Τρία παιδιά μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS στην Ελλάδα

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εμφάνιση του ιού του AIDS και αποδεικνύεται ότι ξεπερνά κάθε όριο την τελευταία χρονιά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είχαν δηλωθεί 276 περισσότερα νέα κρούσματα (αύξηση κατά 53%) σε σχέση με ολόκληρο το 2010. Η αύξηση στους χρήστες ξεπερνά το 1.250%!

Στις γυναίκες, η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών συνδέεται με την πορνεία και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ήταν κατηγορηματικός για τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης που πρέεπι να λαμβάνουν τα μέλη της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να εμποδίσουν την εισβολή του ιού στην ελληνική οικογένεια.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι ότι τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) έχουν προσβληθεί από τον ιό, ο οποίος μεταδόθηκε από την τοξικομανή μητέρα τους (“κάθετη” μετάδοση).

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, 21/11, από την πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κρεμαστινού και τους λοιμωξιολόγους κ.κ. Μάριο Λαζανά και Παναγιώτη Γαργαλιάνο, με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS 925 έως 27 Νοεμβρίου).

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 11.340 (803 φέτος).

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών είναι 3.235, των θανάτων 2.152, ενώ 5.500 ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή.
Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης σε αυτή την κατηγορία των ασθενών λόγω των πολλαπλών ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, το 2011 παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή στην επιδημία. Μέχρι φέτος, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που προσβάλλονταν από τον ιό ήταν σχετικά λίγοι. Το 2011, όμως, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα αφορά τοξικομανή.

Εθνικό Σχέδιο από το υπουργείο Υγείας
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του ιού HIV, αγοράστηκαν από το υπουργείο 100.000 σύριγγες, οι οποίες θα δοθούν στους χρήστες από εξειδικευμένα άτομα του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ και street workers με στόχο τη μείωση μετάδοσης της ασθένειας.