηρίων φυσιολογικά μειώνεται με την ηλικία και συνολικά βρήκαμε 21 ομάδες βακτηρίων που άλλαξαν στο χρονικό διάστημα της μελέτης. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση εκζέματος είναι η πρώιμη αλλαγή των βακτηρίων σε εκείνα που έχουν οι ενήλικες», συμπλήρωσε.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.