Το 68 % των γυναικών δεν μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στην εργασία και στην οικογένεια

Η εικόνα της γυναικάς στην δεκαετία του 1950 ήταν αυτή της νοικοκυράς που καθόταν όλη την ημέρα στο σπίτι και έπλενε, μαγείρευε και καθάριζε. Δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα της γυναικάς του 21ου αιώνα, η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί στους ρόλους της ως συζύγου, μητέρας, γυναίκας καριέρας και νοικοκυράς. Η διαφορά ανάμεσα στη γυναίκα του τότε και στη γυναικά του σήμερα είναι ότι οι ευθύνες τους έχουν μεγαλώσει, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των ρόλων της. Προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε αυτό το μοντέλο η σύγχρονη γυναικά νιώθει άγχος, τύψεις και ενοχές όταν σε κάποιον τομέα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως πρέπει.

Πολλές γυναίκες έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι το ωραίο φύλλο πάντα θεωρείτο κατώτερο. Αυτό δεν ισχύει. Στην μυθολογία υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα γυναικών που έμειναν στην ιστορία. Οι αμαζόνες θεωρούνταν ότι ήταν μια πολεμική γενιά γυναικών που απεχθάνονταν όλους τους άντρες και δολοφονούσαν ή έστελναν μακριά τα δικά τους αρσενικά μικρά παιδιά. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα σύμφωνα με την BibliothecaHistoria. Αναφέρεται ότι κάποτε υπήρχε στην δυτική μεριά της Libyaστα σύνορα ενός ακατοίκητου κόσμου, μια φυλή η οποία διοικείτο από γυναίκες και ακολουθούσε ένα τρόπο ζωής διαφορετικό από το δικό μας. Σύμφωνα με την παράδοση θα έπρεπε να εξασκηθούν στις πολεμικές τέχνες και να υπηρετούν στο στρατό για μια συγκεκριμένη περίοδο, κατά τη διάρκεια της θητείας τους πήγαιναν στους άντρες για την απόκτηση παιδιών, έχοντας όμως στα χέρια τους και την διοίκηση των δικαστικών αξιωμάτων και όλων των υποθέσεων του κράτους. Οι άντρες, όπως οι δικές μας παντρεμένες γυναίκες, ξόδευαν τις μέρες τους στο σπίτι, εκτελώντας τις διαταγές που τους έδιναν οι γυναίκες τους, και δεν συμμετείχαν σε στρατιωτικές εκστρατείες, ούτε εξασκούσαν τα δικαιώματα τους ως πολίτες στις υποθέσεις της κοινότητας. Έτσι δεν γίνονταν θρασείς και δεν ξεσηκώνονταν ενάντια στις γυναίκες. Όταν γεννιόντουσαν τα μικρά, στρέφονταν στους άνδρες, οι οποίοι τους έφερναν γάλα και κατάλληλο για την ηλικία τους φαγητό.

Όμως η σημερινή γυναικά «τα καταφέρνει» ;

