Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Τραμπολίνο, ένα άκρως διασκεδαστικό άθλημα

Κατάλληλο για γυμναστική και άκρως διασκεδαστικό το τραμπολίνο κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Ολυμπιακό αγώνισμα από το 2000 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ, αλλά δημοφιλές εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’90, ενώ το 1998 διοργανώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Υπάγεται στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και πολλά σωματεία ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα.

Το τραμπολίνο είναι ένα άθλημα που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί ήδη από την ηλικία των 4-5 ετών, από τη στιγμή που έχει αίσθηση του χώρου και μπορεί να ακούει τους προπονητές. Είναι όμως και βασικό στοιχείο της ενόργανης γυμναστικής στην οποία λειτουργεί βοηθητικά προκειμένου ο αθλητής να μάθει συνδυασμό ασκήσεων.

Έχει σημαντικά οφέλη, όπως μας εξηγεί ο κ. Θανάσης Σταθόπουλος, γραμματέας της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής. H γυμναστική λοιπόν στο τραμπολίνο είναι ευεγερτική τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Γυμνάζει όλο το σώμα, χαρίζει ελαστικότητα και ταχύτητα και ταυτόχρονα μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού για το παιδί το βοηθάει να διευρύνει την αντίληψή του και αυξάνει την κοινωνικότητά του.

Είναι όμως και ακίνδυνο; Η απάντηση είναι ότι όπως σε κάθε άθλημα και εδώ ενέχουν κίνδυνοι τραυματισμού, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση και επίβλεψη προπονητή. Και βέβαια σε χώρους που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Aποτελείται από ένα ανθεκτικό δίχτυ από ειδικό ελαστικό, που σταθεροποιείται σε ένα σιδερένιο πλαίσιο με ελατήρια, διαστάσεων, συνήθως, 5,2 μ. * 3,05μ.

Στο αγωνιστικό τραμπολίνο, πέρα από το δίχτυ υπάρχουν περιμετρικά στρώματα, συγκεκριμένου πάχους για την ασφάλεια του αθλητή.

Οι γονείς λοιπόν, όπως επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος δεν θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να κάνουν οπουδήποτε τραμπολίνο γιατί είναι επικίνδυνο για κάποιον που δεν γνωρίζει. Ειδικά το δίχτυ που υψώνεται περιμετρικά είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ανάλογα με το πως θα πέσει ο αθλητής.

Όσο για τα μικρά τραμπολίνα που μπορεί να βάλει κάποιος στον κήπο του σπιτιού του, και αυτά συνήθως έχουν διαστάσεις 1Χ1, δεν είναι τόσο επικίνδυνα. Όμως και εδώ χρειάζεται προσοχή και γνώση. Οι γονείς θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το αγωνιστικό τραμπολίνο (ατομικό ανδρών και γυναικών), το διπλό μίνι τραμπολίνο, το συγχρονισμένο τραμπολίνο και τον ακροβατικό διάδρομο.

Τελευταία έχει γίνει της μόδας το bungee τραμπολίνο, τόσο για μεγάλους όσο και νεαρότερους λάτρεις των extreme sports. Στο bungee τραμπολίνο ο συμμετέχων, που είναι δεμένος με λάστιχα γύρω από τη μέση του, μπορεί να κάνει άλματα από 2 έως και 7 μέτρα από το έδαφος.

Ροή Ειδήσεων