Το φυλλικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο συμπλήρωμα που λαμβάνουν οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αποσκοπώντας στη σωστή ανάπτυξη από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Σήμερα, τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι μέλλουσες μητέρες που δεν λαμβάνουν φυλλικό οξύ στην αρχή της εγκυμοσύνης τους ίσως συντελούν με αυτή την πράξη τους στο να καθυστερήσει το παιδί τους να πει τις πρώτες του λέξεις. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο δημοσίευμά τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association», τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι η το φυλλικό οξύ από μόνο του προλαμβάνει την λεκτική καθυστέρηση, αλλά αποτελούν ένδειξη του πόσο χρήσιμο είναι το εν λόγω συμλήρωμα για πολλούς λόγους.

Πάντως, η έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, απέδειξε ότι οι έγκυες που δεν λαμβάνουν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διπλασιάζουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά τους σημαντική καθυστέρηση στην ομιλία.

Η έρευνα

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 40.000 γυναίκες από τη Νορβηγία, από τις οποίες (ενόσω βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης τους) ζητήθηκε να δηλώσουν ποια συμπληρώματα λάμβαναν τέσσερις εβδομάδες πριν τη σύλληψη και ποια οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνάντησαν τις ίδιες γυναίκες, μητέρες πλέον δίχρονων παιδιών. Αυτή τη φορά, εξέτασαν τη λεκτική ικανότητα των παιδιών, όπως π.χ. πόσες λέξεις μπορούσαν να συνδέσουν μεταξύ τους σε μια πρόταση.

Τα παιδιά τα οποία χρησιμοποιούσαν μία λέξη τη φορά για να επικοινωνήσουν, ή επικοινωνούσαν σε μια δική τους ακαταλαβίστικη γλώσσα, παρουσίαζαν κατά τους ειδικούς σοβαρή λεκτική καθυστέρηση.

Ανάμεσα σε 1.000 παιδιά, των οποίων οι μητέρες λάμβαναν κατά την εγκυμοσύνη φυλλικό οξύ, μόνο τέσσερα εμφάνιζαν λεκτική καθυστέρηση. Στην περίπτωση των μητέρων όμως που δεν λάμβαναν φυλλικό οξύ, ο αριθμός αυτός αυξανόταν στα εννιά παιδιά ανά 1.000.

«Η λήψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι σημαντική μόνο για την γέννηση του παιδιού αλλά και για τη μετέπειτα ανάπτυξή του» αναφέρει η δρ Έζρα Σούσερ.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη και παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το μορφωτικό επίπεδο και η οικογενειακή κατάσταση των εθελοντριών.