Τροφική δυσανεξία στη λακτόζη

Η τροφική δυσανεξία είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται στον δυτικό κόσμο. Έρευνες δείχνουν ότι το 1/5 του πληθυσμού πιστεύει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνει του προκαλούν δυσφορία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, υπνηλία, κοιλιακό άλγος κλπ.

Δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Εκτιμάται ότι περίπου 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή λακτάσης και επομένως δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου, και μπορεί να κυμαίνονται από μόνο 5% στη Βόρεια Ευρώπη έως 70% στη Σικελία και πάνω από 90% σε κάποιες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια λακτάσης και συνακόλουθα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται πριν την εφηβεία.

Στο γιαούρτι, ωστόσο, η λακτόζη διασπάται σε μεγαλύτερο βαθμό γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι που έχουν την συγκεκριμένη δυσανεξία μπορούν να καταναλώνουν γιαούρτι (συγκεκριμένη ποσότητα) χωρίς να έχουν κάποια ενόχληση.

Τροφές που μπορεί να περιέχουν πηγές λακτόζης είναι το ψωμί, άλλα παρασκευάσματα ή γλυκίσματα που απαιτούν ψήσιμο, τα δημητριακά , παξιμάδια, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, οι έτοιμες σούπες, η μαργαρίνη και οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι τροφές είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν συμπτώματα σε όλα τα άτομα με ανεπάρκεια λακτάσης. Άλλωστε τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται σημαντικά μετά την κατεργασία αυτή.

Επίσης, κατά την παλαίωση του τυριού η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’αυτό σε πολλές περιπτώσεις ατόμων με μέτρια δυσανεξία η κατανάλωση ώριμου τυριού δεν δημιουργεί προβλήματα.

Εάν, πάντως αισθάνεσαι ότι έχεις δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, εκτός φυσικά από ιατρικές εξετάσεις, πρέπει να δοκιμάσεις να αποφύγεις την κατανάλωσή του για κάποιο χρονικό διάστημα για να δεις αν νιώθεις καλύτερα. Έπειτα από 3 εβδομάδες για παράδειγμα επαναφέρεις στην διατροφή σου το συγκεκριμένο τρόφιμο και εάν τα συμπτώματα επανέλθουν είναι καλό να αποφεύγεις τη συγκεκριμένη τροφή.