Αρχική InfoDad Το Cafe Scientifique επιστρέφει στην Ελλάδα

Το Cafe Scientifique επιστρέφει στην Ελλάδα

Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός που στόχο έχει να καταστήσει προσιτά επιστημονικά θέματα στο ευρύ κοινό, κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.
Ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, το CAFE SCIENTIFIQUE, επιστρέφει στην Ελλάδα. Αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων επιστημόνων και ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου με μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες θα διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη (19:00).

Το CAFE SCIENTIFIQUE είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που ενώνει αντίστοιχους κύκλους σεμιναρίων που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις στον κόσμο, και στοχεύουν στην επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με σύγχρονα επιστημονικά θέματα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι οι ομιλίες του πρέπει να είναι προσιτές στο ευρύ κοινό, να προκαλούν το ενδιαφέρον του και, κατά το δυνατόν, να δίνονται από νέους επιστήμονες σε θέματα σχετικά με την καθημερινή τους δουλειά. Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει και να συνομιλήσει από κοντά με έναν κάθε φορά επιστήμονα σε ένα χαλαρό και φιλικό περιβάλλον (όχι σε μια αίθουσα διαλέξεων του Πανεπιστημίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο CAFE SCIENTIFIQUE του Λονδίνου έχει μιλήσει ο νομπελίστας Sir Tim Hunt, για το «Πώς να κερδίσεις ένα βραβειο Νόμπελ», ενώ στο πλαίσιο του CAFE SCIENTIFIQUE στο San Francisco ομιλία πραγματοποίησε και ο μαθηματικός Keith Devlin, επιστημονικός σύμβουλος στη διάσημη τηλεοπτική σειρά NUMB3RS.

Στην Αθήνα, το CAFE SCIENTIFIQUE οργανώνεται από την Δρ. Λίλα Κουμάντου, απόφοιτη του ΜΙΤ και διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Cambridge, που τώρα δραστηριοποιείται στον ερευνητικό χώρο στην Ελλάδα. Οι ομιλητές του πρώτου κύκλου είναι καθηγητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, και το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και θα ξεναγήσουν το κοινό στον κλάδο της γεωλογίας, της βιολογίας και της μηχανολογίας.


Ακολουθεί το πρόγραμμα του CAFE SCIENTIFIQUE για τους επόμενους μήνες:

Α' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2013:

«Η επιστήμη στην καθημερινότητα»

26 Φεβρουαρίου
«Σεισμοί, Γεωλογία και Φυσικές Καταστροφές: Επιπτώσεις στο ανάγλυφο, την ιστορία και την βιοποικιλότητα του Ελλαδικού Χώρου»
Γιάννης Παπανικολάου, Επίκουρος Καθηγητής,Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
19 Μαρτίου
«1953-2013: 60 χρόνια απο την ανακάλυψη του DNA. Πώς έχει επηρεάσει τη ζωή μας»
Λίλα Κουμάντου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τομέας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
23 Απριλίου
«Μετακινήσεις στην εποχή της πληροφορίας: Προοπτικές και προκλήσεις»
Κωvσταντίνος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
21 Μαΐου
«Κι όμως ο εγκέφαλος αναγεννάται: πως η κατάρριψη ενός επιστημονικού μύθου έδωσε νέες ελπίδες στην ιατρική»
Παναγιώτης Πολίτης, Ερευνητής Δ', Τομέας Ιστολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
18 Ιουνίου
«Ανακάλυψη νέων βιοδεικτών για τη διάγνωση του καρκίνου»
Μάκης Ζωιδάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τομέας Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFÉ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr

Πληροφορίες αναφορικά με εναρκτήρια ομιλία του Α' κύκλου ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2013 «Η επιστήμη στην καθημερινότητα»

26 Φεβρουαρίου
«Σεισμοί, Γεωλογία και Φυσικές Καταστροφές: Επιπτώσεις στο ανάγλυφο, την ιστορία και την βιοποικιλότητα του Ελλαδικού Χώρου»
Γιάννης Παπανικολάου, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Ελληνικός χώρος αποτελεί ένα παγκόσμιας σημασίας φυσικό εργαστήριο για την μελέτη των γεωλογικών διεργασιών. Η χώρα μας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας των γεωεπιστημών και αποτελεί πόλο έλξης τόσο μεμονωμένων ερευνητών όσο και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία τα τελευταία χρόνια οργανώνουν δεκάδες εκπαιδευτικές εκδρομές με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φυσικοί κίνδυνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εξέλιξης του πλανήτη στον γεωλογικό χρόνο, ενώ ο σεισμικός κίνδυνος με τα συνοδά του φαινόμενα (τσουνάμι, κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις κ.α.) αποτελεί και τον κυριότερο στην χώρα μας. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι αποτελεί την πλέον σεισμογενή χώρα της Ευρώπης όπου και εκλύεται σχεδόν το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ποια η σχέση σεισμών και ρηγμάτων; Πως ξεχωρίζουμε τα ενεργά ρήγματα; Που βρίσκονται και κάθε πότε δραστηριοποιούνται; πως τα μελετάμε, ποιες οι επιπτώσεις τους αλλά και ποια τα ενδεχόμενα οφέλη τους; Πως οι διεργασίες αυτές έχουν επιδράσει στο ανάγλυφο, στην ιστορία, στην οικονομική ανάπτυξη ακόμα και στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα;

Ο Δρ. Γιάννης Παπανικολάου είναι Επίκουρος Καθηγητής Γενικής και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών, μέλος του Κέντρου Έρευνας Φυσικών Καταστροφών Aon-Benfield στο University College London, (UCL) και επίτιμος ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης του UCL.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.