Έρευνες δείχνουν το 68 % των γυναικών να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην εργασία και στην δημιουργία οικογένειας. Μια μελέτη που έγινε το 1997 από την Καναδική Επιθεώρηση Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας έδειξε ότι η εκδήλωση άγχους σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι η γυναίκα εργάζεται εκτός σπιτιού με πλήρες ωράριο. Πιο συγκεκριμένα 8 στις 10 γυναίκες θα προτιμούσαν να μείνουν σπίτι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με άρθρο της CharlotteGillπου δημοσιεύτηκε στην DailyMailτο 2006. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 78% θα προτιμούσε να παρατήσει την δουλειά του και να μείνει σπίτι με τα παιδιά εάν δεν υπήρχε το οικονομικό ζήτημα. Στην έρευνα που έγινε στην Αμερική το 2001 βρέθηκε ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν να εργάζονται λιγότερες ώρες από ότι οι άντρες.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελαστικότητα στο ωράριο, οδηγεί στην αδυναμία των γυναικών να φροντίσουν το σπίτι τους και ταυτόχρονα να διατηρήσουν την καριέρα τους. Οι γυναίκες χάνουν τόσα πολλά από το μεγάλωμα των παιδιών τους όταν είναι εργαζόμενες μητέρες. Αισθάνονται ότι χάνουν σημαντικά γεγονότα από την ζωή των παιδιών τους. Όλοι απαιτούν από τις γυναίκες να έχουν ένα τέλειο σπίτι, τέλεια παιδιά και μια τέλεια καριέρα, ενώ οι άντρες μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Από την άλλη παρακολούθησαν τις ίδιες τους τις μητέρες να αποτυγχάνουν στην προσπάθεια τους να τα έχουν όλα δικά τους. Οι γυναίκες σήμερα επιθυμούν την ευτυχία τους και τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους: «Η εποχή της σούπερ γυναικάς που θέλει να είναι η καλύτερη μητέρα του κόσμου, σύζυγος και αφεντικό έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Οι γυναίκες σήμερα δεν πέφτουν στην παγίδα προσπαθώντας να γίνουν Superwomen όπως οι μητέρες τους. Πολλές γυναίκες τα κάνουν όλα και τα κάνουν καλά, χωρίς να αναρωτηθούν αν θα έπρεπε. Η θεωρία του «τα κάνω όλα» έχει ως αποτέλεσμα το άγχος, την εξάντληση και τη δυστυχία.

Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί από τις γυναίκες να δουλεύουν περισσότερο και να ξεκουράζονται λιγότερο. Οι εργαζόμενες γυναίκες περνούν περισσότερο καιρό στην δουλειά τους από ποτέ, συζητούν περισσότερο με τους συναδέλφους τους, από ότι με την οικογένεια τους και δεν έχουν ελεύθερο χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα του 2008 του «AskaWorkingWoman» μισοί από τους ερωτηθέντες απήντησαν ότι 10% αύξηση μισθού τους έκαναν την ζωή των γυναικών πιο εύκολη. Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, εάν οι εργαζόμενες γυναίκες είχαν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, θα το διέθεταν πιάνοντας και δεύτερη δουλειά, αντί να το περάσουν με την οικογένεια τους και τα παιδιά τους ή να κοιμηθούν περισσότερο ή να ασχοληθούν με ένα χόμπι ή να αθληθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο: Γυναικεία απασχόληση από την οικιακή και κοινωνική οικονομία, «Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το 50,5% του πληθυσμού της χώρας μας, άλλα συμμετέχουν στο εργατικό της δυναμικό σε ποσοστό γύρω στο 40%. Κατά μέσο όρο η αμοιβή των γυναικών ανέρχεται σε ποσοστό από 75% έως 80% της αμοιβής των ανδρών με σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε διάφορους κλάδους. Μαστίζονται από πολύ υψηλότερο ποσοστό ανεργίας».

Ο ρόλος της εργαζόμενης γυναίκας είναι πολυδιάστατος. Οι γυναίκες που εργάζονται έχουν στην ουσία να φροντίσουν τον εαυτό τους, την οικογένεια τους, προσπαθούν να κάνουν καριέρα, να είναι ικανές μητέρες, άξιες επαγγελματίες, επιθυμητές γυναίκες, ποθητές ερωμένες. Η γυναίκα σήμερα προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία να αναρριχηθεί επαγγελματικά και να κάνει την οικογένεια που επιθυμεί με σύμμαχο την πατρική οικογένεια αλλά και το σύζυγο.

Δρ. Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διεύθυνση:
Κηφισίας 360 &
Θερμοπυλών 2,
Χαλάνδρι, Αθήνα,
Τ.Κ. 152 33

Τηλέφωνα:
210 6104 590
210 7789 890
210 7772 100
210 7715 972
Fax: 210 6195 797

E-Mail: [email protected]
http://www.askitis.gr