Τράπεζες Ρούχων και Κοινωνικά Παντοπωλεία

Το σχολείο ξεκίνησε και για κάποια παιδιά μία σάκα, ένα παντελόνι ή ένα ζευγάρι παπούτσια αποτελεί βασική προϋπόθεση για να παρουσιαστούν μπροστά στους συμμαθητές του. Οι γονείς τους, όμως, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις απαιτήσεις, είτε επειδή είναι άνεργοι ή πολύτεκνοι, είτε επειδή είναι μετανάστες και βρέθηκαν στην Ελλάδα με τα απολύτως απαραίτητα.
Οι “Τράπεζες Ρούχων”, που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν για να καλύψουν -στο μέγεθος που μπορούν- κάποιες από τις βασικές ανάγκες αυτές και εφοδιάζουν άπορες οικογένειες με τα αγαθά που απαιτούνται για να προχωρήσουν, με ψηλά το κεφάλι, τη ζωή τους. Τούς παρέχονται είδη ένδυσης, υπόδησης ή είδη σπιτιού, τα οποία προέρχονται από προσφορές άλλων συμπολιτών και είναι σε καλή κατάσταση. “Ξεκινήσαμε αρχικά να καλύπτουμε τις ανάγκες 20 οικογενειών και τώρα, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας, οι οικογένειες που έρχονται σ’ εμάς και ζητούν βοήθεια ξεπερνούν τις 90. Κάποιοι απ’ αυτούς, όμως, παίρνουν ρούχα ή άλλα αντικείμενα και για άλλους συνανθρώπους, που ντρέπονται να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα”, λέει η υπεύθυνη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Μενεμένης, Πολύμνια Τσολάκη.
“Υπάρχουν οικογένειες με πολλά παιδιά, μετανάστες και χωρίς δουλειά που χρειάζονται τα απαραίτητα για να ζήσουν. Τα παιδιά θέλουν παιχνίδια, ενώ κάποιοι δεν είχαν ούτε κουβέρτες και σεντόνια. Ακόμη και εσώρουχα και πυτζάμες, που για κάποιους φαίνεται περίεργο, ήταν απαραίτητα για ορισμένους”, πρόσθεσε η κ.Τσολάκη. Τελευταία, εμφανίζεται όλο και πιο έντονο το φαινόμενο των… εσωτερικών μεταναστών.
Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, που τα πράγματα στη ζωή τους πήγαν «στραβά», που έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις τους. “Ενώ, παλαιότερα, οι οικογένειες των αλλοδαπών, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ήταν περισσότερες, πλέον οι περιπτώσεις είναι μοιρασμένες, αφού και αρκετές ελληνικές οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα”, καταλήγει η κοινωνική λειτουργός. Εκτός από το Δήμο Μενεμένης, «Τράπεζα Ρούχων» λειτουργεί στο Δήμο Νέαπολης, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκε και στο Δήμο Ωραιοκάστρου.
Επίσης, «Τράπεζα Ρούχων και Τροφίμων» λειτουργεί και η ΑΡΣΙΣ, όπου συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, ένδυσης και παιχνιδιών, τα οποία στη συνέχεια διανέμει σε άπορες οικογένειες.

«Κοινωνικά Παντοπωλεία» και λαϊκές αγορές
Βασική ανάγκη του ανθρώπου είναι η τροφή και την ανάγκη αυτή προσπαθούν να καλύψουν τα “Κοινωνικά Παντοπωλεία”. Μερικές εκατοντάδες οικογένειες, άνεργοι και ηλικιωμένοι, αναζητούν στήριγμα σ’ αυτά, αφού κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες μπορούν να παραλάβουν είδη διατροφής και υγιεινής. Περίπου 15 ελληνικές πόλεις διαθέτουν, σήμερα, «Κοινωνικά Παντοπωλεία» και οι οικογένειες επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, ενώ εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν όμως και άλλοι, συνήθως ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, που ψάχνουν στα πεταμένα τελάρα των εμπόρων, λίγο πριν από το κλείσιμο των λαϊκών αγορών. Χτυπημένα φρούτα, μισοσαπισμένα λαχανικά καλύπτουν τις ανάγκες δεκάδων συνταξιούχων, άπορων, άστεγων και μεταναστών. Αναζητούν στα τελάρα των εμπόρων προϊόντα που δεν πουλήθηκαν. Ψάχνουν μικρούς “θησαυρούς”, φρούτα και λαχανικά, με τα οποία θα τραφούν οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι έμποροι των λαϊκών αγορών γνωρίζουν και φροντίζουν να τοποθετούν σε μία άκρη τα τελάρα, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη, αφού βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση για να τα αγοράσουν. Ανάλογη είναι η εικόνα, συνήθως λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εκεί, όπου κάποιοι ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν τα προϊόντα που είτε έχουν λήξει, είτε λήγουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Βέβαια, αρκετές φορές, οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων έρχονται αντιμέτωπες και με ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις, στις οποίες και τα δύο μέλη μιας οικογένειας είναι άνεργα ή εργάζονται περιστασιακά και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο τους. Αυτές είναι περιπτώσεις δύσκολες να επιλυθούν, ωστόσο για έκτακτα περιστατικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει νοικιάσει δωμάτια σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και να μην χρειάζεται να κοιμούνται σε παγκάκια και πάρκα.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