Αρχική Νέα Το 1/3 των παιδιών στο χείλος της φτώχειας. Όλο και περισσότερες οικογένειες ζητούν βοήθεια

Το 1/3 των παιδιών στο χείλος της φτώχειας. Όλο και περισσότερες οικογένειες ζητούν βοήθεια

Την ώρα που κάποιοι θεωρούν τα 586 ευρώ μεικτά πολλά ως κατώτατο μισθό εργασίας, η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κέντρου προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών (ΚΕΠΕ) θα εκτιναχθεί στο 30% μέσα στο 2013 και τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas σοκάρουν: Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ζουν στο χείλος της φτώχειας εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί. «Αυτό θα μπορούσε να ήταν μία συνταγή όχι απλώς για μία χαμένη γενιά στην Ευρώπη, αλλά για πολλές χαμένες γενιές», αναφέρει η Caritas.

Τα ΜΜΕ καθημερινά αναφέρουν περιστατικά υποσιτισμένων παιδιών, οικογενειών που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, ακόμα και παιδιών που οι γονείς διώχνουν –όπως έγινε με τον 18χρονο στην Κρήτη- ή ζητούν να αφήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε Κοινωνικά Δίκτυα και ΜΚΟ.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα «Παιδικά χωριά sos» κι άλλοι «τόποι» αλληλεγγύης δέχονται καθημερινά εκκλήσεις από γονείς για βοήθεια. Σύμφωνα με τους αρμόδιους στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ο αριθμός των ανθρώπων που τους ζητούν βοήθεια έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ όπως μας ανέφερε ο κοινωνιολόγος Δημήτρης Τζούρας, μέλος της παιδαγωγικής υπηρεσίας των Παιδικών Χωριών sos, οι δράσεις τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κρίσης.

Στήριξη Οικογενειών σε Κρίση - Δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ"

«Καθημερινά αυξάνονται οι οικογένειες που ζητούν βοήθεια. Η αύξηση ξεκίνησε από τις αρχές του 2011 και συνεχίζεται» λέει ο κ.Τζούρας. «Χάρη στη μεγάλη δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, αυξήσαμε τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και συγχρόνως διευρύναμε και ενισχύσαμε τη δράση τους σε έξι πόλεις της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο.
Στόχος μας είναι μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια με στόχο την ενδυνάμωσή της και την -κατά το δυνατόν- αποκατάσταση της ικανότητάς της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά. Σήμερα βοηθάμε περισσότερες από 800 οικογένειες και 1.500 παιδιά.»

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρα, αφορούν:
• Εκτίμηση –διάγνωση παιδιών και γονέων
• Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια
• Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων
• Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση
• Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
• Δημιουργική απασχόληση παιδιών
• Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, την επιχορήγηση μέρους του ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΗ κτλ. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τροφή... για  σκέψη

• Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Στην χαμηλότερη θέση είναι η Βουλγαρία με 26,8% και στην καλύτερη θέση η Δανία με 10,9% (Eurostat, 2010).

• Οι ανήλικοι κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 439.000 (Eurostat, 2010).

• Φτωχά νοικοκυριά είναι το 20,1% του συνόλου. Το 33,4% των φτωχών νοικοκυριών είναι μονογονεϊκά.
• Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόντουσαν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7% (Eurostat).
• Μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά, το 21,6% είναι οικονομικά αδύναμα για διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, το 27,8% έχει υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα και το 23,2% περιβαλλοντικό πρόβλημα (από βιομηχανίες και κυκλοφορία αυτοκινήτων).
• Το 46,7% των ανηλίκων σε φτωχά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν στενότητα χώρου στην κατοικία τους. Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 51,6% στις ηλικίες 6-11 ετών.

• Λαμβάνοντας  υπόψη τον αριθμό της σχολικής διαρροής σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ότι 70% των μαθητών που διακόπτουν το σχολείο εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ο Συνήγορος του Παιδιού υπολογίζει ότι στην πραγματικότητα οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 100.000.
• Τέλος, ως απάντηση σε όποιον συνεχίζει να αναρωτιέται αν τα 582 ευρώ είναι υψηλός κατώτατος μισθός, αντιπαραθέτουμε το τελευταίο στοιχείο: Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό των φτωχών εργαζομένων (13,8%) στην Ευρωζώνη(8.2%) και δεύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (8.5%), στοιχείο που υποδηλώνει, ότι το εισόδημα από την εργασία δεν εξασφαλίζει και την έξοδο από την φτώχεια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.