Αρχική InfoMommy Νέα Ο θάνατος μιας γυναίκας αλλάζει τη νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Ιρλανδία

Ο θάνατος μιας γυναίκας αλλάζει τη νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Ιρλανδία

Οι αμβλώσεις απαγορεύονται στην Ιρλανδία εκτός αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή –και όχι απλά της υγείας– της μητέρας. Στις περιπτώσεις κινδύνου συμπεριλαμβάνονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και το ενδεχόμενο αυτοκτονίας της μητέρας. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας σκοπεύει να τροποποιήσει την νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ξεκαθαρίζοντας τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να προχωρήσουν οι γιατροί στην επέμβαση.

Η απόφαση έρχεται μετά την έκθεση ομάδας ειδικών για την νομική αποσαφήνιση του θέματος αλλά και το τραγικό περιστατικό του θανάτου μίας εγκύου.
Η Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, 31 ετών, σύμφωνα με την οικογένειά της, ζητούσε επίμονα να υποβληθεί σε άμβλωση αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. Τελικά έχασε τη ζωή της μετά από αποβολή.

Με την αποσαφήνιση της σχετικής της νομοθεσίας οι γιατροί θα μπορούν να αποφασίζουν για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα προχωρούν σε άμβλωση, αν φυσικά κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας οι αλλαγές, που θα υλοποιηθούν με τροποποίηση της νομοθεσίας και την έκδοση αποφάσεων, θα είναι συμβατές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη και το δικαίωμα στη ζωή για το αγέννητο παιδί».

Το ζήτημα διχάζει κοινωνικά και πολιτικά τη χώρα, επισημαίνει το BBC.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.